Strona 1 z 20 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 197

Wątek: 5D Mark II VS 1Ds Mark II

Domyślnie 5D Mark II VS 1Ds Mark II

Witam serdecznie,
    stoje przed wyborem nowego body. Juz wiem ze bedzie to pełna klatka i teraz mam dylemat ktore body z powyzszych bedzie lepsze.

1. ISO - max iso w 1ds to 3200 jak ma sie ono do iso 3200 z 5D II (czy poziom szumow bedzie taki sam czy gorzej wypadnie tu 1Ds)

2. Af - chciałbym miec pewny, niezawodny i szybki AF, czesto uzywam boczny punktow i z tego co wiem to w ds mam 19 krzyzowych natomiast w 5 słyszałem ze uzywalny jest tylko srodkowy

3. Obrazek - w sumie to oba na FF ale moze cos sprawia ze ktoras z ww body jest lepsze od drugiej pod tym wzgledem.

4. Ktory polecacie z tych body?

Wszytkim z gory dziekuje i pozdrawiam

Bywalec Awatar fotomih
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja bym wybrał 5. Jest nowszą konstrukcją i może być nowa a 1Ds już raczej nie...

Domyślnie

AF w ogóle nie ma co porównywać, to zupęłnie inna liga.
    Obrazek będzie przyjemniejszy w 1ds, kolorki lepsze, oddanie czerwieni
    (5d mark II kiepsko oddaje czerwień sam w sobie).
    Na korzyść 5d II przemawia wyświetlacz i używalne ISO 6400....

ja bym brał 1ds - AF, zapis na dwie karty, do pracy to solidny aparat.

5d II to jest jednak inna liga.

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

witam
    posiadam 1ds II i rzeczywiscie to kawalek dobrego body.
    Natomiast mialem okazje porownanc d700 z N24-70 2.8 kontra 1ds II z 35L i subiektywnie odczulem ze d700 lepiej radzi sobie jezeli chodzi o af w trudnych warunkach...

Co do ISO w 1ds II to 1600 spokojnie uzywam 3200 tylko i wylacznie w sytuacjach awaryjnych. Badz co badz w 5d II otrzymasz wyzsze uzywalen iso natomiast cala reszta to na plus 1ds.
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

półtora roku temu przesiadałem się z 1DsII na 5DII. Nie żałowałem z żadnego powodu. Szumy porównywalne zaledwie do 800, później to już im dalej tym większe różnice, kolory to kwestia obróbki a AF wcale nie jest w 1ce tak szybki. Jedynie servo w 1DsII działa lepiej, ale ja akurat tego nie potrzebowałem.
    Waga, menu, wyświetlacz, obrazek... Wszystko na korzyść 5D. Aha, 1ka nie trzeszczy przy klapce
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez morafi Zobacz posta
    1. ISO - max iso w 1ds to 3200 jak ma sie ono do iso 3200 z 5D II (czy poziom szumow bedzie taki sam czy gorzej wypadnie tu 1Ds)
    3200 w 1DsII to raczej tylko awaryjnie. Jest bardzo kiepskie i chyba software'owe. W 5DII spokojnie 6400 jest używane.
    2. Af - chciałbym miec pewny, niezawodny i szybki AF, czesto uzywam boczny punktow i z tego co wiem to w ds mam 19 krzyzowych natomiast w 5 słyszałem ze uzywalny jest tylko srodkowy
    w 1DsII masz 7 punktów krzyżowych, a nie 19. Jeżeli chodzi o porównanie środkowych to szybkość jest mniej więcej taka sama (przy statycznych obrazach). Ja spokojnie używam wszystkich 45 punktów w 1dynce i jest OK. Bardzo rzadko trafia mi się coś nie trafionego, a i to przeważnie z innych czynników (poruszenie, dynamiczny ruch itd)
    3. Obrazek - w sumie to oba na FF ale moze cos sprawia ze ktoras z ww body jest lepsze od drugiej pod tym wzgledem.
    Tutaj tyle odpowiedzi co głosów. Spokojnie więc możesz przyjąć, że obrazek jest porównywalny. Wyjściowy z puszki moim zdaniem lepszy z 1dynki, ale i tak jest post processing później więc nie ma to, aż takiego znaczenia (chyba, że strzelasz w jpeg).
    4. Ktory polecacie z tych body?
    Zależy do czego potrzebujesz. Oba są świetne.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Charzykowy/Chojnice

Domyślnie

Też zawsze mnie zastanawiało takie porównanie, wszyscy się spalają nad tym 5D II który z założenia jest segmentem semi-pro (wedle wikipedii).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ISO 3200 w 1Ds jest takie samo a nawet lepsze niz w 5D2, no chyba ze robi sie w JPG, tam 5D2 mocno odszumia zdjecia, nigdy nie patrz na sam szum, zwracaj uwage na stosunek szumu do ostrosc/detalu,
    AF na środkowym dość podobnie tylko z minimalną przewagą 1Ds, ale boczne to juz przepasc

ja bym bral 1Ds to zdecydowanie inna liga, 5D2 to zabawka, wydmuszka
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ISO 3200 w 1Ds jest takie samo a nawet lepsze niz w 5D2
    oj, chyba przydałoby sie, abys pokazal to na zdjeciach ;-)
    jak dla mnie to 6400 z 5D2 jest conajmniej tak dobre jak 3200 z 1Ds2. Ale mówie teraz o szumach czystych, a nie o ostrości/detalu.
    Ja spokojnie używam 3200 w 1Ds2 jeżeli wiem, że zdjęcia nigdy nie pójdą do druku. Wtedy nie ma z tym najmniejszego problemu.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ISO 3200 w 1Ds jest takie samo a nawet lepsze niz w 5D2,
    No cóż.. pozostaje tylko jedno: sprawdzam.
    Ja porównywałem to bardzo dokładnie przez zamianą, wnioski mam zupełnie odwrotne. I nie wiem, jak się ustawia jpg w puszce. Czyli pokaż nam te różnice, o których piszesz.
    Jarek

Strona 1 z 20 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów