Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: elinchrom vs made in china

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magart Zobacz posta
    BX-Ri w wyglądzie podchodzą bardziej pod profesjonalną serię RX. Dodatkowo kiedyś (z rok temu) miały jako jedyne wbudowane skyporty. Teraz D-lite też ma...
    Pewnie nieco różnią się pozostałymi parametrami jak szybkość ładowania czy ogólnie wydajność błyskania.
    Natomiast przyjrzałem się zdjęciom i wychodzi że ten wyzwalacz eco chyba jednak nie ma regulacji mocy. Jest tylko przycisk "test" natomiast u mnie są jeszcze przyciski "góra, dół" służące do regulacji. Ale tak po prawdzie częściej używam lamp systemowych w plenerze razem ze skyportami gdzie regulacja mocy i tak nie jest wykorzystywana.

A wracając do adaptera to nie mogę napisać że na pewno taki adapter istnieje, natomiast osobiście nie widzę problemu żeby takowy sobie zrobić. Inna sprawa że widziałem softboxy Elinchroma z serii pro i wyglądają wiele, wiele lepiej niż chińczyki. Ale czy warto za nie płacić kilkukrotnie więcej? Tego nie wiem, bo nie porównywałem.

odnosnie sofboxow wiadomo, klania sie takie typowe "cos za cos", sa wiele wiele lepsze i zarazem wiele wiele drozsze jednak do ze tak powiem normalnego uzytku chyba jednak nie ma sensu wydawac ogromnych pieniedzy na akcesoria.

Hmm, co do mozliwosci dorobienia takiego adaptera to zapewne wiesz lepiej, musialbym na zywo zobaczyc lampy z mocowaniami elonchroma, lampy z bowensami i akcesoria do obywu typow zebym mogl dopiero wyciagnac jakies wnioski w stylu czy mozna to zrobic i jak by to mialo wygladac .
    Szukam informacji, sa jakies wzmianki o adapterach ale i dopiski ze palnik w tedy jest glebiej, nasadka pracuje gorzej, czyli ogolnie ze nie do konca trafne rozwiazanie .

ps:masz od poczatku tylko te modyfikatory seryjnie zakupione w zestawie? czy jeszcze jakies

jak sie spisuja te sofboxy?

mialbym na mysli fotografowanie calyuch osob w studioi, czy jakos to by wyszlo takim malutkim>?

pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Softboxy mozna dokupic tansze bez zadnyc przerobek od elfo albo fomei
    http://www.sklep.medikon.pl/Soft_Box...3-default.html
    http://www.elfo.com.pl/index.php?men...=30&prodid=134
    dla obu systemow sa adaptery pozwalajace montowac softboxy na lampach elinchroma.
    Co prawda sa drozsze od typowo chinskich, jednak lepiej wykonane i tansze od elinchroma. Problem pozostaje jedynie z "garnkami".

Wczoraj bylem odladac elinchroma i juz wiem ze to bedzie moj przyszly system oswietleniowy.

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

tak tak, szukam intensywnie wszelkich mozliwosci odnosnie akcesoriow do elinchroma i tez wlasnie wyczytalem ze elfo i fomei daja taka mozliwosc.

znalazlem jeszcze cos takiego

http://www.ceneo.pl/3257807

tylko nie wiem niestety jednej rzeczy dla tego zapytam , wafer to jeszcze inne mocowanie niz bowens?? czy ten adapter jest jednoznaczy z mozliwoscia polaczenia elinchroma z bowensem??

to drugie to pewnie zbyt piekne by bylo

co do regulacji mocy tych lamp ze zestawu d-lite 4 to musze jeszcze raz zapytac dystrybutora, w rozmowie przez tel i mailowo powiedziano mi ze jest taka mozliwosc, zrozumialem ze z tego pilota w komplecie, ale zapytam na pewno bo moze sie okazac ze trzeba pilocik dokupic

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Wafer to dość wypasione softy z wymiennym mocowaniem - raczej drogie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://www.pstryk.pl/details:8629/bowens+wafer
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 09-05-2010 o 04:24 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Wafer to dość wypasione softy z wymiennym mocowaniem - raczej drogie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://www.pstryk.pl/details:8629/bowens+wafer
    niestety, jednak patrzac na akcesoria renomowanych firm, elinchrom, elfo , fomei czy oryginalne bowensa to nigdzie nie ma tanio, jest po prostu drogo lub drozej, system bowensa ratuje jedynie masa chinskich zamiennikow bo na oryginalach to tez by ciezko bylo .
    Jednak tak przegladam oferty i pod elinchroma troche akcesoriow mozna znalezc w przystepnej cenie, garnki nawet oryginalne widze ze nie koniecznie zabijaja cena, softboxy tez mozna znaleźć .

Przez glowe mi przeszedl jeszcze ten kitowy zestaw fomeia

http://www.sklep.medikon.pl/ZESTAW_F..._400-1583.html

ale to chyba nie ma sensu z tego co czytalem, rozni sie on cos na plus od quantuuma czy powerluxa?

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

dopisuje tutaj nowa informacje o tym zestawie elinchroma.

Niestety nizsza cena to tez pewne ograniczenia, zestaw ten pomijajac fakt ze w detykowanym skyporcie nie ma regulacji mocy, to w ogole nie ma takowej mozliwosci .

Teraz mam dylemat ,ehh

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Nie rozumiem - jak to nie ma możliwości regulacji mocy? Przecież są strzałki na lampie, które regulują moc.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magart Zobacz posta
    Nie rozumiem - jak to nie ma możliwości regulacji mocy? Przecież są strzałki na lampie, które regulują moc.

pisałem o regulacji poprzez skyport'a , chodzi o to że nie można sobie dokupić do tego zestawu zamiast oferowanego eco , innego droższego i mieć w tedy regulacje, te lampy po prostu nie mają możliwości zdalnej regulacji mocy, przy lampie oczywiście można , jeśli sie chce zdalnie pozostaje wybór zestawu za 1200 pln droższego dla tego teraz mam dylemat, bo cena lamp/zestawu które by mnie interesowały zaczyna mi drastycznie rosnąć

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów