Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 86

Wątek: Dish (lub jak kto woli słoneczko) na systemie

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Pokaż zdjęcia, to spróbuję doradzić

Próbowałeś wsadzić i nadajnik bokiem? Nie zapominaj, że palnik można obracać.

nie mam jeszcze statywu pod ten uchwyt bo nie wiedzialem jaki to jest gwint dla tego ciezko zrobic zdjecie zeby to jakos normalnie wygladalo nie położone tak sobie na płasko .

Przy zamontowaniu nadajnika bokiem niestety lampa jest że tak powiem przekoszona i zupełnie nie da sie jej ustawić po środku .

Trzeba bedzie chyba zrobic tak jak wczesniej pisalem, zmiana pokretla regulacji wysokosci na plaską śrube, i w tedy bedzie zamontowany nadajnik jak trzeba, i lampa tak samo wiec bedzie mozliwosc z regulacji jej bez wiekszego problemu .

Co mi jeszcze przeszkadza to ze przycisk on/off w nadajniku jest schowany prawie ze pod lampa i ciezki jest dostep do niego, centymetr do przodu byłby zamontowany i byłoby super .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    edit

ok to już wstawie bo przez weekend i tak nie bede mial innej mozlwosci

tak to wygląda

http://img80.imageshack.us/img80/2723/bk3a.jpg
    Ostatnio edytowane przez bandit ; 18-06-2010 o 23:24 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar McLaren
    Miasto
    Mysłowice

Domyślnie

Ustawiając lampę bokiem da się ustawić ją na środku otworu, ale błysk będzie kierowany bardziej w jednym kierunku (lewym bądź prawym) w zależności od boku lampy.
    Możliwe że nie będzie to przeszkadzało przy softbox-ie (na którego czekam) i sprawdzę to, ale przy Beauty Dish-u rzeczywiście to może być problem.
    Przed kupnem BK-3 szukałem alternatywnej wersji, gdyby nie szło wogóle RF-602 zamontować i znalazłem kabelek PC-Yongnuo gdzieś na Allegro i chyba go profilaktycznie kupie.
    http://www.allegro.pl/item1050290437...z_radiowy.html

on/off też mi przeszkadza
    5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam trochę akcesoriów od quantuuma więc kupiłem 2 takie uchwyty. Jak dla mnie rewelacja, wreszcie pozbyłem się swojej samoróbki, która nie pozwalała przechylać lampy w dół i dawała tylko oświetlenie boczne.

Najbardziej mnie interesowało jak działa słoneczko bo softbox na systemie już mam od dawna. Rezultaty naprawdę niezłe, trochę się obawiałem że słoneczko pożre ogromną ilość światła ze względu na inną konstrukcję żarnika lampy systemowej niż studyjnej ale da się używać. Przy średnicy 50cm, założonym plastrze miodu i dyfuzorze potrzeba ok. 1/2 mocy lampy 580EXII dla ISO100, f/2. Pomiar światła w aparacie głupieje kompletnie, najczęściej niedoświetla nawet -2EV, ale raz na 10 ustawi poprawnie, o ETTL można zapomnieć i tylko manual.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ta pani to jest przykład pozytywny czy negatywny ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ta pani to jest przykład pozytywny czy negatywny ?
    Aż tak źle? To może jakieś lepszy przykład z tej samej zabawy :-)

Jak światło kontrowe 430EX z tym wynalazkiem:
    http://img811.imageshack.us/img811/6315/wrota.jpg

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na pierwszym niekorzystne cienie, na drugim próba użycia kontry, która jednak masakrycznie wypaliła i dołożyła cień w pół policzka od ramienia. Jak dla mnie to negatywne przykłady...
    A czemu czarnobiałe? Aż tak dziwne kolory wychodzą?
    Tak podejrzewałem że nada się toto (uchwyt + modyfikatory) raczej jako doświetlenie, nie oświetlenie...

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Tak podejrzewałem że nada się toto (uchwyt + modyfikatory) raczej jako doświetlenie, nie oświetlenie...
    Aż tak źle nie jest. Dawałem już wcześniej fotę córy zrobioną na szybko i światła było sporo jeszcze w zapasie. Powtórzę się:

Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Domyślnie

Wydaje mi sie ze to dobre rozwiazanie dla kogos kto na sesje plenerowe nie potrzebuje zabierac majdanu warzącego tonę i na kompaktach z modyfikatorami robi zdjecia "takie jak trzeba" nie trzeba nic wiercic piłować borować skręcać na gwoździe drutami itp. Przynajmniej uchwyt wygląda na normalną część mocowania a nie jak przepiłowany kawałek metalu. Podnosi walory estetyczne w oczach fotografowanych i jak wspomniałem kompaktami a nie sesje za grube pieniądze lampami profoto czy jakoś tam. Sam mam poskręcane mocowania i popiłowane ale nurtuje mnie jedna rzecz... Nie można tam wcisnąć dwuch lamp niestety... a dla mnie, człowieka który od niedawna posługuje się lampami i któremu brakuje funduszy na RX czy Acute czy inne tego typu czasem rozwiazania połowiczne zastępują lampy studyjne
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam jescze jedno po przeczytaniu postu kolegi "bandit" i po wnikliwym przeanalizowaniu fotki zamocowanej lampy . PW TT5 nie bedzie chyba zbyt trafnym rozwiazaniem mocujac go na tym adapterze a głównie z tego względu ze jest nie tyle wysoki bo to nie przeszkadza ale długi... Ta śruba o której kolega misał przeszkadza mocno a po zmianie śruby wsunięcie lampy też nie przynosi zbyt "elastycznych" w regulacji przod tył, efektów.
    Ale można lampe wpiąć na wężyku z gorącą stopką i poket wizarda przypiąć do drugiego końca wężyka. Bedzie więcej miejsca a i poket wizard będzie dalej przez co lampa nie bedzie "siała" Trochę więcej kabelków ale efekt murowany
    Ostatnio edytowane przez smukly ; 29-06-2010 o 19:33 Powód: Automerged Doublepost

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Aż tak źle nie jest. Dawałem już wcześniej fotę córy zrobioną na szybko i światła było sporo jeszcze w zapasie. Powtórzę się:
    No, Twoje ujęcie o wiele bardziej przekonujące

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

na drugim próba użycia kontry, która jednak masakrycznie wypaliła i dołożyła cień w pół policzka od ramienia.
    Wspaniały system odpalania podczerwienią wymusił na mnie przestawienie kontry bardziej z boku bo nie była widoczna dla mastera. Nie upilnowałem dobrze wrotami gdzie ma być światło no i tak wyszło.

A czemu czarnobiałe? Aż tak dziwne kolory wychodzą?
    B&W bo z takimi dużymi kontrastami wyglądało lepiej. Niepotrzebnie założyłem plaster miodu, tylko spłaszczył światło. Jak się nauczę tego używać to coś jeszcze wkleję :-)

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów