Pokaż wyniki od 1 do 10 z 197

Wątek: 5D Mark II VS 1Ds Mark II

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Na święta widziałem w używkowym sklepie 1Ds II z jakąś tam gwarancją rozruchową za poniżej 6K zł. Problem taki, że nie w Polsce :E

Trzeba polować na eBayu na sprzedawców wysyłających w Europie, trzeba szukać sklepów wysyłających do Polski. W Polsce mamy premium ceny, bo w końcu zarabiamy najwięcej w całej Europie, nie?
    Poszukam w polsce, z przebiegiem koło 100-130 klapnięć będą koło 6.000, może mniej. W moim tempie zużywania sprzętu zajadę go za jakieś... 10 lat?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Poza tym mam fajny kontakt z gościem sprowadzającym stuff z niemiec. Pedant. Więc sprzęt musi być w ładnym stanie.
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 07-05-2010 o 20:11 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Poza tym mam fajny kontakt z gościem sprowadzającym stuff
    Ja wiem, że w Holandii, na Słowacji tak, ale u nas to jeszcze nielegalne jest
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Poza tym mam fajny kontakt z gościem sprowadzającym stuff z niemiec. Pedant. Więc sprzęt musi być w ładnym stanie.
    Oj, tutaj polecam ostrożność. Kiedyś opisywałem, jak kupowałem Ds2. Stan jak z pudełka, najmniejszych nawet śladów używania. Koleś twierdził, że puszka ma 5tysięcy klapnięć. Miała ponad 60tysięcy. Gdyby nie dostępność na forum programiku do migawki, to wziąłbym i cieszyłbym się nówką. Tę puszkę ciężko jest porysować.
    Aha, nawet jak już wiecie, ile migawka ma przebiegu, to pamiętajcie, że nie wiecie, która to migawka. A puszka, która stukała packshoty na www będzie wyglądała jak fabrycznie nowa.
    Jarek

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Oj, tutaj polecam ostrożność. Kiedyś opisywałem, jak kupowałem Ds2. Stan jak z pudełka, najmniejszych nawet śladów używania. Koleś twierdził, że puszka ma 5tysięcy klapnięć. Miała ponad 60tysięcy. Gdyby nie dostępność na forum programiku do migawki, to wziąłbym i cieszyłbym się nówką. Tę puszkę ciężko jest porysować.
    Aha, nawet jak już wiecie, ile migawka ma przebiegu, to pamiętajcie, że nie wiecie, która to migawka. A puszka, która stukała packshoty na www będzie wyglądała jak fabrycznie nowa.
    Hmm, tak naprawdę wiedza, ile było klapnięć, nie zawsze się przekłada na coś praktycznego. No chyba, że mamy różnicę powiedzmy 2K i 340K cykli - to wtedy może troszkę

Migawka w aparacie, który ma 5K przerobionych cykli może paść przy 5001 zdjęciu. Migawka w aparacie, który ma zrobione 125000 cykli, może paść przy 567987 zdjęciu.
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Bywalec Awatar Matsunami
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wg. mnie ma ona o wiele wyższej jakości obrazki, detaliczności w ogóle nie ma co porównywac do piątki, to inna bajka, do tego RAW-y z jedynki
    Zacząłem się zastanawiać.. 5DII nie ma przypadkiem tej samej matrycy co 1DsIII? Skąd w takim razie bierze się ta różnica? A mówisz do tego o 1DsII.
    OK widzę.. piszesz o starej 5tce :P temat jest o 5DII dlatego tak mnie zamotało.
    Ostatnio edytowane przez Matsunami ; 08-05-2010 o 20:49 Powód: Automerged Doublepost
    5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmm, tak naprawdę wiedza, ile było klapnięć, nie zawsze się przekłada na coś praktycznego. No chyba, że mamy różnicę powiedzmy 2K i 340K cykli - to wtedy może troszkę

