Cytat Zamieszczone przez kabu71 Zobacz posta
Witam,jestem początkującym tego forum :-)

Mam pytanie do kanoniarzy,w najbliższym czasie chciałbym zrobić przesiadkę z Pentaxa na waszego Canona, ostatnio zaczęły mi się schodzić drobne zlecenia "śluby,chrzesty,komunie itp" a siedząc w pentaxie widzę pewne ograniczenia,jeśli chodzi o prace na tym systemie,mały wybór dobrych szybkich korpusów(prócz Pentaxa k7 ale jakoś nie zachwyciłem się tym korpusem) droga optyka i słaby dostęp do używanego sprzętu

mam do wydania 13,000zł,chciałem zaznaczyć że wszystko musi być nowe albo używane z fakturą,ponieważ mam możliwość odprowadzenia za to podatku,czyli faktura obowiązkowo.

póki co myślę o takim zestawie, będę wdzięczny jak coś o tym wydumacie, albo podsuniecie jakieś inne propozycje :

Canon 50d body
Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM Canon
Sigma 24-70mm f/2.8 IF EX DG HSM
Canon Speedlite 580EX II

za resztę jakiś używany zapasowy korpus,np:40d i do tego jakieś duperelki grip,dodatkowe akumulatorki

w przyszłości coś typowego do portetu Canon EF 85mm f/1.8 USM

chyba że jakieś stałki? co o tym zestawieniu myślicie
kolejny dylematowy wątek.. a nie można poczytać podobnych?

ale wracając do tematu.. śmieszy mnie wypowiedź typu "50D i jego szumy", ale już zaczyna to po mnie spływać.. owszem jakość j "ahtyzm" obrazka z cropa nie może się zawsze równać z tym z FF, ale nie róbmy tragedii. jeśli ktoś ma do wydania 13tysi a ktoś mu poleca 5DII ze szkłami za 10tysi to chyba coś nie idzie w parze. owszem - logicznym jest, że można zaproponować eLki za większą kasę nawet jak ktoś decyduje się na cropa, ale panaceum FF już mdli.

sam zestaw uważam za dość optymalny w tej cenie. dokupienie 40-ki jako buckup, to niezły pomysł, zwłaszcza, że z czasem "lecząc" fotki poprzez zakup FF można pogonić jednego cropa.

Osobiście pomyślałbym jeszcze nad stałką. ostatnio robiłem chrzest i po uroczystości fociłem kinderka w zakresie 24-55mm, więc zapinałem stałkę i nie mrugałem malcowi lampką, co nie oznacza, że świeczka będzie zbędna.

#