Ciemne zdjęcia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rinuś
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 37

Ciemne zdjęcia

Witam jestem tutaj zupełnie nowa,ale musiałam się zarejestrować ponieważ dzisiaj już prawie dostałam szału na spacerze...

Otóż dzisiaj był wspaniały dzień ,słonce świeciło, było ciepło...postanowiłyśmy z przyjaciółką wziąć mojego psa i pojechać z Jej synkiem do lasu na spacer.
    Robiłam zdjęcia na manualu i wszystkie wychodziły ciemne strasznie...nie mogłam ustawić jasności...robiłam zdjęcia na ISO 1600 i są straszne szumy które mi bardzo przeszkadzają...
    Czy ktoś może mi doradzić jak pozmieniać ustawienia abym ISO było na max 800 i były jasne zdjęcia a zarazem czas naświetlania był jak najdłuższy ponieważ dziecko jak dziecko może się poruszyć i wtedy im mniejszy czas naświetlania to obraz rozmazany...

PS. mam Canon EOS 400D.

I dodaję jedno ze zdjęć z tego wypadu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    I do tego obiektyw
    Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG Macro
    Ostatnio edytowany przez Rinuś; 33760. Powód: Automerged Doublepost
  • MariuszJ
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1697

Zamieszczone przez Rinuś Zobacz wpis
    Witam jestem tutaj zupełnie nowa,ale musiałam się zarejestrować ponieważ dzisiaj już prawie dostałam szału na spacerze...

Otóż dzisiaj był wspaniały dzień ,słonce świeciło, było ciepło...postanowiłyśmy z przyjaciółką wziąć mojego psa i pojechać z Jej synkiem do lasu na spacer.
    Robiłam zdjęcia na manualu i wszystkie wychodziły ciemne strasznie...nie mogłam ustawić jasności...robiłam zdjęcia na ISO 1600 i są straszne szumy które mi bardzo przeszkadzają...
    Czy ktoś może mi doradzić jak pozmieniać ustawienia abym ISO było na max 800 i były jasne zdjęcia a zarazem czas naświetlania był jak najdłuższy ponieważ dziecko jak dziecko może się poruszyć i wtedy im mniejszy czas naświetlania to obraz rozmazany...

PS. mam Canon EOS 400D.
    I do tego obiektyw
    Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG Macro
    f4, ISO 1600 i czas... 1/2000s! - to jacyś karatecy?
    W takim lasku daj iso 400, nie wrzucaj manuala bo na razie kiepsko nad nim panujesz, ustaw AV, przymknij nieco przysłonę tak do 5.6 powiedzmy co by odmydlić obiektyw i pstrykaj.
    Przy ogniskowej 100mm pilnuj czasów nie dłuższych od 1/200s
    Poza tym w exifie widzę, że miałaś ustawiony priorytet czasu (TV). Bez sensu.
    Ostatnio edytowany przez MariuszJ; 30630. Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• wodzu99
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 35

przy tym ISO proponuje wydłużyc czas naswietlania, poza tym warto jeszcze taką fotke otworzyc w programie graficznym i poprawic to i owo...
      http://www.postrozny.eu || http://www.volley24.pl
      Canon EOS 1Dmark III + C 50 1.8 + C 300/2.8L USM + S 24-70/2.8 + S 70-200 2.8 HSM + 430EX II

Komentarz

• MariuszJ
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1697

Zamieszczone przez wodzu99 Zobacz wpis
        przy tym ISO proponuje wydłużyc czas naswietlania, poza tym warto jeszcze taką fotke otworzyc w programie graficznym i poprawic to i owo...
        Zdjęcie jest spieprzone, nastawy były z kosmosu. Powtórzyć sesję
        Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• Rinuś
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 37

Po potem już próbowałem na różnych opcjach....
          A na Manualu nie da rady tak żeby było jasno?ok jutro może postaram się zrobić tak jak piszesz i zobaczymy co wyjdzie.
          Bo mogę obrobić to w programie i będzie znośnie ale chcę się nauczyć.
          A przy AV jak się poruszy to nie będzie zamazane?
          Zamieszczone przez wodzu99 Zobacz wpis
          Czas był 1/2000 to chyba bardzo dużo.

Komentarz

• roshuu
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1107

tam jest priorytet migawki.
            6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Komentarz

• Rinuś
              Dopiero zaczyna
              • 2010
              • 37

To jest zdjęcie z innego dnia i myślę, że nad tym już miarę panuję,ale dzisiaj w tym lasku się po prostu załamałam,bo było jasno tylko ,że w cieniu...

Zamieszczone przez roshuu Zobacz wpis
              tam jest priorytet migawki.
              To wiem, ale co zrobić żeby było ok? oprócz tego co napisał Mariusz? to wtedy będę robić tak jak piszecie.

Komentarz

• MariuszJ
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1697

Po potem już próbowałem na różnych opcjach....
                A na Manualu nie da rady tak żeby było jasno?ok jutro może postaram się zrobić tak jak piszesz i zobaczymy co wyjdzie.
                Bo mogę obrobić to w programie i będzie znośnie ale chcę się nauczyć.
                A przy AV jak się poruszy to nie będzie zamazane?
                Czas był 1/2000 to chyba bardzo dużo.
                Czas jedna dwutysięczna sekundy to dużo?! Rinuś, to są odwrotności...

Półautomatyka TV służy do kontrolowania czasu, wtedy gdy chcesz panować nad tym, czy ruch ma być zamrożony czy rozmazany na zdjęciu. Zastosowanie tego trybu do zapewnienia "nieporuszenia" jest moim zdaniem bez sensu.

Półautomatyka AV pozwoli Ci manipulować głębią ostrości, również w jakimś stopniu panować nad ostrością obiektywu (niekoniecznie są ostre od maksymalnej przysłony). Czas zostanie dobrany do ustawionej przysłony i ISO. Tak jak powiedziałem, z ogniskową 100mm czuwaj, aby nie był DŁUŻSZY niż 1/200s (prosty wzór - odwrotność ogniskowej * 2 dla bezpieczeństwa). Czyli 1/200s jest ok, 1/2000s jest też ok ale kosztuje Cię to ciemnicę!
                Jak widzisz, z pieskiem udało się automatyce aparatu ustawić poprawną ekspozycję (ilość światła) i śliczne zdjęcie wyszło. Ale i światła było dużo więcej.
                No i wrzucone było +1EV korekty (otworzyłaś przesłonę o działkę względem tego, co ustaliła automatyka).
                Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• Rinuś
                  Dopiero zaczyna
                  • 2010
                  • 37

Mariusz dziękuję,bo mi to trzeba tak łopatologicznie.
                  Aparat mam od ponad roku ale od jakiś 3 miesięcy wzięłam się tak na "poważnie" za robienie zdjęć i każde niepowodzenie mnie irytuje...
                  Dlatego postanowiłam zarejestrować się na to forum bo wiem, że wiele się od Was nauczę.

Zrobię tak jak napisałeś,a jakbym chciała na Manualu robic to jakie ustawienia muszą być?

Komentarz

• MariuszJ
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1697

Mariusz dziękuję,bo mi to trzeba tak łopatologicznie.
                    Aparat mam od ponad roku ale od jakiś 3 miesięcy wzięłam się tak na "poważnie" za robienie zdjęć i każde niepowodzenie mnie irytuje...
                    Dlatego postanowiłam zarejestrować się na to forum bo wiem, że wiele się od Was nauczę.

Zrobię tak jak napisałeś,a jakbym chciała na Manualu robic to jakie ustawienia muszą być?
                    Ja Ci powiem tak - nie widzę specjalnie sensu robić na manualu, jeżeli wierzysz światłomierzowi aparatu i umiesz to światło zmierzyć. Obliczenia które wykonasz będą dublowały to co robi aparat... po co? Szkoda zaprzątać sobie tym głowę.

f4, ISO 1600, 1/2000s jest równorzędne co do ilości światła np. f5.6 (-1EV), ISO400 (-2EV), 1/250s (+3EV). Zdjęcie było za ciemne, więc można powiedzieć że wyszło by ok przy ISO800 (+1EV), albo przy przysłonie właśnie f4 (+1EV).
                    Przysłona była już f4, więc tu byś nic nie zdziałała. Tylko ISO, niestety, ewentualnie dla nieruchomych scen stabilizowany obiektyw. Ja do tego typu zdjęć (w lasku bez kasku ) używam przysłon 2.8 i mniejszych.
                    Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• Rinuś
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 37

Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz wpis
                      Ja Ci powiem tak - nie widzę specjalnie sensu robić na manualu, jeżeli wierzysz światłomierzowi aparatu i umiesz to światło zmierzyć. Obliczenia które wykonasz będą dublowały to co robi aparat... po co? Szkoda zaprzątać sobie tym głowę.

f4, ISO 1600, 1/2000s jest równorzędne co do ilości światła np. f5.6 (-1EV), ISO400 (-2EV), 1/250s (+3EV). Zdjęcie było za ciemne, więc można powiedzieć że wyszło by ok przy ISO800 (+1EV), albo przy przysłonie właśnie f4 (+1EV).
                      Ok, to teraz już wiem o co chodzi i zrobię tak jak napisałeś.
                      Dziękuję za cierpliwość bo wiem, że pewnie zadałam pytania które były zadawane z tysiąc razy

Komentarz

• gwozdzt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 5780

Ekspozycja zdjęcia (EV), czyli podstawa fotografii
                        Do czego służy i jak działa przysłona?
                        Mruganie okiem, czyli jak działa migawka
                        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• roshuu
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1107

staraj sie dazyc do tego by ekspozycja byla na 0 (drabinka) i tak pokrec przyslona badz czasem zeby uzyskac 0. No chyba, ze zaglebisz sie w punktowy pomiar z systemem strefowym, wtedy drabinka nie koniecznie musi byc na 0

Komentarz

• MariuszJ
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 1697

Zamieszczone przez roshuu Zobacz wpis
                            staraj sie dazyc do tego by ekspozycja byla na 0 (drabinka) i tak pokrec przyslona badz czasem zeby uzyskac 0. No chyba, ze zaglebisz sie w punktowy pomiar z systemem strefowym, wtedy drabinka nie koniecznie musi byc na 0
                            Ale jeżeli robisz to "na drabinkę do 0" - to po co robić to ręcznie? Ja tam nie potrzebuję się dowartościowywać, że wszyscy profi robią na M
                            Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• roshuu
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1107

Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz wpis
                              Ale jeżeli robisz to "na drabinkę do 0" - to po co robić to ręcznie? Ja tam nie potrzebuję się dowartościowywać, że wszyscy profi robią na M
                              To nie o dowartosciowanie przeciez chodzi

Komentarz

Pracuję...
                              X