Migawka w aparacie, który ma 5K przerobionych cykli może paść przy 5001 zdjęciu. Migawka w aparacie, który ma zrobione 125000 cykli, może paść przy 567987 zdjęciu.
    Będą Cię teraz linkować wszyscy sprzedawcy szrotu z allegro.
    Zapomniałeś o zużyciu mechanizmu lustra, spustu, wyświetlacza i samej matrycy. A wymiana tylko spustu pionowego to kilkaset złotych i 2 tygodnie czekania.
    Cytat Zamieszczone przez Matsunami Zobacz posta
    Zacząłem się zastanawiać.. 5DII nie ma przypadkiem tej samej matrycy co 1DsIII? Skąd w takim razie bierze się ta różnica? A mówisz do tego o 1DsII.
    Nawet 5II ma inną matrycę niż 1Ds3. Mniej szumiącą na wyższych czułościach. A ty chcesz porównywać obrazek z 1Ds2.
    Ostatnio edytowane przez oskarkowy ; 09-05-2010 o 11:10 Powód: Automerged Doublepost
    Jarek

Początki nałogu

Domyślnie

Będą Cię teraz linkować wszyscy sprzedawcy szrotu z allegro.
    Zapomniałeś o zużyciu mechanizmu lustra, spustu, wyświetlacza i samej matrycy. A wymiana tylko spustu pionowego to kilkaset złotych i 2 tygodnie czekania.
    Więc dajesz jakąś gwarancję, że "stosunkowo nowe" mechanizmy lustra, spustu,... przeżyją długo?

Ciężko przecież określić, który sprzęt padnie, przykładowo:
    1DsII z 20K kłapnięć, czy 1DsII z 60K kłapnięć. Statystyka pewnie mówi, że ten drugi....tylko że to jedynie statystyka.

Statystyka nie pomogła mojemu 1D III, który się wykrzaczył po kosmicznej ilości 3000 szt. zdjęć
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    jak matryca może się zużyć?
    Z czasem pojawiają się nowe bad pixele. I to w sporej ilości.

Więc dajesz jakąś gwarancję, że "stosunkowo nowe" mechanizmy lustra, spustu,... przeżyją długo?

Statystyka nie pomogła mojemu 1D III, który się wykrzaczył po kosmicznej ilości 3000 szt. zdjęć
    Idą tą logiką lepiej kupować używane, bo tańsze a i tak "może się zepsuć".
    Sprzęt używany psuje się ze zużycia, to jest nieuniknione, sprzęt nowy ma czasem wadliwe podzespoły i ma prawo się zepsuć. Z tą różnicą, że używany zepsuje się kiedyś na pewno, nowy psuje się incydentalnie.
    Ja wolę nowe, bo mi się zwyczajnie nigdy nie popsuło. A przemiały mam czasem na poziomie japońskiego turysty.
    Jarek

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

co do tych roznic tosprawa dyskusyjna... zwazywszy na coraz wiekszy nacisk firm na ekonomie...

jedno jest pewne na nowy sprzet jest gwarancja na stary ... juz przewaznie nie...
    a czy ktos woli 5dII czy 1ds mk II to juz kwestia szkiel jak i gustu fotografa.
    ja osobiscie uwazam ze do szkiel jasnosci 2.8 to bralbym 5dII dla jasnych stalek - 1ds mk II. albo inaczej do zoom 2.8 kupilbym nikona

co do wyzszosci 5dII nad 1dsmkII lub 1ds mk II nad 5dII - no coz zdania sa podzielone bo to sa puszki obie FF... i na tym podobienstwa sie koncza... cala reszta je zdecydowanie rozni. Zalety i wady 1ds jak i 5dII mozna bez problemu znalesc w sieci. A kazdy sam musi odpowiedziec sobie czego tak naprawde potrzebuje.

Z czasem pojawiają się nowe bad pixele. I to w sporej ilości.

Idą tą logiką lepiej kupować używane, bo tańsze a i tak "może się zepsuć".
    Sprzęt używany psuje się ze zużycia, to jest nieuniknione, sprzęt nowy ma czasem wadliwe podzespoły i ma prawo się zepsuć. Z tą różnicą, że używany zepsuje się kiedyś na pewno, nowy psuje się incydentalnie.
    Ja wolę nowe, bo mi się zwyczajnie nigdy nie popsuło. A przemiały mam czasem na poziomie japońskiego turysty.
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Uprawnienia umieszczania postów