"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
"koleś" nie stoi przed wyborem xxD a xD FF, tylko określa zakres przeznaczenia, który nie wymaga, a raczej nie może wymagać wiele. Śmiało w tej cenie może zostać zaspokojony przez crop + dwa dobre szkła i lampa oraz inne jakże potrzebne graty. Nikt nie neguje trafności FF, ale.. do dyspozycji jest określona kwota.
Nie uważam, i chyba nie jeden się zgodzi, kto w branży siedzi, że kupienie jednej puszki (nawet FF) i jednego (nawet najlepszego szkła) stanowi rozwiązanie. Czemu każdy patrzy tylko przez pryzmat obrazka? No logicznie.. jeśli chce robić śluby, imprezy okolicznościowe, reklamę itp., to pakuje w torbę jedno body (nawet żeby to jeDynka była) i jedno szkło (nawet wypasioną eLkę)? Czy raczej idę z czymś w zapasie chociaż żeby cokolwiek było do przekazania klientowi? Jak dodamy do tego kwotę w wysokości 13tys. to sorry... albo rybki albo akwarium. I tyle mnie chodzi. Nie neguję jakości i używalności FF, ale czemu nie popatrzeć troszkę przez pryzmat tego na co sobie można pozwolić w tej kwocie. Z resztą piąty raz tego pisać nie będę...
Temat mówi sam za siebie "Sprzęt do pewnej kwoty".. kwoty 13tys., no chyba że budżet może być większy, to nie zaprzeczę, że piątka+24-70+85+16-35 i lampa nie będzie "nieźle upasiony".
#
5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...
Pawcio, Dziobolek, fakty:
1. Kabu ma do wydania 13.000 i mówi "a w przyszłości to i to".
2. Kabu ma ochotę na szeroki kąt i to jasny.
3. Kabu ślubniakuje.
4. Kabu nic nie mówi o potencjalnej żenadzie poruszania się z białymi grzmotami i czerwonopasiastymi obiektywami po Krupówkach (dla mnie argument ten jest bardzo ważny).
5. Kabu nic nie mówi o tym, że chce ptaszki pstrykać.
6. Kabu chce kupić i zapiąć na cropa PEŁNOKLATKOWY obiektyw Sigmy, o którym nikt nie słyszała jego recenzje są dalekie od orgazmu.
7. Kabu - tu moje wyczucie tylko - nie wie, jak to jest w Canonie z upgradem. Bardzo dobrze to ujął Tezmarek w innym wątku:
Na politykę Canona są więc według mnie najlepsze klienckie reakcje:
1. Zawczasu wyznaczyć sobie finał zabawy - sprzęt którym nie jesteś w stanie już robić lepszych zdjęć bo po prostu pasja nie jest za silna, Bozia poskąpiła talentu lub brakuje czasu i chęci na rozwój.
2. Jeżeli budżetu starcza, nie wmanewrowywać się w migrację w górę, bo w tym systemie jest ona kosztowna.
Summa summarum, uważam że ostatnia propozycja Kabu jest w tym świetle (2,8) najrozsądniejsza.
Entuzjastyczny Neofita
Chciałem zrobić mały zabieg,zamienić pentaxa na canona, a tu taki nerwowy hałas się narobił, w każdym razie stwierdziłem że nie ma sensu zamieniać cropa na cropa tylko że w innym systemie,także na razie jestem za tym żeby zakupić C5dmk2+24-70 do tego lampa - oczywiście później dokupić resztę gratów w tym coś wąskiego typowego do portretów.Dzięki wszystkim za tak mocną dyskusje![]()
Jeśli chodzi o lans to z tym się nie zgadzam, przez dwa lata biegałem z Pentaxem k100d i kupą obiektywów m42 , więc jak nie wiadomo jaki kosmos to nie wyglądało a zabawy miałem po same uszy jak coś fajnego wychodziło , nie jestem z tych co spacerują po rynku wraz z przewieszoną przez ramie mega wypasioną puchą żeby się tylko pokazać, zwykle wyciągam aparat tylko w odpowiednich momentach.
ad.1. wyznaczyłem sobie finał zabawy mając do czynienia z szerokim asortyment Canon i określony budżet na start oraz konkretne przeznaczenie i rozwój - dlatego nie pakowałem kasy od razu w FF, ale dokupiłem stałki, dobrego cropowego słoika oraz lampę - tym zestawem jestem w stanie zrobić reportaż ślubny, czy z innej imprezy okolicznościowej. Natomiast mając świadomość, że zdjęcia ahtystycznie mogą być lepsze czekam aż docelowe FF stanieje, bo w tym momencie szkoda mi wydawać 7 kafli na coś co w niewielkim stopniu polepszy moją pracę.
ad.2. budżet 13tys. starcza na zakup FF i szkła typu 24-70. Nadal nie widzę miejsca na resztę gratów. A skoro w przyszłości chciałbym mieć FF a już teraz mogę zastosować szkła UMS, stałki itp. pod cropem, gdzie jakość zdjęć będzie bdb i zadowalająca mnie oraz klienta - to mogę sobie pozwolić na "migrację w górę" i raczej to zrobię. Bo pójdę obecnie do klienta z "arsenałem szkieł" i jednym/dwoma body z którego obrazek będzie git, a nie z kompletem body+szkło i w razie wtopy powiem "sorry".
Dalsza polemika dla mnie nie ma sensu, bo albo się chce komuś udowodnić na siłę przewagę FF nad PAS-C czego mi nikt nie musi udowadniać, albo patrzy się racjonalniej na to, co ktoś chce mieć/osiągnąć i wtedy się wypowiada. Przekrzykiwanie się "kup to.. kup tamto.." bez obiektywnego spojrzenia niesie w efekcie to, że każdy będzie "skazany" na wydanie kasy na najwyższą półkę.. Taka historia z owcami.. wszystkie szły na szczyt, nagle jedna spadła i zrobiła się płaska.. druga pomyślała "o, jak zajebiście, ja też będę płaska.. i skoczyła.. trzecia i kolejne tak samo.."
pozdrówki
#
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
#
zawsze możesz zmienić system jak się upatrujesz złej polityki firmy lub teorii spiskowej mającej Cie wydoić z kasy.
#
Ostatnio edytowane przez pawciolbn ; 07-05-2010 o 17:10 Powód: Automerged Doublepost
5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
pójdzie na sprzedaż,planuje z tego wyciągnąć ok 3tyś zł a za to chciałem kupić korpus "wrazie czego" czyli jakieś używane 30d albo 40d i jeśli się uda to jedno ze szkieł canona 85/1.8 lub 100/2
w sumie to jest prawie jak zakład, dobry znajomy zaproponował mi że weźmie sprzęt do 13tyś na firmę , ma możliwość zwrotu podatku z tego, mam warunek że do roku jak rozkręcę się z jakimiś zleceniami i oddam mu chociaż 50% tylko zleceń z fotografii ,jak coś zacznie bardziej działać to później drugie 50% a w zamian tego co mi załatwił zarobi te 22% zwrotu tego podatku . Trochę się obawiam że to nie wypali,ale warto spróbować?
tzn: oddam mu pożyczoną kasę w 2ratach w ciągu np: 1,5roku a on wtedy zostawi sobie zwrot podatku, w zamian za pożyczone pieniążki
sorry jeśli ktoś nie zrozumiał.trochę popiwkowałem,tak samo cały tydzień po pracy więc ciężko się piszę/myśli![]()
Ostatnio edytowane przez kabu71 ; 07-05-2010 o 22:45 Powód: Automerged Doublepost