Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Dłuższy obiektyw portretowy na plenery

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Autor wątku pyta o konkretne szkła, a wy się kłócicie o szkła, których nie wymienił. Mam 70-200 f/4 i 85 f/1,8. Jak dla mnie kompletnego amatora to po prostu nic dodać nic ująć. Tak jak kilku poprzedników doradzam 70-200 f/4, a potem zbierać na 85-tkę. Co prawda ostatnio 70-200 używam jak potrzebuję dłuższej ogniskowej, ale przepaści w jakości obrazka nie ma.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez B o g d a n Zobacz posta
    Do zdjęć, które robisz bardzo dobrze się sprawdzi EF85/1.8 ustawiony na f/1.8.
    Przy następnej sesji z Gosią ugnij kolana bo wszystkie zdjęcia "patrzą" na Gosię z góry.
    haha są też od dołu! ale dzięki za trafną uwagę
    no cóż bycie dość wysokim (~184cm) ma swoje wady i zalety
    W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    ... doradzam 70-200 f/4, a potem zbierać na 85-tkę. Co prawda ostatnio 70-200 używam jak potrzebuję dłuższej ogniskowej, ale przepaści w jakości obrazka nie ma.
    Hmm, zapominasz, że w fotografii ludzi dobrze jest ich trochę lub bardziej wyizolować z otoczenia. Do tego służy jasne szkło, dające małą GO i bardziej rozmyte tło. Przysłona f/4 się niestety nie nadaje, szczególnie na matrycy APS-C.

Zdecydowanie odwrócił bym kolejność zakupów w wypadku pytającego i jego zainteresowań tematem ... Gosi.:wink:
    zapraszam do mego Bloga ...
    | 6D | 16 | 40 | 100L IS | 400L | 17-40L | 70-200L IS |

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez B o g d a n Zobacz posta
    Hmm, zapominasz, że w fotografii ludzi dobrze jest ich trochę lub bardziej wyizolować z otoczenia. Do tego służy jasne szkło, dające małą GO i bardziej rozmyte tło. Przysłona f/4 się niestety nie nadaje, szczególnie na matrycy APS-C.

Zdecydowanie odwrócił bym kolejność zakupów w wypadku pytającego i jego zainteresowań tematem ... Gosi.:wink:
    Nie do końca się z tobą zgodzę. Jeśli sesja jest aranżowana, to nie widzę problemu w takiej organizacji kadru, która zapewni odpowiednio oddalone tło. Rację przyznam dla zdjęć kiedy fotograf nie jest panem sytuacji i musi fotografować sceny zastane, zupełnie niezależne od fotografującego.
    70-200 daje większą uniwersalność przy bardzo przyzwoitym obrazku. W plenerze bardzo łatwo i dość skutecznie zastąpi 85-tkę. W drugą stronę będzie nieco trudniej. Oczywiście autor wątku sam wie lepiej co będzie mu bardziej potrzebne. Moje doświadczenie wskazuje, że pozowane plenery daje się spokojnie robić przy f/4. Pomijając oczywiście bardzo specyficzne sytuacje lub chęć celowego osiągnięcia "papierowej" GO.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Ja jestem za tym, aby zapewnić sobie dobre szkiełko uniwersalne, potem dopiero radzę iść w stałki które służą raczej do bardziej wyszukanych zdjęć i nie pozwalają na szybkie i swobodne cykanie.

Początki nałogu

Domyślnie

to f4 aż tak mnie nie boli bo lubie w plenerze błyskać a lampą na ~3/4mocy doświetlę spokojnie nawet w ciemniejszym tunelu
    nie wiem dlaczego kolega tak pije do Gosi
    W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ja wybrałem 70-200/4 - bardziej uniwersalne, światło nie jest tragiczne (tylko 1 EV więcej od 70-200/2.8) Wiadomo, że jakość obrazu na wysokim poziomie (chociaż szału nie ma). Do tego solidna budowa - nic się nie kręci, nie wysuwa

85/1.8 również brałem pod uwagę, jednak stwierdziłem, że już mi przeszła fascynacja małą głębią ostrości :P a poza tym oprócz jasności nie znalazłem żadnych atutów osiemdziesiątki piątki. Tak czy siak uważam, że takie szkło warto mieć jakby fascynacja małą głębią wróciła :P

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów