Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Wybor analoga

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tak jak napisałem Eos 5 nie ma E-TTL, więc 580EX nie będzie z nim w pełni współpracować (błyskać oczywiście będzie :-) ). 540EZ to najrozsądniejszy wybór do tego aparatu.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Poki co brak ETTL mi nie przeszkadza szczerze mowiac, narazie, tym bardziej ze 540 bedzie mi blizsze cenowo..
    Podjalem decyzje, rowniez dzieki waszej pomocy: Eos 5 ewentualnie 30\33 w zaleznosci od stanu\zestawu\ceny..
    Mysle, ze bede w pelni zadowolony moim 1 powaznym analogiem (zenita nie licze)

PS. Oferta Panoramicznych dla fotografow jest b.ciekawa

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Whucash Zobacz posta
    PS. Oferta Panoramicznych dla fotografow jest b.ciekawa
    A wiesz że spam na tym forum karany jest banem? Nie dość że masz ten link w podpisie (no ale ostatecznie ujdzie) to jeszcze coś takiego dopisujesz... powstrzymaj się przed powtórzeniem tego błędu.

Domyślnie

Miałem styczność z 500, 300, 50e, 5, 30 i 30v - którego ostatecznie kupilem.

30v/33v to poprawione wersje 30/33 (w wersji amerykańskiej elan 7en i 7e). Ergonomiczne, i lekkie (ale nie wydmuszki), ze swietnym rozkladem pokręteł (chociazby tryb AF czy Eye Control), a przy tym obsługują e-ttl II i mają zupełnie inną powłokę. Jedyny problem to straszna energożerność, więc zostaje grip lub akumulatory cr 123A.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    "Portret, troche fotoreportazu, takie sa moje cele co do tego lustra"

Jeśli do zastosowań reporterskich, to będziesz zachwycony. No, chyba, że ustrzelisz tanio 3-kę.
    Ostatnio edytowane przez michalsiarek ; 10-05-2010 o 00:48 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

3 nie ma szans..nie ta grupa cenowa;/

Szukam w tej chwili najkorzystniejszej oferty, roznice sa tu juz tak male, ze wazniejszy w tym gronie jest przebieg i zestaw..5\33 czy 30, wazne zeby niezajechane

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wyszków, Warszawa, Piastów

Domyślnie

Witajcie,
    Okazyjnie, wydaje mi się, kupiłem EOSa 33 (niecałe 250zł). Aparat zakupiony w 2000r. w jednych rękach i tu moje pytania:
    Czy orientujecie się jak wygląda współpraca tych EOSów z M42; Jak sprawdzić wersję oprogramowania/rok produkcji który poprawnie ustawia ekspozycję na M42?
    Czy każdy EOS 30/33 nie będzie współpracować ze sporą grupą obiektywów SIGMY EF?
    Jak prezentuje się rozmiar/jakość wizjera w porównaniu do innych EOSów?

Aparat jeszcze do mnie nie dotarł, zakupiłem również w ciemno obiektywy i jest to SIGMA stąd te pytania.

Dzięki

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arcisz Zobacz posta
    Czy orientujecie się jak wygląda współpraca tych EOSów z M42; Jak sprawdzić wersję oprogramowania/rok produkcji który poprawnie ustawia ekspozycję na M42?
    Podpiąć szkło M42 z adapterem i dla porównania coś z bagnetem EF (ta sama ogniskowa i przysłona) i będziesz widział czy ustawia poprawnie czy nie. W niektórych egzemplarzach (np w moim) i bez porównia było widać że coś jest nie tak (4 EV różnicy)
    Czy każdy EOS 30/33 nie będzie współpracować ze sporą grupą obiektywów SIGMY EF?
    Tak, ostatnią puszką która współpracowała z tymi szkłami były Eos 50 (no i jeszcze cyfrowy D30; D60, z tego co pamiętam, już nie)
    Jak prezentuje się rozmiar/jakość wizjera w porównaniu do innych EOSów?
    Eos 1 czy Eos 5 to to nie jest ale daje radę :-)
    ....zakupiłem również w ciemno obiektywy i jest to SIGMA stąd te pytania.
    Bardzo częsty błąd początkujących użytkowników systemu EOS - kupowanie starych Sigm tylko dlatego że są tanie. Te szkła, nawet jeśli są kompatybilne z posiadaną puszką, dają opłakaną jakość zdjęć (chyba że to któraś z topowych Sigm, ale te, mimo iż nie działają prawidłowo ze współczesnymi aparatami, wcale nie kosztują mało).
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Dopiero zaczyna
    Miasto

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi. Co do tych obiektywów, wydawał się to lepszy zakup niż KITowych szkieł Canona, szczególnie, że dostałem Sigmę 24 f2,8 która według opinii użytkowników ma rewelacyjną optykę biorąc pod uwagę jej cenę. Jeśli jednak nie będzie współpracować z puszką i tak nic mi po niej. Zobaczymy jak wszystko dojdzie i to poskładam. Pozdrawiam wszystkich analogowców.

Dopiero zaczyna
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Podpiąć szkło M42 z adapterem i dla porównania coś z bagnetem EF (ta sama ogniskowa i przysłona) i będziesz widział czy ustawia poprawnie czy nie. W niektórych egzemplarzach (np w moim) i bez porównia było widać że coś jest nie tak (4 EV różnicy)
    .
    Pytanie do MacGyver`a: Z którego roku jest Twoje body 30? Dzisiaj dostałem mój zakup (naprawdę bez skazy) i rozszyfrowując kod z tylnej klapki wyprodukowany w lutym 2001r. Szkoda, że nikt nie orientuje się od kiedy 30/33 nie mają problemów z M42. Nie mam niestety dostępu do adaptera do testów ekspozycji.

Domyślnie

Ja mam juz niestety inny scenariusz..zajumali mi mojego Olka wiec musze przyspieszyc zakup lustra cyfrowego..50D na raty..

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów