Ripek, pierwsze częściowo ratuje honor tego wątku, bo już miałem napisać, czy jest to konkurs "jak nie należy robić zdjęć". ogólnie odnośnie zdjęć w tym wątku: nic nowego nie zobaczyłem. bardzo przeciętnie (i był to komplement). kadry mnie nie ruszyły, temat podany bardzo bardzo przeciętnie. nic nie było na waszych cmentarzach? nic się nietypowego nie działo? nie kwestowali na Starych Powązkach? (to do warszawiaków) nie ma starych, zapomnianych grobów? konkurs zjadł siebie.
gra i buczy bebop
Dzięki bebop za opinię. Wpadłbyś kiedyś po zmroku, z rodzinką na radomski cmentarz przy Ul. Limanowskiego we Wszystkich Świętych, gdy nie ma gdzie palca wetkąć, a od kilku osób usłyszałem ciekawe określenia co myślą o ludziach robiących wtedy fotki. Wziąłbyś ode mnie 350d z kitem (niestety póki co nie mam niczego lepszego), pofocił bez flesza, bez statywu (rodzina nie pozwala na zbyt długie przymierzanie się)..może nauczyłbym się czegoś od fachowca :-). Bo wiesz jakoś te stare groby w ciemności stały, AF nawet nie drgnął, gdy znalazłem jakieś klimatyczne ujęcia, to nawet przy 1600 ISO światła przy kicie brakowało (zauważ dziury między numerami fotek), a mam nauczkę po Teatrze Ognia, że w takich sytuacjach flesz wszystko psuje.. Nie mam moze zdolności i oka artysty fotografika, ani choćby dobrego warsztatu foto, ale wydaje mi się, że z mym szkłem w tej sytuacji i Ty miałbyś trudności ze sfoceniem czegoś.Zamieszczone przez bebop
BTW.. byli grajkowie, piekne takty poloneza Ogińskiego dobiegały do uszu.. Strzeliłem im 4 fotki starając się uchwycić jak najwięcej światła padającego na nich..niestety nawet PS nie pomógł
Ostatnio edytowane przez MarekC ; 02-11-2005 o 22:56
Pozdrawiam
Marek
Pierwsza moja tez zrobiona kitem - tyle że statyw uratował sprawę. W tych warunkach oświetleniowych nawet 1.8 miałby baaardzo duże problemy z czasami.
Bebop - dzieki za komplement (tzn ja go tak odbieram). Fotka owszem mogłaby być lepsza, nie przyłożyłem się. Tak od niechcenia właściwie ją zrobiłem, podczas rozmowy ze znajomymi na temat chowania samobójców pod drzewem
![]()
(Dziwne tematy ludziom do głowy przychodzą w te dni). Ale dość tłumaczenia
![]()
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
@MarekC jak sie nie da robic zdjec to sie ich nie robi i jest po sprawie nic na sile a tak to wyszlo slabo a tlumaczenie ze mam tylko kita i 350 jest jak to co juz wczesniej mowilem, nie zwalaj winy na sprzet i tyle... czasami trzeba sobie odpuscic, tym bardziej ze to nie praca a hobby
edit:
jedyne zdjecie ktore moglo by fajnie wyjsc (z tych co pokazales)to IMG_1479.JPG, ale sie jakos tam wszystko poprzewracalo... tylko nie pisz ze kit robi krzywo zdjecia
Ostatnio edytowane przez Jac ; 02-11-2005 o 23:54
po pierwsze Radom jakoś tak nie po drodze. wlepili mi rok temu mandat z fotoradaru, więc wspomnienie mam średnie. szczęśliwie dopiero dociskałem gaz, więc więcej niż 30 nie nabiło :-( na trzypasmówce 30km/h??? no niech będzie.Zamieszczone przez MarekC
po drugie nikt nie każe robić zdjęć. robisz zdjęcia bo chcesz. mam nadzieję, że widzisz coś co chcesz utrwalić i podzielić się tym z innymi. niestety nie znalazłem w zdjęciach, które pokazałeś nic ciekawego. może to jeszcze nie były zdjęcia do pokazywania innym?
jeżeli:Zamieszczone przez MarekC
a) nie mam pomysłu
b) warunki zabijają możliwości sprzętu (które potrafię uzyskać)
c) rodzina mnie goni
to zwykle nie robię zdjęć. dzisiaj spędziłem czas do południa z średniakiem na cmentarzu prawosławnym na Woli. ładnie bylo. mało ludzi. słoneczko. były wiewiórki, ale Vitez musiał je przestraszyć kiedyś, bo na widok 20D się pochowały. na średniaka tak nie reagowały.![]()
nie bardzo rozumiem: reportaż chciałeś robić?Zamieszczone przez MarekC
a) w nocy
b) kitem czyli dość ciemnym obiektywem
c) na statywie
d) flashem?
czasami trzeba dojrzeć do powiedzenia sobie: pass. nie potrafię. wiem, że nic z tego nie będzie. a tak w ogóle to ja landszafciarz jestem i się nie znam.Zamieszczone przez MarekC
no nikt nie mówił że będzie łatwo. punk rock to nie łaskotkiZamieszczone przez MarekC
![]()
gra i buczy bebop
i o to chodzi... coś innego. ode mnie brawa.Zamieszczone przez bonk
gra i buczy bebop
dziekiZamieszczone przez bebop
ostatnie to scan z ilforad pan100
pani nad grobem meża
...
To ja dorzuce coś od siebie:
40d + m42 58-500 + EF 18-75
"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770