Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Ciemne zdjęcia

Uzależniony

Domyślnie

Zobacz jak to dobrze być kobietą. Jak by takie pytanie zadał facet to by usłyszał, że najpierw trzeba przeczytać instrukcję obsługi. A tu panowie ładnie przepisują instrukcję na forum

Co do tego trybu to osobiście nie widze dużej różnicy pomiędzy Av/Tv a M. Wszystkich trybów trzeba używać świadomie i jeżeli chce zrobić kilka zdjęć z możliwie małą GO nie będę się pie..ył z M ryzykując że mi się światło zmieni i strace jakąś fajną klatkę, tylko żeby być "bardziej pro".
    Z drugiej strony, robiąc np reportaż w nocy, Av czy Tv nie daje mi pełnej kontroli i pracuje w trybie M.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Drabinka, to pomocna orientacja zależna od automatyki pomiaru światła.
    Co jak jej zabraknie (bulb)?

Bardziej miarodajne jest sugerowanie się histogramem w 2 zdjęciach próbnych.
    Ta sama parametryka we wszystkich ujęciach wykonanych w tych samych warunkach ma tę zaletę, że można żądaną korektę łatwo wykonać grupowo (np.balans bieli w post procesie na RAW). Nie zaskakują nas skoki przysłony czy czasu, bo przypadkowe okno weszło w kadr.

No cóż, metod jest wiele i często wynikają ze specyfiki zdjęć/warunków i oczekiwań.
    czasem będzie to M, czasem Av czy Tv, a czasem użytkownik jest zadowolony na zielonym kwadraciku. Jeden patrzy na histogram, inny na drabinkę, jeszcze inny ma światłomierz, albo zdaje się na pomiar automatyczny.

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Wiedza "jak to działa", jest potrzebna niezależnie od tego którego trybu używasz...
    I tu pełna zgoda.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

a jak już Ci takie ciemne wyjdzie to wrzuć do picasy i daj "szczęśliwy traf"
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ostatnio edytowane przez gavin ; 06-05-2010 o 08:00 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar Rinuś

Domyślnie

Gavin dzięki faktycznie lepiej to wygląda a używam picassy tylko do wrzucania fotek w album

rOOmak ale chyba nie masz nic przeciwko ? Ja to potrafię ogarnąć tylko psie fora, z każdym innym mam problem ze znalezieniem tematów
    Generalnie instrukcję obsługi czytałam już ze 2 razy...ale ja mam tak, że musi mi ktoś pokazać na aparacie moim konkretnym i mówić prostymi słowami, a nie używać słowa np "drabinka" bo mogę nie wiedzieć co to jest chociaż staram się czytać bardzo uważnie to co piszecie jednocześnie patrząc na funkcje w aparacie.
    Czyli z tego co rozumiem to ekspozycja najlepiej na 0 i zrobić najpierw w AV.

A co zrobić gdy robię zdjęcia koniowi, który skacze przez przeszkodę?i jestem w cieniu?
    Robię wtedy na TV z ISO 800 bo przy większym są szumy i wychodza też ciemniejsze...

Albo na M ale wtedy musi być 1/1600 np.

A to jest np już w słońcu i stałam ze słońcem i wszystko jest ok jak dla mnie.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rinuś Zobacz posta
    Gavin dzięki faktycznie lepiej to wygląda a używam picassy tylko do wrzucania fotek w album

rOOmak ale chyba nie masz nic przeciwko ? Ja to potrafię ogarnąć tylko psie fora, z każdym innym mam problem ze znalezieniem tematów
    Generalnie instrukcję obsługi czytałam już ze 2 razy...ale ja mam tak, że musi mi ktoś pokazać na aparacie moim konkretnym i mówić prostymi słowami, a nie używać słowa np "drabinka" bo mogę nie wiedzieć co to jest chociaż staram się czytać bardzo uważnie to co piszecie jednocześnie patrząc na funkcje w aparacie.

A co zrobić gdy robię zdjęcia koniowi, który skacze przez przeszkodę?i jestem w cieniu?
    Robię wtedy na TV z ISO 800 bo przy większym są szumy i wychodza też ciemniejsze...

Albo na M ale wtedy musi być 1/1600 np.

A to jest np już w słońcu i stałam ze słońcem i wszystko jest ok jak dla mnie.
    TV służy do zapanowania nad tym, czy konia chcesz mieć zamrożonego (krótki czas naświetlania), czy rozmazanego (długi czas naświetlania), żeby uwidocznić jego ruch. Nie wiem, co można powiedzieć więcej.
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Przypuszczam że tryb P, Auto ISO, punkt centralny ważony czyli bez kropki bez nawiasu, i fotka by wyszła sporo jaśniejsza, dodatkowo ekspozycja na -0.5 lub nawet -1, i będzie sporo jaśniej ale body trzeba mocno trzymać, obiekty się nie poruszają więc nie powinno być problemy z utrzymaniem ostrości, zawsze można gdzieś body podeprzeć w takich warunkach.
    Canon FF i słoików kilka

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Auto ISO to pierwsza rzecz którą należy wyłączyć w aparacie. Chyba, że ktoś lubi niespodzianki. Co do zdjęć obiektów w ruchu to Mariusz wytłumaczył to krótko i zwięźle.

Rinuś ---> Gwoli ścisłości bo nie wiem czy się pomyliłaś w pierwszym poście. Długi czas naświetlania to czasy rzędu 1/50, 1/30, 1/15 itd. Natomiast w lesie miałaś źle dobrany czas bo dałaś bardzo krótki 1/2000. Logiczne więc że pracując w priorytecie migawki automatyka zeszła na F4 ale to wciaż było za ciemno. I wyszło jak wyszło.

Uzależniony

Domyślnie

Jednej zdolności nikt cię nie nauczy bo trzeba do tego samemu dojść.
    Mianowicie musisz eksperymentować z czasami naświetlania i z przysłoną. Tylko tak nauczysz się rozpoznawać i decydować jaki dobrać czas lub/i przesłonę do osiągnięcia zamierzonego efektu.
    Np. im szybszy czas(ułamek sekundy. tzn.1000 w wizjerze= 1/1000s=0.001s) tym mniejsze ryzyko na "poruszone zdjecie", ale przy odrobinie praktyki można wykorzystać dłuższy czas naświetlania i śledząc obiekt w wizjerze wyzwolić migawkę. W ten sposób będziesz mieć poruszone tło i ostry obiekt(tzw panning).
    Nie będę się rozpisywał. Dużo,dużo prób i eksperymentów. Nikt tego za ciebie nie zrobi.
    Ps. Polecam rozdział 4 w instrukcji osługi.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Panning to technika nie obiekt
    Ostatnio edytowane przez rOOmak ; 07-05-2010 o 00:56 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rinuś Zobacz posta
    Niekoniecznie Av. Wybór trybu zależy od warunków w jakich fotografujesz oraz od efektu jak chcesz uzyskać. Jeżeli chcesz mieć pewność że zdjęcie będzie naświetlone "poprawnie" to zawsze używaj histogramu. Jeżeli system strefowy jest Tobie obcy to wykonujesz zdjęcie tak dobierając parametry ekspozycji aby światłomierz aparatu wskazywał 0. Następnie sprawdzasz na histogramie rozkład jasności. Jeżeli jest taka potrzeba to wprowadzasz odpowiednią korektę ekspozycji, wykonujesz zdjęcie i ponownie sprawdzasz rozkład jasności. Jest to taka uproszczona metoda pozwalająca na wykonanie "poprawnie" naświetlonego zdjęcia.
    EOS + Speedlite

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów