da się masz rację ale mnie przełączanie ISO w 5 i 1 często się myli![]()
da się masz rację ale mnie przełączanie ISO w 5 i 1 często się myli![]()
"kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."
Też używam tych 2 puszek na raz i mi się nie myli, ale fakt, że przestawić się trzeba.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Ja mam starą 5-tkę i 1Ds MKII i rzeczywiście uzupełniają się doskonale - do ciemnego kościoła i takiej sali przy wysokim ISO to 5D, ale w pozostałych sytuacjach tylko jedynka. Wg. mnie ma ona o wiele wyższej jakości obrazki, detaliczności w ogóle nie ma co porównywac do piątki, to inna bajka, do tego RAW-y z jedynki, zwłaszcza gdy klatka nie była doświetlona prawidłowo - za niska ekspozycja - daja ogromne możliwości, z 5D można wyciągnąc połowę EV porównując do tego, co uzyska się z 1Ds MKII.Klawiszologia i ekran wyświetlacza, cóż, można się przyzwyczaić.Tak jak do przyjemności pracy na jedynce...bo to ogromna przyjemność, zwłaszcza gdy kolejno szło sie od 10D, poprzez 20D, do 5D...teraz juz tylko 1Ds MKIII:-)
Hmm, tak naprawdę wiedza, ile było klapnięć, nie zawsze się przekłada na coś praktycznego. No chyba, że mamy różnicę powiedzmy 2K i 340K cykli - to wtedy może troszkę
Migawka w aparacie, który ma 5K przerobionych cykli może paść przy 5001 zdjęciu. Migawka w aparacie, który ma zrobione 125000 cykli, może paść przy 567987 zdjęciu.
Aparaty, obiektywy, lampy.
Zacząłem się zastanawiać.. 5DII nie ma przypadkiem tej samej matrycy co 1DsIII? Skąd w takim razie bierze się ta różnica?Wg. mnie ma ona o wiele wyższej jakości obrazki, detaliczności w ogóle nie ma co porównywac do piątki, to inna bajka, do tego RAW-y z jedynkiA mówisz do tego o 1DsII.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
OK widzę.. piszesz o starej 5tce :P temat jest o 5DII dlatego tak mnie zamotało.
Ostatnio edytowane przez Matsunami ; 08-05-2010 o 20:49 Powód: Automerged Doublepost
5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1
Będą Cię teraz linkować wszyscy sprzedawcy szrotu z allegro.
Zapomniałeś o zużyciu mechanizmu lustra, spustu, wyświetlacza i samej matrycy. A wymiana tylko spustu pionowego to kilkaset złotych i 2 tygodnie czekania.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nawet 5II ma inną matrycę niż 1Ds3. Mniej szumiącą na wyższych czułościach. A ty chcesz porównywać obrazek z 1Ds2.
Ostatnio edytowane przez oskarkowy ; 09-05-2010 o 11:10 Powód: Automerged Doublepost
Jarek
jak matryca może się zużyć?
Więc dajesz jakąś gwarancję, że "stosunkowo nowe" mechanizmy lustra, spustu,... przeżyją długo?
Ciężko przecież określić, który sprzęt padnie, przykładowo:
1DsII z 20K kłapnięć, czy 1DsII z 60K kłapnięć. Statystyka pewnie mówi, że ten drugi....tylko że to jedynie statystyka.
Statystyka nie pomogła mojemu 1D III, który się wykrzaczył po kosmicznej ilości 3000 szt. zdjęć![]()
Aparaty, obiektywy, lampy.
Z czasem pojawiają się nowe bad pixele. I to w sporej ilości.
Idą tą logiką lepiej kupować używane, bo tańsze a i tak "może się zepsuć".
Sprzęt używany psuje się ze zużycia, to jest nieuniknione, sprzęt nowy ma czasem wadliwe podzespoły i ma prawo się zepsuć. Z tą różnicą, że używany zepsuje się kiedyś na pewno, nowy psuje się incydentalnie.
Ja wolę nowe, bo mi się zwyczajnie nigdy nie popsuło. A przemiały mam czasem na poziomie japońskiego turysty.
Jarek
co do tych roznic tosprawa dyskusyjna... zwazywszy na coraz wiekszy nacisk firm na ekonomie...
jedno jest pewne na nowy sprzet jest gwarancja na stary ... juz przewaznie nie...
a czy ktos woli 5dII czy 1ds mk II to juz kwestia szkiel jak i gustu fotografa.
ja osobiscie uwazam ze do szkiel jasnosci 2.8 to bralbym 5dII dla jasnych stalek - 1ds mk II. albo inaczej do zoom 2.8 kupilbym nikona
co do wyzszosci 5dII nad 1dsmkII lub 1ds mk II nad 5dII - no coz zdania sa podzielone bo to sa puszki obie FF... i na tym podobienstwa sie koncza... cala reszta je zdecydowanie rozni. Zalety i wady 1ds jak i 5dII mozna bez problemu znalesc w sieci. A kazdy sam musi odpowiedziec sobie czego tak naprawde potrzebuje.
Pkt 8 regulaminu forum
plutophoto.blogspot.com