A jak dlugo juz go uzywasz?Zamieszczone przez popmart
Poza tym RSE nie jest trial.
A jak dlugo juz go uzywasz?Zamieszczone przez popmart
Poza tym RSE nie jest trial.
Ja korzystam tylko z DPP i jestem bardzo zadowolony z tego programuZamieszczone przez popmart
![]()
Obecnie ja tez zaczałem uzywac tego programu DPP , mam PS CS2 ale wolanie rawow dla mnie to glownie zabawa , a w DPP fajne jest to ze mozna wlaczac i wylaczac te same funkcje co w aparacie czyli Picture Style. Jak dla mnie jest to rozwiazanie OK! Oczywiscie pewnie jest to etap przejsciowy ale zawsze zabawa fajna. Poki co PS jest na tyle skomplikowany i rozbudowany ze sie gubie.
Pozdrowki
Paweł
EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX
Hehe, żeby kalibrować trzeba mieć czym. Dzięki za tutorial. Spróbuję. Muszę się rozejrzeć za jakimś kalibratorem. PozdrawiamZamieszczone przez gietrzy
Hyhy.. widziałem "opis" na forum bibble jak ktoś iteracyjnie kalibrował monitor:
a) wyświetlić ramkę z barwami rgb
b) użyć oczofotospektrometru czyli canonem pstryk zdjęcie monitora
c) wgrać zdjęcie i porównać
d) zmodyfikować kanały r,g,b tak aby zrobiona fotka odpowiadała wcześniej wyświetlanemu obrazowi
e) w razie potrzeby czynność powtórzyć
Co do bibble: mam gentoo kompilowane gcc-4.1.1. Bibble wysypuje się na samym starcie; v. 4.7
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
Jaki program do rawow dla EOS 20D Polecicie?
pzdr
.
Każdy, który potrafi go odczytać i który generuje wystarczająco dobry dla Ciebie efekt końcowy i najlepiej podpasuje Ci pod względem obsługi.
Na tak zadane pytanie, każdy odpowie Ci jakiego programu sam używa i który ma obsługę .crw - ergo będziesz miał tyle odpowiedzi ile userów.
Przeczytaj wątek jeszcze raz i sam wybierz;
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
Hmm teraz mam RawShooter niestety on mi 'barwi' fotki... widzi normalne barwy ale po kilku sekundach przestawia kolory i są zolte / zielone...
A czy ktoś używa RAW Therapy?? co prawda programem się jeszcze nie bawiłem, ale widziałem u kolegi, wyglądał zachęcająco
Jakieś opinie szanownych forumowiczów??
pkt 8 regulaminu
Posiadam Bibble Lite:
+niska cena
+szybkosc konwersji
+bardzo ciekawe odwzorowanie kolorow, auto levele dzialaja wysmienicie.
+wbudowany noise ninja
+dobrze dzialajaca korekcja znieksztalcen dla najpopularniejszych obiektywow
+ogromna ilosc funkcji dodatkowych + pelno darmowych pluginow (do wiekszosci rzeczy wlasciwie zbedny jest zewnetrzny edytor)
+support dla wiekszosci aparatow, nawet raw z mojego Canona G3 moge tym obrobic.
+rozbudowany system przetwarzania wsadowego
+nie obcina RAWow do proporcji 3:2
-gubi troche drobnych detali (w porownaiu z dpp i acr - ale nie generuje dziwnych artefaktow)
-troche slaby modul wyostrzania
-lubi sie czasem wyp... zwlaszcza jak ma zbyt malo fizycznej pamieci
ACR:
+swietnie potrafi wyuskac detale z plikow RAW
+bardzo dobrze radzi sobie z przejsciami tonalnymi
+mozliwosc kalibracji kolorow (ale nie tak dobra jak w C1 Pro i DPP+PSE)
+szybki i stabilny + dobry support, popularny
-koniecznosc posiadania drogiego edytora (dla mnie dyskwalifikacja)
-ograniczona ilosc funkcji dostepnych przed konwersja
-dyskusujne odwzorowanie kolorow przed kalibracja
-srednio dziala modul odszumiania (usuwanie kolorowego szumu powoduje utrate kolorow na detalach, zwlaszcza mialem problem z czerwonym)
-brak mozliwosci przetwarzania wsadowego (przynajmniej ja nie wiem jak to zrobic)
C1:
Bardzo dobry soft (do wersji 3.x - bo 4.x mi sie nie podoba)
+w wersji pro genialna mozliwosc kalibracji (profile)
+bardzo dobry modul wyostrzania
+dosc szybki w dzialaniu
+dobra mozliwosc przetwarzania wsadowego
-m.z. slabo radzi sobie z szumem
-zbyt wygorowana cena (choc mozna bylo nabyc go z SanDiskiem)
-ograniczona ilosc funkcji wbudowanych, koniecznosc posiadania dodatkowego edytora
Pozdrawiam
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu