Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Jaki obiektyw do 500D

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rosicky Zobacz posta
    kolega napisal wyraznie, ze chcialby miec mozliwosc krecenia filmow, to raz.
    dwa, jesli bedzie to jego pierwsza lustrzanka, to ergonomia o ktorej mowisz i tak bedzie lepsza od kompaktu
    Jako użytkownika 20d, 550d i dawniej kilku innych sprzętów Canona, zawsze niesamowicie mnie rajcuje czytanie o niesamowitej ergonomii dwucyfrowych puszek. Wiem, że dużo przede mną, że na pewno przez te lata robiłem coś źle, że tej przepaści nie odkryłem
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja bym wziął zestaw używana Sigma 10-20, KIT i używane 70-200/4 lub 55-250.

10-20 styknie do jachtów i wycieczek, kit będzie na kotlety a tele na dalsze plany.

Generalnie, 500D ma dosyć dobre ISO więc na razie lampę można sobie odpuścić. Tym bardziej, że na 10-20 spokojnie da się utrzymać czasy 1/20s, a pozostałe dwa mają stabilizację.

Przy takim budżecie nie ma co myśleć o dwucyfrówkach, tylko lepsze szkła brać. A w kwestii ergonomii sobie gripa dokupić. Z cudownej ergonomii 40D i pochodnych wymieniłbym tylne kółko i droższy battery GRIP.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Jako użytkownika 20d, 550d i dawniej kilku innych sprzętów Canona, zawsze niesamowicie mnie rajcuje czytanie o niesamowitej ergonomii dwucyfrowych puszek. Wiem, że dużo przede mną, że na pewno przez te lata robiłem coś źle, że tej przepaści nie odkryłem
    Czy ja wiem czy taka niesamowita? Nie przesadzajmy. Też miałem trzy cyfrowego, 450tkę i dawałem radę :-P

Domyślnie

możecie się przekomarzać.
    Nie chodzi nawet o "plastikowatość", czy ktoś ma duże czy małe ręce ale o 2 rolki
    zmiana parametrów ekspozycji to jest bajka a kombinacja "naciśnij guzik i przytrzymując go ...."
    ale... teraz będę okrutny : Statystycznie większość użytkowników serii xxxD i xxxxD nie zaprząta sobie głowy korektą ekspozycji, nie używa trybu manual i jedzie na zielonym kwadraciku albo Tv/Av. Więc oni nigdy nie docenią (nie potrzebują) kółka nastaw :P

Wiem, że to przegięcie, ale ostrzegałem
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ci3jk4 Zobacz posta
    ...Na "co dzień" aparat służyłby do fotografowania jachtów i ich wnętrz. Pomieszczenia na jachtach bywają dość ciasne więc potrzebowałbym tu czegoś szerokokątnego.
    Może się mylę, ale do wnętrz jachtów IMHO najlepiej Fisheye 180° (np. Samyang 8mm)
    Poza tym ekonomicznie na początek:
    1. Canon 18-55 IS
    2. Canon 55-250 f/4-5.6 IS

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cluer Zobacz posta
    ale o 2 rolki
    G! prawda. W Pentaxie mam 2 rolki, a i tak używam jedną. Bo chociaż lubię tryb manualny, to na Av jest mi wygodniej
    Wcześniej miałem Fujika s9600 z jedną rolką i jakoś przycisk +/- mi nie przeszkadzał Tak więc kupować sprzęt specjalnie dla dwóch rolek, to bezsens. Nie będziesz przecież ciągle w manualnym trybie pracował prawda? Nie masz czasu nic ustawić przełączasz na "S" i lecisz z czasem.

Wszystko zależy od tego z czym Ci wygodni. Mi np dobrze z przyciskiem +/- , a innym z roleczką:P

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

no tak, ale jak wypracujesz sobie dobrą ergonomię zmieniając kilka ustawień w Cn.F.'ach, to współpraca z dwoma kółeczkami w trybach Av/Tv przebiega intuicyjnie. Ja na ten przykład dużym kołem wybieram punkt AF, na spuście mam tylko pomiar AE, przyciskiem blokady AE/FE "łapię" AF, małe koło - zmiana przysłony lub zmiana EV. Tak pracuje mi się dobrze.. ale do tematu..

Gdyby autora nie ograniczał budżet to zakup 10-20(22) byłby świetny do tych szerokości i kadrów na jachtach, no ale.. może kitowy zestaw 18-55 i 55-250 będzie ok, a jak uda się cos doskrobać to Samyang Fishe-eye 8mm?

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    no tak, ale jak wypracujesz sobie dobrą ergonomię zmieniając kilka ustawień w Cn.F.'ach, to współpraca z dwoma kółeczkami w trybach Av/Tv przebiega intuicyjnie. Ja na ten przykład dużym kołem wybieram punkt AF, na spuście mam tylko pomiar AE, przyciskiem blokady AE/FE "łapię" AF, małe koło - zmiana przysłony lub zmiana EV. Tak pracuje mi się dobrze
    Oczywiście miałem na myśli kółeczka w moim pentaxie, które są rozstawione tak jak w nikonach itd.
    W Canonie jest inaczej i chyba lepiej. Chociaż i tak nie zawsze 2 kółeczka to jakaś wielka potrzeba

Domyślnie

http://canon-board.info/showthread.php?t=62959
    i zostaje Ci 1200zł na dodatkowy obiektyw
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    np. Samyang Fishe-eye 8mm
    Ostatnio edytowane przez Tigger69 ; 10-05-2010 o 10:59 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów