Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Dublin, czerwiec, +/- 1500zł do wydania

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Dublin, czerwiec, +/- 1500zł do wydania

Witam innych użytkowników Canona.

Problem jest następujący, na początku czerwca jadę na 10 dni do Irlandii i w planach mam możliwie dokładne zwiedzenie Dublina i najbliższych okolic. W związku z tym mam do wydania około 1500zł na lekkie doposażenie ekwipunku foto.

Sprzęt jaki posiadam i raczej zabieram ze sobą w całości to: 40D, 17-55 2.8, tokina 50-135 2.8 i stary dobry canon 70-210 3,5-4,5.

17-55 z wiadomych względów będzie głównym obiektywem, 50-135 myślę, że przyda się do "strzałów z ulicy" głównie. 70-210 jest mały i lekki, więc nie dociąży plecaka jakoś bardzo ( chociaż jakby tokina miała USM to chyba bym go sobie darował ).

Teraz co do sprzętu do kupienia. Raczej przekonany jestem do kupienia wreszcie jakichś filtrów z systemu Cokin i właściwie tu mam tylko pytanie, czy do prawdopodobnie pochmurnej Irlandii kupić szarą połówkę 0.9, czy 0.6?

Istotne pytanie jest takie: Samyang 8mm + lampa nissin di622, czy może jakiś statyw? Albo coś zupełnie innego ( UWA, stałka jakaś )?
    Co do statywu to mam wątpliwości, czy będzie sens targać ten niemały i nielekki kawał sprzętu ze sobą przez całe dnie. Podróżował będę przy użyciu szeroko pojętej komunikacji miejskiej i z buta pewnie też sporo. Większość czasu spędzę jednak wewnątrz miasta i raczej podczas dnia.

Ujmę to tak, przekonany jestem bardziej do fisha i lampy, ale chętnie posłucham opinii na ten temat. Zastanawiałem się jeszcze nad stałką jakąś, ale sens miałoby chyba tylko coś w stylu 30 1.4 albo 50 1.4.

Ostatnia kwestia - uznałem, że warto zmienić pasek na coś mniej bijącego po oczach i... warto coś takiego?

http://jabbafoto.pl/opis/id,406868/

Aha, jeszcze do wszelkiego rodzaju sytuacji, gdzie lustro byłoby problematyczne biorę panasonica LX3 ( zyskuję w nim też nieco szerszy kąt ).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Hmmm, widzę, że brak edycji. Zapomniałem dodać, że jeśli chodzi o obiektywy to wchodzą w grę używane. Nawet bym powiedział, że zazwyczaj preferowane.
    Ostatnio edytowane przez bytheway_r ; 02-05-2010 o 23:08 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał

Domyślnie

Mam taki sam lub bardzo podobny pasek.Polecam.Różnicę sam poczujesz po kilku godzinach z aparatem na szyi.
    Pomyśl nad jakimś typowym szerokim kątem np.Sigmą 10-20.W mieście często ratuje sytuację.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bytheway_r Zobacz posta
    filtrów z systemu Cokin i właściwie tu mam tylko pytanie, czy do prawdopodobnie pochmurnej Irlandii kupić szarą połówkę 0.9, czy 0.6?
    Jeśli wcześniej nie korzystałeś z systemu cokina, to jak już chcesz kupować, to weź 0,9 - na moje są bardziej przydatne PS: z systemu cokina filtry tylko kupuj oryginalne, holder i przejściówkę kup podrobioną - jakieś wielkiej różnicy nie czuć

