3 razy ;-)Zamieszczone przez Tomasz Golinski
3 razy ;-)Zamieszczone przez Tomasz Golinski
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
pierwsze pytanie to jest zawsze takie:Zamieszczone przez Polaco
a ilukrotny zoom tu jest, panie??![]()
![]()
więc to o Mpix będzie drugie
[hmm, a tak gwoli ciekawości , to ilukrotny mamy zoom gdy mamy zapięte 50/1.8?? 1x... 0x...? :grin:]
pozdro.,
m.
a wracając do tematu:
- zaślepka rzeczywiście jest potrzebna, gdy robimy zdjęcia na samowyzwalacz, z pilota albo remote capture;
- błędy będą widoczne stosunkowo rzadko, tylko gdy z tyłu mamy ostre źródło światła;
- zaślepka na firmowym pasku jest do du.., jak i cały pasek (od razu polecam przezbroić się w jakiś lepszy, odpinany i bez napisów);
- do zasłaniania wizjera ja stosuję kawałek czarnej taśmy izolacyjnej przyklejony z boku body;
- klapka w wizjerze to jedna z dwóch rzeczy, której zazdroszczę nikoniarzom od czasu F90.
pozdro.,
m.
tak i nie. na 100% pewny nie jestem. zdarza mi sie robic fotki z szarym ND400 na obiektywie i tutaj juz jakakolwiek "nieszczelnosc" lustra moze sie fatalnie obdbic na zdjeciach przy swietle z tylu. musze kiedys sprawdzic bez osloniecia.Zamieszczone przez mxw
normalnie, bez mocnego szarego, faktycznie nie ma zadnych problemow
dokladnie tak zdjecia robie najczesciej gdy mi brak kurtyny doskwieraZamieszczone przez mxw
prawda. z braku laku lepsza niz nic, ale funkcjonalnosc jest... taka sobie.Zamieszczone przez mxw
dosc wygodnie jest jak sie ma celownik katowy. skrecasz go w gore, kladziesz na okularze celownika jakies pudelko po filtrze i jest spokoj.Zamieszczone przez mxw
miałem na myśli zmianę MLU przez przełączanei między single i continuous. w single działa, w cont nie. I starczy.Zamieszczone przez akustyk
Z ciekawości: widziałeś taki efekt, czy podejrzewasz?Zamieszczone przez akustyk
zawsze przy dlugich ekspozycjach zakrywam zaslepka okularowa, wiec nie mialem okazji zobaczyc.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
kiedys z ciekawosci sam sprawdze. ale to tak przy jakiejs wyraznej okazji. bo bez okazji to by bylo zdjecie testowe, a do tego poziomu chwilowo nie chce sie znizac
EDIT: ten MLU przy przelaczaniu single/continuous to rozumiem jakies rozwiazanie wasiaware'owe lub podobne?
300d ma MLU tylko z wasiaware.I standardowo tak działa (a raczej nie działa), że w continuous się sam wyłacza. A ze zawsze mam cont. (bo lepiej zdjecie zrobic, niz nie zrobic) to takie wlaczanie/wylaczanie MLU mi odpowiada.
tez bym chcial tak miec. do zwyklego strzelania tez mam continuous, a MLU w trybie single (ktorego normalnie nigdy nie uzywam) byloby ekstra. tak jak jest - przez wybor z menu c.fn. jest kompletnie o kant d...Zamieszczone przez Tomasz Golinski
ciekawe, czy Canon kiedys raczy dac ten przycisk o ktory uzytkownicy blagaja? czy jednak zwycieza idiotyzmy w desen direct printech... bo to przypomina Nikoniarzy - swoje gadaja, a producent i tak ma to w nosie
![]()
zasłonak na wizjer jednak jest przydatna - parę razy się sparzyłem jak robiłem zdjęcia aparatem (wf90 i e10 zapomniałem zamknąć, a w 10d i 350 z powodu niemania) z wyciągniętej nad głową ręki (kabina Comancha i AH 64 na LeBourget albo Corsaira w Góraszce - kabina wysoko a włazić na skrzydło bez zgody nie wypada- z aparatem na podest wejść nie pozwalali a zrobione z wyciągniętej ręki maiło skopany pomiar i piekne słoneczne kółeczka właśnie przez swiatło z tyłu)
Ja was nie rozumiem, przeciez wlasnie po to sa 300d zeby byly dla amatorow i tanie i po to sa 1d zeby byly dla profi i drogie. Producent sprzetu jest natomiast po to zeby zarabiac na tym co wyprodukuje.
Chyba nie sadzicie ze nagle Canon czy Nikon czy inny tam Olympus wyprodukuje doskonaly aparat z wszystkimi mozliwymi "ficzerami" i wypusci go w cenie kompaktu? Przeciez to by byla dla nich finansowa porazka. W tej chwili jest sprawa jasna, potrzebujesz sprzetu z wyzszej polki - musisz za to zaplacic. Jesli chcesz kupic tanio - musisz pogodzic sie ze nikt sie nie przejmie twoim koncertem zyczen.
Pieniadz rzadzi tym swiatem.![]()