Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 108

Wątek: Święto Zmarłych

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    @MarekC jak sie nie da robic zdjec to sie ich nie robi i jest po sprawie nic na sile a tak to wyszlo slabo a tlumaczenie ze mam tylko kita i 350 jest jak to co juz wczesniej mowilem, nie zwalaj winy na sprzet i tyle... czasami trzeba sobie odpuscic, tym bardziej ze to nie praca a hobby

edit:
    jedyne zdjecie ktore moglo by fajnie wyjsc (z tych co pokazales)to IMG_1479.JPG, ale sie jakos tam wszystko poprzewracalo... tylko nie pisz ze kit robi krzywo zdjecia
    Rozumiem... nie będę więcej zaśmiecał forum mymi knotami.
    Jeśli ktoś zechce pomóc mi w nauce focenia i w ramach krytyki poda kilka praktycznych rad (nie zaś nic nie znaczące - jest do ****), to wyślę swe foty na priv, czy e-mail...

Gwarantuję Ci, że niczego "na siłę" nie robię - w szczególności jeśli to hobby. Mam tylko nieco inne podejście do sprawy - w zasadzie wolę mieć (dla wspomnień, dokumentu) jakiekolwiek zdjęcie, niż go nie miec wogóle...ale kto co woli :-)
    Pozdrawiam
    Marek

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek
    Pierwsza moja tez zrobiona kitem - tyle że statyw uratował sprawę. W tych warunkach oświetleniowych nawet 1.8 miałby baaardzo duże problemy z czasami.
    Czyli przysłone też należy mnożyć przec cropa ??
    Pozdrawiam
    Marek

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarekC
    Jeśli ktoś zechce pomóc mi w nauce focenia i w ramach krytyki poda kilka praktycznych rad (nie zaś nic nie znaczące - jest do ****)
    czytaj dokladnie co napisalem
    jedyne zdjecie ktore moglo by fajnie wyjsc (z tych co pokazales)to IMG_1479.JPG, ale sie jakos tam wszystko poprzewracalo... tylko nie pisz ze kit robi krzywo zdjecia
    tutaj nie oceniłem twoich kiepskich zdjec tylko napisałem co mozesz poprawic w jedynym ktore w/g mnie nadaje sie do poprawy, nie troluj i pisz konkretnie, nie przyjmuj krytyki swoich zdjec jako ataku na siebie tylko jako ocene zdjec czyli tak jak to powinno byc odebrane, jesli wysylasz zdjecia do oceny, pokazania to nie dziw sie ze sa oceniane w/g mnie zgodnie z tym co prezentuja... raczej bym unikal wrzucanie zdjec typu
    jakiekolwiek zdjęcie, niż go nie miec wogóle
    pokazuj te zdjecia w ktore wlozyles troche pracy i wysilku i tyle
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 03-11-2005 o 09:18

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebop
    po pierwsze Radom jakoś tak nie po drodze. wlepili mi rok temu mandat z fotoradaru, więc wspomnienie mam średnie. szczęśliwie dopiero dociskałem gaz, więc więcej niż 30 nie nabiło :-( na trzypasmówce 30km/h??? no niech będzie.

po drugie nikt nie każe robić zdjęć. robisz zdjęcia bo chcesz. mam nadzieję, że widzisz coś co chcesz utrwalić i podzielić się tym z innymi. niestety nie znalazłem w zdjęciach, które pokazałeś nic ciekawego. może to jeszcze nie były zdjęcia do pokazywania innym?

jeżeli:
    a) nie mam pomysłu
    b) warunki zabijają możliwości sprzętu (które potrafię uzyskać)
    c) rodzina mnie goni

to zwykle nie robię zdjęć. dzisiaj spędziłem czas do południa z średniakiem na cmentarzu prawosławnym na Woli. ładnie bylo. mało ludzi. słoneczko. były wiewiórki, ale Vitez musiał je przestraszyć kiedyś, bo na widok 20D się pochowały. na średniaka tak nie reagowały.

nie bardzo rozumiem: reportaż chciałeś robić?
    a) w nocy
    b) kitem czyli dość ciemnym obiektywem
    c) na statywie
    d) flashem?

czasami trzeba dojrzeć do powiedzenia sobie: pass. nie potrafię. wiem, że nic z tego nie będzie. a tak w ogóle to ja landszafciarz jestem i się nie znam.

