Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: Legitymacja prasowa, po co i jak zdobić.

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dzygit-Dublin Zobacz posta
    Bez przesady z fotami takie sobie są widziałem lepsze .....

myrally.ie ... jest moje i kumpla ahahahaha
    No to nie kumam, że sam o siebie nie zadbasz... Zajebi..y portal tak na marginesie.

Krzychu ma rację. Legitymacja nie zawsze jest potrzebna ale coraz częściej zdaża się, że przy odbiorze kamizelki FOTO o nią pytają. Coraz częściej jednym z warunków otrzymania akredytacji na wcześniej wysłany wniosek jest okazanie się przy jej odbiorze legitymacją prasową lub nawet wysłanie jej skanu razem z wnioskiem akredytacyjnym. Nie pamiętam już rajdu w Polsce gdzie o legitymacji nikt nic nie mówił.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Charzykowy/Chojnice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    W ogólności się zgadzam - teraz akredytowany chce być każdy ktokolwiek ma aparat - przykład - ten wątek. Gdyby zdobycie akredytacji było trywialne, na imprezach zamiast publiczności byliby sami akredytowani "dziennikarze".
    A odpowiadając na pytanie - legitymacja w większości przypadków nie jest do niczego potrzebna - dostałem masę akredytacji nigdy nie będąc posiadaczem jakiejkolwiek legitymacji (znaczy się miałem szkolne i studencką kiedyś ale już są nie ważne).
    Troszke za mocno wymierzone nie uważasz? Robie zdjecia na imprezach żeglarskich rangi mistrzostw świata z ramienia organizatora więc tam nie potrzebuje jednak gdybym chciał jakiś reportaż zrobić to czasem może sie przydać.

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gumisKite Zobacz posta
    Czasem wyrzucają mnie z kwitkiem z imprez przeróżnych wymagając legitymacji prasowej. Na czym owa polega i gdzie ją dorwać?
    To zaden dokument. Mozesz ja sobie rownie dobrze sam wystawic. W normalnych warunkach to po prostu potwierdzenie zatrudnienia w danej redakcji. Rownie dobrze mozesz miec bloga w internecie i byc "dziennikarzem" z ramienia tejze strony.

Bardziej istotna jest akredytacja na dana impreze.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Domyślnie

Legitymacja jest jakimś tam unormowaniem sytuacji w sprawie akredytacji na rajdzie czy innych imprezach.
    Pomaga na pewno z marshalami - nie wiem jak się oni nazywają w pl , tych co pilnują porządku na rajdzie.
    Nie bylem na żadnym pl rajdzie nigdy wiec nie wiem .

Sa sytuacje ze nie trza mamy swoich fanów dosłownie i czasami jak ostatnio kolo się pyta .."czy czuje się tu bezpiecznie ??" ja ze tak..a później można zajrzeć do mojego wątku kiedy 16mm jest za mało ......

U mnie legitymacje prasowe (tylko rajdy i wyścigi )można dostać tylko przez potwierdzenie wydań swoich fotografii, tylko gazety portale się nie liczą wcale.
    Jeden narodowy związek 3ma to w kupie i ma jasne lecz nie do końca zasady.
    Dla mnie to mała mafia - udział kierowcy w rajdzie / wyścigu nie organizowanym przez nich = odbieranie licencji

W pl nawet nie wiem kto i jak wydaje legitymacje ale chyb tez musi być jakaś organizacja która czuwa nad rajdami czy każdy może pismak ubiegać się o nią??

To tez mnie ciekawi..................

Darek
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Darek, legitymację prasową wydaje redaktor naczelny redakcji. Nie ma znaczenia czy to druk, portal, czy agencja. PZMot nic do tego nie ma. Istnieją co prawda karty prasowe PZMot ale niewiele ich jest. Wydaje mi się, że w Irlandii jest podobnie. Jeżeli przy odbiorze akredytacji wymagają okazania legitymacji to chyba tylko po to, że by potwierdzić Twoje "zatrudnienie" w danej redakcji (potral www to też redakcja).

Ci z syndromem zielonej kamizelki u nas nazywają się SAFECIARZE, bo na plecach kamizelki zazwyczaj jest napisane SAFETY

Może będziesz 14,15,16 maja w Polsce zapraszam na szutrowy Lotos www.rajdlotos.pl
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A, jeszcze jedno. W Polsce start zawodnika w imprezie nie rozgrywanej pod patronatem i na licencji PZMot'u = utrata licencji przez załogę. Kilka lat temu groziło to Leszkowi Kuzajowi za start w nawiasem mówiąc bardzo fajnym Sprincie Chorzowskim.
    Ostatnio edytowane przez kuzi4 ; 06-05-2010 o 18:22 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

To też prasówka :wink:
    http://www.katolicki.net/images/legitymacja.jpg
    Choć zasadniczo powinna posiadać nr. rejestracji sądowej w Sądzie Okręgowym.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gumisKite Zobacz posta
    Troszke za mocno wymierzone nie uważasz? Robie zdjecia na imprezach żeglarskich rangi mistrzostw świata z ramienia organizatora więc tam nie potrzebuje jednak gdybym chciał jakiś reportaż zrobić to czasem może sie przydać.
    Nie uważam - robisz zdjęcia na imprezach rangi mistrzostw świata i zadajesz takie pytania ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    To też prasówka :wink:
    http://www.katolicki.net/images/legitymacja.jpg
    Choć zasadniczo powinna posiadać nr. rejestracji sądowej w Sądzie Okręgowym.
    Też. Na legitymacji nie musi być numeru rejestracji sądowej, ani żadnego innego. Musi być nazwa redakcji, jej adres, imię i nazwisko redaktora naczelnago, imię i nazwisko posiadacza i jego zdjęcie, podpis redaktora naczelnego i posiadacza legitymacji.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A, jeszcze numer legitymacji.
    Ostatnio edytowane przez kuzi4 ; 06-05-2010 o 20:15 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Tzn. redakcja powinna taki nr. posiadać.

Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Tzn. redakcja powinna taki nr. posiadać.
    To prawda, ale nie dotyczy gazet/portali internetowych. Tylko pism drukowanych tak jak nr ISSN tylko ich dotyczy. Odrębną sprawą jest wpis do rejestru działalności gospodarczej, ale nie tutaj o tym.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów