Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
Z tym zawracaniem gitary byłbym ostrożny. Ucząc się na M, uczysz się uniwersalnie, nie przywiązując do rozwiązań ustawień automatyki producenta sprzętu.

Nie jestem tu jakimś fundamentalistycznym wrogiem automatyki, czy półautomatyki. Wiem, że czasem bywa tak, że brak czasu nawet na rawy, bo ważniejsze są serie jpeg (np.sport).

Utraty kadru psujem nie naprawisz, zgoda, ale równie łatwo można utracić kadr nieumiejętnie stosując automatykę.
Wiedza "jak to działa", jest potrzebna niezależnie od tego którego trybu używasz. Automatykę też trzeba opanować, ale nie widzę sensu jej świadomego nieużywania - rzeczona drabinka to właśnie efekt TEJ automatyki działania i ustawianie parametrów na jej zerowanie (czy też świadomie - na niezerowanie) jest dla mnie objawem niezrozumienia właśnie tego, "jak to działa".

Jeżeli chcesz być hardcorem, nie używaj drabinki, weź do ręki porządny światłomierz, zmierz światło tam gdzie trzeba, albo i w kilku miejscach i sensownie uśrednij. To jest manual. Uważam że ustawianie "na zerowanie drabinki" to w większości przypadków robienie zdjęć na jednej nodze z palcem w tyłku.