no nikt nie mówił że będzie łatwo. punk rock to nie łaskotki
    Na sytuację drogową w Radomiu mam taki sam wpływ jak Ty na korki w Wawie :-)

Po drugie dla mnie jesteś fachowcem, czy raczej bardziej zaawansowanym ode mnie fotoamatorem, ale nie wyrocznią. Więc daruj sobie uwagi w stylu "daj sobie spokój", czy powiedz "pass"..bo zdołować to możesz ale drzewko sadzone w parku ;-)
    Jesli nie sledzisz moich wypowiedzi, to przypomnę Ci, że mam świadomość swoich braków, widze różnicę między mymi knotami a tym co robią lepsi ode mnie, tak samo jak i świadomość że zapewne choćbym nie wiem jak bardzo się starał, to wielu z fotografów nigdy nie dogonię..ale to nie oznacza, że z tego powodu nie powinienem focić :-D . Tobie coś się nie podoba, ale te zdjęcia widziało też wiele innych osób, które stwierdziły, że są "super" (choć ja tego zdania nie podzielam)... tak kolego działa relatywizm.
    Pozdrawiam
    Marek

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

czytaj dokladnie co napisalem

tutaj nie oceniłem twoich kiepskich zdjec tylko napisałem co mozesz poprawic w jedynym ktore w/g mnie nadaje sie do poprawy, nie troluj i pisz konkretnie, nie przyjmuj krytyki swoich zdjec jako ataku na siebie tylko jako ocene zdjec czyli tak jak to powinno byc odebrane, jesli wysylasz zdjecia do oceny, pokazania to nie dziw sie ze sa oceniane w/g mnie zgodnie z tym co prezentuja... raczej bym unikal wrzucanie zdjec typu pokazuj te zdjecia w ktore wlozyles troche pracy i wysilku i tyle

masz rację :-)
    Choć wydawło mi się, ze i w te włożyłem nieco pracy
    Pozdrawiam
    Marek

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Jac, bebop ... fociliście w Święto Zmarłych ?? Podrzućcie plzzz kilka swoich fotek :-)
    Pozdrawiam
    Marek

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Czyli przysłone też należy mnożyć przec cropa ??
    nie

Generalnie na 3.5 podejrzewam ze miales czasy okolo 2 sek (na oko). Przy 1.8 może by byla 1/5 sekundy jeśli wycelowałbyś dobrze w świeczki. Więc statyw to podstawa. Moje pierwsze zdjęcie było wlasnie na statywie zrobione.

A z ręki było zrobione to:
    Iso 1600, 3.5, -1eV i wyszlo z ręki jakieś poł sekundy - dobre zaparcie się (nie oparcie o coś ) i wyszło
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

nie

Generalnie na 3.5 podejrzewam ze miales czasy okolo 2 sek (na oko). Przy 1.8 może by byla 1/5 sekundy jeśli wycelowałbyś dobrze w świeczki. Więc statyw to podstawa. Moje pierwsze zdjęcie było wlasnie na statywie zrobione.

Iso 1600, 3.5, -1eV i wyszlo z ręki jakieś poł sekundy - dobre zaparcie się (nie oparcie o coś ) i wyszło
    Na fotach 100% jest dostępny EXIF(jeśli komuś chce się zasysać te knoty).
    jaki tryb pomiaru światła ?? Oprócz pierwszego (evaluative) reszta była robiona na "punktowym"...
    Pozdrawiam
    Marek

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Jac, bebop ... fociliście w Święto Zmarłych ?? Podrzućcie plzzz kilka swoich fotek :-)
    akurat te swieta spedzilem poza cmentarzami, ale ze tak powiem blisko bo szpitale lekarze itp sprawy... jedyne fotki z tych swiat pochodza ze spaceru po wisle...fotka u mnie w galeri na CB ze starowki o swicie widok na zamek.. ciemno, obiektyw f/4 +polar co jeszcez przyciemnia iso 100 i wyszlo
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 03-11-2005 o 12:34

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

A z ręki było zrobione to:
    no i gut. ew. monopod jako punkt podparcia. monopod to w ogóle dobra opcja, jeśli się*obczai korzystanie z niego. polecam.
    gra i buczy bebop

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów