Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Wątek: 350d zakrywanie okularu celownika

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    a jak czesto jest to normalnym ludziom potrzebne? mi dotychczas rowno ZERO.
    3 razy ;-)
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polaco
    Wystarczy posluchac jakie jest pierwsze (ew. drugie) pytanie wiekszosci klientow w sklepach foto (Czacha, Ty na pewno masz to codziennie). BARDZO RZADKO ktos sie mnie pyta o cos wiecej niz to ile ma Mpix moj aparat, coz, tak sobie marketingowcy wychowali ludzi Smutne, ale prawdziwe.
    pierwsze pytanie to jest zawsze takie:

a ilukrotny zoom tu jest, panie??

więc to o Mpix będzie drugie

[hmm, a tak gwoli ciekawości , to ilukrotny mamy zoom gdy mamy zapięte 50/1.8?? 1x... 0x...? :grin:]
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    osobiscie bardzo czesto. robie duzo zdjec na dlugich czasach, wlacznie z kilkoma minutami i zaslonka na celownik to rzecz, ktorej bardzo potrzebuje. troche wygodniejsza niz trzymanie zmarznietej lapy przez kilka minut nad korpusem
    łapa wystarcza tylko przed otwarciem migawki, gdy aparat robi pomiary, potem to se możesz ją już wsadzić. znaczy, gdzie chcesz

a wracając do tematu:
    - zaślepka rzeczywiście jest potrzebna, gdy robimy zdjęcia na samowyzwalacz, z pilota albo remote capture;
    - błędy będą widoczne stosunkowo rzadko, tylko gdy z tyłu mamy ostre źródło światła;
    - zaślepka na firmowym pasku jest do du.., jak i cały pasek (od razu polecam przezbroić się w jakiś lepszy, odpinany i bez napisów);
    - do zasłaniania wizjera ja stosuję kawałek czarnej taśmy izolacyjnej przyklejony z boku body;
    - klapka w wizjerze to jedna z dwóch rzeczy, której zazdroszczę nikoniarzom od czasu F90.
    pozdro.,
    m.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw
    łapa wystarcza tylko przed otwarciem migawki, gdy aparat robi pomiary, potem to se możesz ją już wsadzić. znaczy, gdzie chcesz
    tak i nie. na 100% pewny nie jestem. zdarza mi sie robic fotki z szarym ND400 na obiektywie i tutaj juz jakakolwiek "nieszczelnosc" lustra moze sie fatalnie obdbic na zdjeciach przy swietle z tylu. musze kiedys sprawdzic bez osloniecia.

normalnie, bez mocnego szarego, faktycznie nie ma zadnych problemow

a wracając do tematu:
    - zaślepka rzeczywiście jest potrzebna, gdy robimy zdjęcia na samowyzwalacz, z pilota albo remote capture;
    dokladnie tak zdjecia robie najczesciej gdy mi brak kurtyny doskwiera

- zaślepka na firmowym pasku jest do du.., jak i cały pasek (od razu polecam przezbroić się w jakiś lepszy, odpinany i bez napisów);
    prawda. z braku laku lepsza niz nic, ale funkcjonalnosc jest... taka sobie.

- do zasłaniania wizjera ja stosuję kawałek czarnej taśmy izolacyjnej przyklejony z boku body;
    dosc wygodnie jest jak sie ma celownik katowy. skrecasz go w gore, kladziesz na okularze celownika jakies pudelko po filtrze i jest spokoj.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ale co? do wydruku?

nie no... chyba powinienem napisac, ze Ci zazdroszcze :-)
    aczkolwiek wolalbym guziora do MLU. i wskaznik, czy opcja jest aktywna na wyswietlaczu u gory (albo z tylu, jak ktos ma trabanta). dlubanie w menu i nieustanne "znowu trzeba czekac 3 sekundy" az sie pstryknie zdrowo mnie czasami wkurza a niestety, czesto potrzebuje MLU czy opoznienia migawki
    miałem na myśli zmianę MLU przez przełączanei między single i continuous. w single działa, w cont nie. I starczy.

tak i nie. na 100% pewny nie jestem. zdarza mi sie robic fotki z szarym ND400 na obiektywie i tutaj juz jakakolwiek "nieszczelnosc" lustra moze sie fatalnie obdbic na zdjeciach przy swietle z tylu. musze kiedys sprawdzic bez osloniecia.
    Z ciekawości: widziałeś taki efekt, czy podejrzewasz?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Z ciekawości: widziałeś taki efekt, czy podejrzewasz?
    zawsze przy dlugich ekspozycjach zakrywam zaslepka okularowa, wiec nie mialem okazji zobaczyc.
    kiedys z ciekawosci sam sprawdze. ale to tak przy jakiejs wyraznej okazji. bo bez okazji to by bylo zdjecie testowe, a do tego poziomu chwilowo nie chce sie znizac

EDIT: ten MLU przy przelaczaniu single/continuous to rozumiem jakies rozwiazanie wasiaware'owe lub podobne?
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

300d ma MLU tylko z wasiaware.I standardowo tak działa (a raczej nie działa), że w continuous się sam wyłacza. A ze zawsze mam cont. (bo lepiej zdjecie zrobic, niz nie zrobic ) to takie wlaczanie/wylaczanie MLU mi odpowiada.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

300d ma MLU tylko z wasiaware.I standardowo tak działa (a raczej nie działa), że w continuous się sam wyłacza. A ze zawsze mam cont. (bo lepiej zdjecie zrobic, niz nie zrobic ) to takie wlaczanie/wylaczanie MLU mi odpowiada.
    tez bym chcial tak miec. do zwyklego strzelania tez mam continuous, a MLU w trybie single (ktorego normalnie nigdy nie uzywam) byloby ekstra. tak jak jest - przez wybor z menu c.fn. jest kompletnie o kant d...

ciekawe, czy Canon kiedys raczy dac ten przycisk o ktory uzytkownicy blagaja? czy jednak zwycieza idiotyzmy w desen direct print ech... bo to przypomina Nikoniarzy - swoje gadaja, a producent i tak ma to w nosie
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

zasłonak na wizjer jednak jest przydatna - parę razy się sparzyłem jak robiłem zdjęcia aparatem (wf90 i e10 zapomniałem zamknąć, a w 10d i 350 z powodu niemania) z wyciągniętej nad głową ręki (kabina Comancha i AH 64 na LeBourget albo Corsaira w Góraszce - kabina wysoko a włazić na skrzydło bez zgody nie wypada- z aparatem na podest wejść nie pozwalali a zrobione z wyciągniętej ręki maiło skopany pomiar i piekne słoneczne kółeczka właśnie przez swiatło z tyłu)

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja was nie rozumiem, przeciez wlasnie po to sa 300d zeby byly dla amatorow i tanie i po to sa 1d zeby byly dla profi i drogie. Producent sprzetu jest natomiast po to zeby zarabiac na tym co wyprodukuje.

Chyba nie sadzicie ze nagle Canon czy Nikon czy inny tam Olympus wyprodukuje doskonaly aparat z wszystkimi mozliwymi "ficzerami" i wypusci go w cenie kompaktu? Przeciez to by byla dla nich finansowa porazka. W tej chwili jest sprawa jasna, potrzebujesz sprzetu z wyzszej polki - musisz za to zaplacic. Jesli chcesz kupic tanio - musisz pogodzic sie ze nikt sie nie przejmie twoim koncertem zyczen.

Pieniadz rzadzi tym swiatem.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów