Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Sigma 18-50mm zamiast kita

Domyślnie Sigma 18-50mm zamiast kita

Witam,

Mam zamiar wymienić kitowy obiektyw Canon 18-55 na coś lepszego. Przeznaczenie czysto amatorskie więc nie chcę wydawać za dużo kasy. Na razie zaciekawił mnie obiektyw Sigma 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM. Aktualnie kosztuje około 800zł, czy wart jest tej ceny? Możecie opisać jak się sprawuje w praktyce? Jaki ewentualnie inny obiektyw w tej klasie polecacie?

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

używany tamron 17-50 2.8

Domyślnie

Mam podobny problem. Niestety Tamron kosztuje ponad tysiąc używany i dla mnie to już trochę za dużo. W sumie miałem podpięty 17-85 i wypadał tak samo jak kit jeśli chodzi o rozdzielczość. Jest szansa, że ta sigma będzie lepsza pod tym względem?

Miasto
    Czeladź

Domyślnie

nie ma żadnych szans

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

witaj, kit 18-55is wytrzymuje nawet upakowanie 18mpix jest bardzo ostrym obiektywem, a ta sigma niekoniecznie pozatym jest rozrzut jakościowy i loteria z doborem sztuki do body. Tylko tamron do tysiaka bo masz dodatkowo z niego portertówke na długim końcu, slub mojego brata i kuzyna był robiony zestawem C30D +t17-50, z drugiej strony besztany C17-85 is ma większy zakres i ma silnik usm co pomaga włapaniu obiektów w ruchu w trybie servo ale nieco niższą rozdzielczość niż kit is. Jeśli męczy ciebie plastikowości kita to wymień na na c17-85 którego kupisz za 700zł.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kucuś Zobacz posta
    Mam podobny problem. Niestety Tamron kosztuje ponad tysiąc używany i dla mnie to już trochę za dużo. W sumie miałem podpięty 17-85 i wypadał tak samo jak kit jeśli chodzi o rozdzielczość. Jest szansa, że ta sigma będzie lepsza pod tym względem?

Na pewno potrzebujesz większą rozdzielczosc? Na jakich formatach wołasz zdjęcia że jest ci potrzebna większa rozdzielczosc?

Domyślnie

Dzięki za pomoc chyba poczekam i kupie tamrona. Wyrwiflakowi dziękuje za troskę. Zastanawiam się jeszcze tylko nad sigmą 17-70 ale pewnie nie wyrwę dużo taniej niż t17-50. Jeszcze raz dziękuje bo już prawie zdecydowany byłem kupić tą sigmę.

Domyślnie

Przy okazji tego wątku chciałbym poznać wasze opinie nt S18-50 f2,8. Mam mozliwośc zakupu tego szkła a kusi mnie stałe światło jakie ma ten obiektyw.

Miasto
    Czeladź

Domyślnie

tu raczej wszyscy wybierają tamiego 17-50 2.8 bo z sigmą to nigdy nic nie wiadomo

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek0673 Zobacz posta
    Przy okazji tego wątku chciałbym poznać wasze opinie nt S18-50 f2,8. Mam mozliwośc zakupu tego szkła a kusi mnie stałe światło jakie ma ten obiektyw.
    Tylko o której wersji mówisz? ...bo są dwie. Miałem kiedyś wersję starszą, nie-macro, AF działał poprawnie dopiero po kalibracji w serwisie. Po kalibracji byłem bardzo z tego szkła zadowolony, ale to było na 6mpix matrycy.
    600D | X-M1

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów