Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: To Jest Bez Sensu !

Coś już napisał
    Miasto
    Brzozów

Domyślnie

Witam.Po przeczytaniu uważnie dziesiątek postów o ff/bf zastanawiam się dlaczego problem ff/bf dotyczy tylko cyfry a nie analogu???Jak ten sam problem dotyczy matryc FF??? Dodam iż na razie fotografuje eosem 50E(ale kiedyś chcę kupić cyfrę) Czekam na 70-200 f/4 z USAJak ww.szkło pracuje na FF???

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Bo analogowcy musieli zrobic najpierw wielkie odbitki zeby takie cos zobaczyc.

Ostatnio widzialem pare fot analogowca na 20x30 i tam to ff/bf'ow tyle bylo ze...
    ...

Coś już napisał
    Miasto
    Brzozów

Domyślnie

Dzięki.Ale nadal nie rozumiem dlaczego ff/bf w cyfrze tak dobitnie widać(niż w stosunku do analogu)???Dzięki z góry za info Pozdrawiam Maciek

No i ponawiam pytanie jak 70-200 f/4pracuje na FF???

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maciekw
    No i ponawiam pytanie jak 70-200 f/4pracuje na FF???
    dobrze pracuje, ale ja osobiście wolę Sigme 100-300/4 HSM
    Pentax K-5 II, Leica M9

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Dzięki.Ale nadal nie rozumiem dlaczego ff/bf w cyfrze tak dobitnie widać(niż w stosunku do analogu)???Dzięki z góry za info Pozdrawiam Maciek
    No bo w analogu widzisz odbitke ktora ma np. wielkość 20x30cm, a z cyfry masz na monitorze obraz duży na 3 ekrany.

Zmniejsz fotke z cyfry zeby na monitoze miala taka wielkosc jak odbitka to zobaczysz czy tak latwo zobaczyc ff/bf
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Coś już napisał
    Miasto
    Brzozów

Domyślnie

Aha dzięki...Teraz zaczynam łapać....Pozdrawiam i dzięki za wyrozumiałość...Maciek

Czyli konkluzja taka-jeśli robi się odbitki formatu 10x15,ew.13x18,to problem ff/bf nie istnieje????

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Czyli konkluzja taka-jeśli robi się odbitki formatu 10x15,ew.13x18,to problem ff/bf nie istnieje????
    Hej, to jest zła konkluzja. Oczywiście możesz mieć nawet w L-ce taki FF/BF, że go zauważysz na odbitce 9x13. To jest jednak rzadkość i trzeba zachować zdrowy rozsądek.

Chciałem tutaj zwrócić uwagę na jeszcze jedną sprawę. Dzisiaj kiedy jadę coś focić spotykam relatywnie dużo ludzi z podpiętymi drogimi szkłami. Możliwości cyfry sprawiły. że przeciętny zjadacz chleba (jak ja) zaczął zwracać dużo większą uwagę na jakość fotek. Możliwość dowolnego kadrowania w PS, podgląd obrazu w ogromnym powiększeniu i możliwość robienia tanio dużych odbitek zmieniły IMHO fotograficzny sprzętowy krajobraz świata. Dlatego pojawiło się zdecydowanie więcej opinii, które dają dużo lepszy obraz faktycznego stanu, demitologizują tę niebywałą jakość (dotyczy to wszystkich producentów).
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Coś już napisał
    Miasto
    Brzozów

Domyślnie

Dzięki Kuba za cenne info.Czyli może być tak,że fotografując do tej pory analogowym 50E +Tokina 28-70mm f/2.6-2.8 ATX PRO II+ SIGMA 50mmEX MACRO mogę też mieć problem ff/bf i nawet o tym nie wiem???

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak jak napisałem może się tak zdarzyć. Przy FF/BF rzędu milimerów, przy odbitkach 9x13 lub 10x15 a często i większych nie zorientujesz się. Do tego trzeba dodać fakt, że większość labów dla tak małego formatu stosuje masówkę i choćby juz sam wpływ jakości wywołania i odbicia zdjęć może być dużo gorszy niż wspomniane problemy z ostrzeniem w punkt. Takie jest w każdym razie moje zdanie, pewnie są i inne zdania
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Coś już napisał
    Miasto
    Brzozów

Domyślnie

A na czym polega kalibracja obiektywu pod kątem ff/bf?Czy to się odbywa programowo,czy może mechanicznie?

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów