Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 81

Wątek: Ranking edytorów RAW

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Pojawił się RawShooter Premium. W stosunku do RS Essentials z istotnych rzeczy dodali m.in. levele, krzywe, crop, porównanie zdjęć przed/po. Do końca października kosztuje 65EUR (wliczając VAT - bo to Unia). Co nieco napisane tu:

http://www.outbackphoto.com/artofraw/raw_19/essay.html

Ja do tej pory robiłem na RSE, potem na próbę zainstalowałem C1 LE, ale jakoś mnie nie przekonał. Wcześniej próbowałem GIMPa z pluginami, ale zdarzały mu się błędy. Ten RSP wydaje mi się interesujący. Można oczywiście ściągnąć triala 15-dniowego.

(edit) Do poczytania: porównanie RSP, RSE, C1 LE i ACR
    Ostatnio edytowane przez drrrl ; 29-10-2005 o 19:33
    Kupa złomu i Lightroom

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

BreezeBrowser do przeglądanioa RAW, C1 do konwersji, (TIFF 16 bit, profil ProPhotoRGB) potem PS2. C1 z początku wydaje się dziwny, jak go poznać okazuje się niezastąpiony. Ważne są ustawienia domyślne, najlepiej je zmienić na początku, jest kilka poradników co i jak ustawić. C1 prawidłowo stosowany, pozwala ograniczyć późniejszą obróbkę w PS do minimum.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Czemu nie używacie Adobe Bridge? Też ma browsing (różne tryby), tagi, ranking i mozliwość nakładania (batchowego) parametrów Adobe Camera RAW.
    Mimo tego ze mam dosc potezny sprzet i mimo tego ze czekam az Bridge wygeneruje sobie preview to jednak i tak BreezeBrowser dziala sporo szybciej.

Breezem robie wstepna selekcje, taguje wybrane zdjecia i dopiero w folderze z juz wybranymi zdjeciami odpalam Bridge, tam ewentualnie labeluje najlepsze fotki, otwieram w PS itp.
    Nie wyobrazam sobie jak mialbym otworzyc Bridge na folderze z np 500 fotkami .
    Nawet bez generowania previews (a chyba nie ma mozliwosci wylaczenia tego) i tak by dosc slamazarnie dzialal , dlatego do Bridge przerzucam juz minimalna, wyselekcjonowana partie fotek.

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Czemu nie używacie Adobe Bridge? Też ma browsing (różne tryby), tagi, ranking i mozliwość nakładania (batchowego) parametrów Adobe Camera RAW.
    Jak dla mnie Adobe Bridge to niep[orozumienie! Dlaczego działa tak tragicznie wolno. Zamula mi cały komputer. Każda inna przeglądarka bije go na głowę.

Co do konwersji RAW to kiedyś używałem C1 Pro:
    + przejrzysty interface
    + fajny tryb wywoływania
    + szybki
    - ciężko dojść do efektu jaki zrobił by aparat w jpg
    - problemy z kolorami - chyba nie potrafiłem go dobrze skonfugurować
    Gdybym miał dobre profile to chętnie bym do niego wrócił.

Teraz używam BreezeBrowser Pro:
    + świetny jako przeglądarka
    + tagowanie zdjęć - tego brakuje mi w większości programów
    + dość szybki
    - tryb konwersji dość ułomy w porównaniu np. z C1 PRO

Co do konwertera w PS to mam mieszane uczucia. Niby OK ale mam problemy z odwzorowaniem niektórych kolorów. Tj. np. czerwienie, róże wyglądają inaczej niż np. w BB. Chyba znów coś nie tak z profilami. Kombinowałe w najróźniejszy sposób ale się poddałem.

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

A może źle do tego podchodzicie. Też mam 512MB i nie narzekam, tylko za radą ksiażki:
    The Photoshop CS2® Book for Digital Photographers
    By Scott Kelby
    po otwarciu dużego zbioru zdjęć daję trochę czasu aż bridge wygeneruje sobie preview do tych zdjęć a potem to już śmiga że hej...
    Mam 1Gb ramu i uwierz mi że bridge ślamazarzy się okropnie. Nie moge zrozumieć dlaczego w innych programach generowanie miniatur trwa ułamek czasu który potrzebuje Bridge. Oczekiwanie na podgląd w większym katalogu skutecznie zniechęca mnie do użycia Bridga.
    Normalnie używam Breeze Browser'a i z tamtąd przenoszę zdjęcia do PS'a przez "CTRL + D"

Bywalec Awatar bogunow
    Miasto
    Łomża

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    - w marzeniach C1Pro 3.7 z profilami Magne Nielsena
    Co to są za profile ?
    Gdzie można zobaczyć jakieś sample fotek z tymi profilami ?

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Są to profile icc i icm. Np: do 10D można ściągnąc z internetu ok 10 różnych sa tam profile 10D generic +5, +10,... saturation, profil do portretów dla różnych odcieni skóry, profil do zachodów słońca, profil do BW. Świetne są profile Colina Walkera dla 300D. Ustawiasz to w C1, Color Menagenatment Settings dla Camera profils. Trzeba jeszcze zainstalować ProPhotoRGB i ustawić jako Output destination. Po takich zabiegach masz, po pierwsze poprawne kolory z aparatu i na wyjściu przestrzeń kolorów większą niż AdobeRGB, szczególnie niebieski i czerwony. Daje to o wiele lepsze przejścia tonalne niż męczenie zdjęcia w sRGB i problemy z segmentowaniem błękitu nieba. Zapraszam do mojej galerii na plfoto, takiej co to kolor ma znaczenie http://www.plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=Burano

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogunow
    Co to są za profile ?
    Gdzie można zobaczyć jakieś sample fotek z tymi profilami ?
    Są to profile stworzone specjalnie do C1. Są the best! Podobno działają też z RSE/RSP. Jeśli chodzi o 20D to Magne napisał, że sam ma 20D i będzie dążył do majstersztyku. Udało mu się. Uwierzcie pod Breezem kolory są jak w realu, tylko bardzo, bardzo przesycone.
    http://etcetera.cc/pub/index.php/art...leview/24/1/3/
    Mnie do C1 (w domyśle z profilami Magne) nie zniechęca nawet cena tylko ten ochydny interface!!! Jak tylko się oswoje kupie licencje. Narazie trial i Powerquest V2i Protector.
    the silence is deafening

Coś już napisał

Domyślnie

A czy ktos posiada lub wie o jakichs ciekawych profilach do ACR?
    Canon EOS 300 D + KIT + Sigma 70-300 4 - 5.6 APO DG MACRO + 2 x 512 Mb + Velbon DX 888 Digital
    Hp Photosmart 720

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Tak na chłopski rozum to nie bardzo sobie wyobrażam żeby te profile (do C1) dawały takie super poprawne kolory...Co innego gdy są robione do odtwarzalnych warunków np jakieś konkretne światło w studio.
    Ten generic profile który jest w ACR nie jest taki zły...
    Prawdę mówiąc nie zetknąłem się z profilami do ACR i jakoś sobie nie przypominam żeby ACR pozwalał na zmianę profilu.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów