Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Korekta temperatury barwy lampy - zdjęcia w lesie.

Domyślnie Korekta temperatury barwy lampy - zdjęcia w lesie.

Jak w temacie - jakiej folii korekcyjnej użyć do zmiany temperatury światła lampy błyskowej w przypadku zdjęć portretowych w lesie.
    Inaczej - jak zbalansować światło z lampy ze światłem przechodzącym przez zielone liście, np. w lesie, parku, zaroślach itp. ?

Domyślnie

Jak na mój mały rozumek, to nie widzę większego związku liści ze światłem. Ważniejsze jest o jakiej porze dnia planujesz zdjęcia i jaka będzie pogoda. Jeśli masz możliwość wcześniej ocenić w danej lokalizacji (i planowanych, bądź podobnych warunkach) jaki jest koloryt światła padającego na twarz modela/ki to jesteś w domu. Jeśli planujesz zdjęcia słonecznym popołudniem, to najlepiej wybrać jakieś "ocieplające" kolory folii (pomarańcze itp.).

Wyjątkiem będzie jeśli światło świeci wyłącznie przez liście i twarze będą zielone (żart)

Domyślnie

http://www.leefilters.com/lighting/products/mired/

Zrodło: lampa błyskowa ok. 5500 K,
    Cel: np. porannne slonce 4600-4900 K

W fotografii nie mialem do czynienia z tymi filtrami ale zdazylo sie uzyc je pare razy do zmiany temperatury oswietlenia scenicznego.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

moim zdaniem nie ma sesnu bawic sie tu w jakies korekcje, roznica rzeczywista bedzie prawie zadna
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony

Domyślnie

Jeżeli słońce będzie nisko i będzie miało ciepły kolor to takiej użyj folii(żółtej) na lampę(zakładając że mówisz o fill flash). Jezeli lampa jest głównym światłem, nie ma potrzeby zakładać filtrów, chyba że nie chcesz żeby z tła można było wywnioskować że zdjęcie było robione późnym popołudniem
    Jeżeli słońce będzie wysoko, możesz zastosować jakiś dyfuzor i będzie ok.

Uprawnienia umieszczania postów