Nie przyglądałem się specjalnie pod tym kątem ale wydaje mi się że jest podobnie. To że nie powiedział bym że jest tak źle to inna sprawa.
Nie przyglądałem się specjalnie pod tym kątem ale wydaje mi się że jest podobnie. To że nie powiedział bym że jest tak źle to inna sprawa.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
A czy mógłbyś sprawdzić na 2 identycznie naświetlonych zdjęciach w wolnej chwili? Myślę, że wiele osób byłoby ciekawych takiego porównania, a ja w szczególności.
Co do wyciągania ze świateł to już w jakimś wątku pisałem. W 40D dało się znacznie więcej wyciągnąć niż w 5tce, za to z cieni zupełnie odwrotnie.
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
Musiałbym mieć wolną chwilę![]()
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Spoko, będę pisał na PRV w razie czego. Może się uda dostać 2 RAWy, Testy najlepiej robi się samemu i samemu wyciąga wnioski.
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
Poważnie zastanawiam się nad kupnem 1DS mk2. Rozsądek mówi, żeby kupić piątkę a potem 35L, ale chyba za dużo fajnych rzeczy się naczytałem o 1DSSama myśl o tym, że boczne punkty AF będą działały jak trzeba i nie trzeba będzie przekadrowywać..., do tego połączenie punktu AF z pomiarem światłą...powodują, że znacznie wyższe używalne iso w 5D mk2 aż tak nie zachęca.
Obawiam się ciężaru 1DS, to pół kilo więcej niż 5tka. Po całym dniu (15godzin roboty) i bieganiu z dwoma puchami na ramieniu mogłoby mnie dobić, szczególnie, że robiąc śluby na sali używam już tylko 1 puchy i na pewno byłaby to jedynka.
BTW. Mógłby mi ktoś wysłać na maila RAWa z 1ki ? (najlepiej takiego z dużą rozpiętością tonalną sceny)
Nie przeceniałbym tak bocznych punktów w Ds2. Pamiętaj, że krzyżowy w nim jest tylko "środkowy słupek". Cała reszta to liniowe. Jedyny ich plus jest taki, że jest ich po bokach w pytę i możesz w Cfn ustawić sobie, że okoliczne będą wspomagały ten akurat wybrany. Co do iso to 1600 jest kiepskie, 3200 jest programowe i w słabym świetle wychodzi fatalnie. Naprawdę jedyną przewagą nad 5dII jest moim zdaniem tylko AFservo. Jeżeli już bardzo chcesz kupić jedynkę i musi być to FF to dozbieraj do używanego DsIII.
This isn't happiness, or maybe perhaps, it is
Tiaaa...
Ds MkII iso 3200:
chyba mu chodzilo patrzac na calosc, bo 800pix zawsze bedzie ok.
ISO 3200 w Ds II jest podobne do tego w 5D czyli bardzo przyzwoite i jak najbardziej używalne.