Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Czyszczenie lustra - Wrocław?

Dopiero zaczyna Awatar twilight

Domyślnie

Wiesz mi, nie czyściłem tego raz ani dwa.
    Może sto, może dziewięćdziesiąt, może sto osiemnaście razy.
    I matówki i lustra wciąż wyglądają jak nowe.
    I nie dam sobie wmówić bajek.

Otorz nie wierze ani jednemu slowu.Mazanie delikatnej struktury matowki nawet delikatnym wacikiem lub pedzelkiem MUSI uszkodzic jej delikatna fakture,wystarczy aby pomiedzy to cos czym trzesz a matowke dostal sie pylek niewidzialny golym okiem.Z lustrem sprawa jest bardziej zlozona-sa dwa rodzaje tych luster ,jedne maja napylona warstwe odbijajaca z wierzchu,inne to cos na ksztalt "weneckiego lustra"W pierwszym przypadku grozi uszkodzenie tej warstwy odbijajacej,w drugim znacznie mniej-po prostu rozmazanie brudu i spowodowanie mikrorysek widocznych tylko pod okreslonym katem do swiatla.Jesli mowisz,ze i matowke,i lustro mozna czyscic spirytusem lub jakims plynem do optyki,to zupelnie nie wiesz o czym mowisz.
    Spiyrus pozostawia smugi,poniewaz zawiera sladowe ilosci wody i skladniki mineralne w niej rozpuszczone.Natomiast srodki do czyszczenia optyki zawieraja w swoim skladzie wode i detergenty i do matowek czy luster wogole sie nie nadaja, do szkiel zreszta tez najczesciej nie.Najlepszy bylby eter,ale trudno go zdobyc.Benzyna apteczna nie jest do tego celu dosc czysta.Najlepsze sa te plyny do glowic,sa one mieszanina eteru i izopropylenu i odparowuja w stu procentach.Najlepiej wykonac test takiego plynu na kawalku czystej szybki i sprawdzic czy "znika " w calosci.
    Pozostaje tylko pytanie podstawowe-po cholere to czyscic?Lustro musi byc tylko na tyle czyste zeby nie sypaly sie z niego paprochy na negatyw czy matryce,a matowka na tyle aby nie utrudniala karowania.
    Ja wiem o czym pisze,bawie sie w to ponad czterdziesci lat.Jesli ktos uwaza ze bredze,moze przetestowac na wlasnym aparacie,serwisanci tez ludzie i musza zarabiac
    dla mnie EOT w tej sprawie
    pozdrawiam

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez twilight
    Otorz nie wierze ani jednemu slowu.
    Super.

Mazanie delikatnej struktury matowki nawet delikatnym wacikiem lub pedzelkiem MUSI uszkodzic jej delikatna fakture
    Widać moje lustra i moje matówki składają się ze szkła i plastiku, a nie tak jak Twoje - z delikatnej struktury.

Jesli mowisz,ze i matowke,i lustro mozna czyscic spirytusem lub jakims plynem do optyki,to zupelnie nie wiesz o czym mowisz.
    Od jutra przerzucam się na hydraulikę.

Lustro musi byc tylko na tyle czyste zeby nie sypaly sie z niego paprochy na negatyw czy matryce,a matowka na tyle aby nie utrudniala karowania.
    Ja wiem o czym pisze,bawie sie w to ponad czterdziesci lat.

Jesli ktos uwaza ze bredze,moze przetestowac na wlasnym aparacie
    Przepraszam, ale IMHO bredzisz.

serwisanci tez ludzie i musza zarabiac
    Pewnie dorobili się na Twoich demontowanych matówkach...

dla mnie EOT w tej sprawie
    A dla mnie dwa EOTy.
    Róbta co chceta.

pozdrawiam
    Również...
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Uzależniony

Domyślnie

Matowke, lustro i filtr IR przed matryca bo nie matryce, mozna czyscic "domowymi sposobami" ale napewno nie tak jak o tym mowi Silent Planet. Nie bede go przekonywal ze popelnia bledy, bo jak widzac nie ma sensu...

