Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: fotografowanie architektury obiektywem z tilt-shift

Domyślnie fotografowanie architektury obiektywem z tilt-shift

witam
    mam do dyspozycji obiektyw TS-E 24 canona pod FF i cropa, chciałbym skorzystać z niego, ale póki co brakuje mi warsztatu, aby świadomie się nim posługiwać,
    nie zależy mi na "abstrakcyjnym" fotografowaniu z użyciem przechyłu i uzyskiwaniem miniatur, ale na dobrym warsztacie i uzyskiwaniu poprawnych zdjęć architektury (korekcja krzywizn, duża głębia ostrości);
    czy ma ktoś z Was jakieś rady odnośnie użycia tego obiektywu, lub wie gdzie takich szukać?
    przekopałem forum CB, ale na nic nie trafiłem (być może nieskutecznie);
    może jakieś linki, książki, a być może Wasze praktyczne rady będą pomocne, za wszystkie z góry dziękuję;

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebok_mg Zobacz posta
    witam
    mam do dyspozycji obiektyw TS-E 24 canona pod FF i cropa, chciałbym skorzystać z niego, ale póki co brakuje mi warsztatu, aby świadomie się nim posługiwać,
    nie zależy mi na "abstrakcyjnym" fotografowaniu z użyciem przechyłu i uzyskiwaniem miniatur, ale na dobrym warsztacie i uzyskiwaniu poprawnych zdjęć architektury (korekcja krzywizn, duża głębia ostrości);
    czy ma ktoś z Was jakieś rady odnośnie użycia tego obiektywu, lub wie gdzie takich szukać?
    przekopałem forum CB, ale na nic nie trafiłem (być może nieskutecznie);
    może jakieś linki, książki, a być może Wasze praktyczne rady będą pomocne, za wszystkie z góry dziękuję;
    Najkrócej to chyba na Luminous Landscape
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmmmm. Przesuwając obiektyw góra/dół i odpowiednio go ustawiając, korygujesz perspektywę. Większa GO, wydaje mi się że to kwestia pokłonu, ale jak na razie sam z tym walczę w tym szkle
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

_igi jak coś ustrzelisz to pokaż "przed" i "po", też się postaram niebawem coś wrzucić;
    HuleLam dzięki za linka, próbuję to "wprowadzić w życie"

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebok_mg Zobacz posta
    _igi jak coś ustrzelisz to pokaż "przed" i "po", też się postaram niebawem coś wrzucić;
    HuleLam dzięki za linka, próbuję to "wprowadzić w życie"
    Na razie nie bawię się tym obiektywem, zapewne jak mi się coś ufoci to i się pochwalę. A sampli nie ma co wrzucać, szkoda migawki )
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Uprawnienia umieszczania postów