Cytat Zamieszczone przez WiatruMistrz Zobacz posta
Witaj, wg. tego co piszą na optycznych canon 450D ma kiepską rozpiętość tonalną i raczej też af w półmroku do rewelacji nie należy, 5d mk1 tobie tez za duzo nie da bo af jest tylko tyci lepszy. 7D jest optymalnym wyborem i używanie iso 3200 w raw plus znakomity AF, co do rozpiętości tonalnej to na iso 3200 i tak jest ułamek tej co na iso 100 więc tu nie bedzie przewagi 5d a i plastyke FF pokazuję na stałkach jasnych...
pozdr
Miałeś 5D ? Używałeś dłużej niż jedną sesje że się tak wypowiadasz?
To forum jest tak śmieszne że ból czaszki.... Wypowiadają się ludzie którzy puszki widzieli tylko na półce w sklepie albo trzymali w ręce i przefocili jedną sesje. ŻAL ŻAL I JESZCZE RAZ ŻAL !!!! Onanizm sprzętowy gębą i ślepe wierzenie w testy...
Nie wiem skąd wziąłeś opinie że półprofesjonalne body ma tylko "ciut lepszy AF" od puszki ensty level! Pozdrawiam Cię serdecznie..

A co do autora Ja na twoim miejscu zainwestowałbym pieniądze samyanga 8/3.5, do fotek klubowych idealne szkiełko szerokie jest jasne "powiedzmy że jest" ,AF nie potrzebny na 3.5 ustawisz ostrość na 0,5m i będziesz miał ostro do 5-7m także spokojnie dasz radę. Ja jakbym kontynuował kariere w fotografii klubowej na pewno nie korzystałbym z FF Szkoda pieniędzy i szkoda marnować tak boskie body na zdjęcia tego typu Ludzie w trójmieście kupują nikona d40 żeby robić zdjęcia w klubach!!! Po co hiper mega jakość ? Ważne żeby body było tanie i szybko się zwróciło A nie wiem żeby 5D Ci się tak szybko zwróci na fotkach klubowych.
Co do dodatków to pomyślałbym o ringflashu albo chodziać tym nakładką na lampę co imitują ringa!!! Świetna sprawa a w połączeniu z 8mm daje naprawde świetnie wyglądające rezultaty - http://www.expoimaging.com/MediaFile...ews/EN_112.jpg jak dla mnie bomba!

Pozdrawiam!