Stwierdzenie i tu cytuje za ww. kolega:

"Czyszczenie lustra: wacik do uszu ( taki niekłaczący aby ) moczysz w siakimś płynie do czyszczenia opartym na alkoholu ( albo w szprycie ) i czyścisz lustro. Koniec."

jest kuriozalne...

Gliceryna to tez alkohol, plyny do mycia szyb zawieraja alkohol, moze plyn do spryskiwaczy bedzie OK, wyczysc sobie nim lustro to zobaczysz o czym mowie...

Troche zbyl luzacko podchodzisz do tematu... Troche zbyt ogolnie go opisujesz, wbrew pozorom to powazna sprawa, co nie znaczy ze nie mozna tego zrobic w domu.
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Miasto

Domyślnie

Poważna sprawa... jak będę miał ochotę to wezmę korpus, ściągnę dekielek, kichnę do środka, a potem to wszystko po lustrze rozmarzę.
    Potem węzmę na wacik trochę Ludwiga i tą breję równomiernie rozprowadzę.
    Nie widzę problemu.
    Ale miał być EOT.

PS. W ogóle chyba nie widze problemów tam, gdzie niektórzy je widzą... lub vice-versa
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!

Uzależniony

Domyślnie

To normalna sprawa dla dyletantow
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Domyślnie

Zajrzalem do szpejow -ten plyn do czyszczenia luster nazywa sie Video 90.Przy zachowaniu podstawowych srodkow ostroznosci mozna tym wyczyscic lustro dosyc bezpiecznie,na moja odpowiedzialnosc Psikamy delikatnie tym plynem na chusteczke z mikrowlokniny,musi byc bardzo czysta.Delikatnie przecieramy lustro uprzednio podparte np.zapalka,zeby nie rozjustowac-i juz.Jesli pozostaly jakies smugi-czynnosc powtarzamy.Nie wolno stosowac tego plynu do czegokolwiek innego poza lustrem-jak obiektywy czy filtry-poniewaz bardzo prawdopodobne jest ze skladniki w nim zawarte moga uszkodzic powloki przeciwodblaskowe.
    Jesli idzie o matowke,odradzam robienie czegokolwiek poza dmuchaniem (gruszka,nie powietrzem w sprayu)

Domyślnie

Zajrzalem do szpejow -ten plyn do czyszczenia luster nazywa sie Video 90.Przy zachowaniu podstawowych srodkow ostroznosci mozna tym wyczyscic lustro dosyc bezpiecznie,na moja odpowiedzialnosc Psikamy delikatnie tym plynem na chusteczke z mikrowlokniny,musi byc bardzo czysta.Delikatnie przecieramy lustro uprzednio podparte np.zapalka,zeby nie rozjustowac-i juz.Jesli pozostaly jakies smugi-czynnosc powtarzamy.Nie wolno stosowac tego plynu do czegokolwiek innego poza lustrem-jak obiektywy czy filtry-poniewaz bardzo prawdopodobne jest ze skladniki w nim zawarte moga uszkodzic powloki przeciwodblaskowe.
    Jesli idzie o matowke,odradzam robienie czegokolwiek poza dmuchaniem (gruszka,nie powietrzem w sprayu)

Miasto

Domyślnie

No cóż...
    Może jestem inny i stosuję heretyczne średniowieczne praktyki, które nie dość, że nie logiczne to są całkowicie bezużyteczne, ale... lustra i matówki czyste mam - choć nie wiem jakim cudem, bo nie mam prawa.
    I tym optymistycznem akcentem kończę ( po raz trzeci :wink: )

Pozdrawiam!
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!

Domyślnie

Nie miałem zamiaru spowodawać takiej "burzy"......

Pozdr
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

a probowal ktos czyscic matowke plynem chemax 3 ??

podobno idealny do filtrow.... ciekawe czy nadaje sie do matowki.....

na " butelce" napisane jest " ... czysci okulary z powloka AR ... "
    pozdrawiam
    Metus

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów