Witam,
Czy w Photoshopie istnieje możliwość zapisania ustawień, które zostały zastosowane do danego zdjęcia i wczytanie ich później do kolejnego? coś jak presety w ACR.
Witam,
Czy w Photoshopie istnieje możliwość zapisania ustawień, które zostały zastosowane do danego zdjęcia i wczytanie ich później do kolejnego? coś jak presety w ACR.
Canon 20D; Kit; C50 f/1.8; C 100 f/2.0; C 70-200 f/4L
To się nazywa akcje.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Nic nie musisz eksportować, po prostu włączasz nagrywanie akcji, robisz co masz robić ze zdjęciem, wyłączasz nagrywanie, otwierasz kolejne zdjęcie, włączasz akcję (można przypisać skrót z klawiatury) i wuala.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
A czy mógłbyś napisać jak to się dokładnie robi? Nie jestem mistrzem Photoshopa i jeszcze nie ogarniam wszystkich jego możliwości.
Znajdujesz panel "akcje" albo "actions" z menu panelu wybierasz "new action", nazywasz ją, ew. przypisujesz klawisz uruchomienia i wciskasz guzik "record". Robisz co masz robić ze zdjęciem, jak skończysz wciskasz "stop" na dole panelu z akcjami i masz. Zamykasz zdjęcie, otwierasz następne, wciskasz "play" lub przypisany klawisz i czekasz aż wszystko się zrobi, akcja wyłączy się sama jak skończy. Możesz też do niej przypisać zapisanie i zamknięcie zdjęcia jeżeli nie będziesz zmieniał mu nazwy.
Dzięki, już wiem co i jak![]()