Co do statywu to mam wątpliwości, czy będzie sens targać ten niemały i nielekki kawał sprzętu ze sobą przez całe dnie. Podróżował będę przy użyciu szeroko pojętej komunikacji miejskiej i z buta pewnie też sporo. Większość czasu spędzę jednak wewnątrz miasta i raczej podczas dnia.
    A monopod? Zastanów się nad dobrym monopodem, przyda Ci się do mocowania Tokiny i w dodatku świetnie służy jako kijek do chodzenia
    Ujmę to tak, przekonany jestem bardziej do fisha i lampy
    Fish świetnie się nada
    Ostatnia kwestia - uznałem, że warto zmienić pasek na coś mniej bijącego po oczach i... warto coś takiego?
    Wszystko dla Twojej wygody
    Ja bym jeszcze na Twoim miejscu zastanowił się nad gripem (o ile nie posiadasz?) i dodatkowymi aku także do lampy

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mareqm Zobacz posta
    Mam taki sam lub bardzo podobny pasek.Polecam.Różnicę sam poczujesz po kilku godzinach z aparatem na szyi.
    Pomyśl nad jakimś typowym szerokim kątem np.Sigmą 10-20.W mieście często ratuje sytuację.
    Ok, to pasek w takim razie już zdecydowany. Pomysł z szerokim kątem nie taki zły, ale chyba będę musiał sobie radzić fishem, bo jednak najtańsze UWA pożarłoby cały budżet. Poprzednia Sigma 10-20 też za fajnie na brzegach nie wygląda. Nic tylko powiedzieć "gdybym miał pieniądze...";-) .

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Jeśli wcześniej nie korzystałeś z systemu cokina, to jak już chcesz kupować, to weź 0,9 - na moje są bardziej przydatne PS: z systemu cokina filtry tylko kupuj oryginalne, holder i przejściówkę kup podrobioną - jakieś wielkiej różnicy nie czuć
    Hmmm, spotkałem się z opiniami na necie, że filtry Hitech-a lepiej niż oryginalne brać? To w końcu jak?

A monopod? Zastanów się nad dobrym monopodem, przyda Ci się do mocowania Tokiny i w dodatku świetnie służy jako kijek do chodzenia
    To nawet nie jest zły pomysł:-D . Chyba faktycznie rozejrzę się za monopodem jakimś. Szczególnie, że jak teraz nad tym pomyślę to może się przydać, np. tu ( w sensie podpórki pod aparat;-) ).
    Zobaczę jak z cenami, może się jakoś wciśnie do budżetu.

Ja bym jeszcze na Twoim miejscu zastanowił się nad gripem (o ile nie posiadasz?) i dodatkowymi aku także do lampy
    Gripa nie mam, ale póki co nie odczuwam potrzeby. 40D mi pasuje idealnie w łapach. Może jeśli się kiedyś wyposażę w lufę typu 70-200 2.8:-D . Aku do lampy to razem z nią zakupię, więc tutaj sprawa jest jasna.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sigma 10-20 jest świetna, jedno z fajniejszych szkieł jakie miałem, pod cropa. Fish jest niby fajny, ale efekt szybko się nudzi i po np. tygodniu, góra miesiącu już będzie siedział w torbie tylko.

A co do gripa - głównie przydatny jest właśnie do fotografowania z lampą błyskową, bez tego, zestaw robi się baaardzo niewygodny. Nawet z puszkami pokroju 40D.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec Awatar Paviarotti
    Miasto
    Jędrzejów/Kraków

Domyślnie

Cokin to faktycznie dobry pomysł, przyda się. Wziąłbym coś z Hitecha (dosyć tani i dobry jak na tę cenę) pewnie 0.6, mam 0.9 hard i jak jest pochmurno to niebo jest za ciemne. Na Twoim miejscu uderzyłbym w coś szerokiego, Sigma 10-20 to byłaby kosa, tylko czy funduszy wystarczy?
    5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paviarotti Zobacz posta
    Cokin to faktycznie dobry pomysł, przyda się. Wziąłbym coś z Hitecha (dosyć tani i dobry jak na tę cenę) pewnie 0.6, mam 0.9 hard i jak jest pochmurno to niebo jest za ciemne. Na Twoim miejscu uderzyłbym w coś szerokiego, Sigma 10-20 to byłaby kosa, tylko czy funduszy wystarczy?
    Coś takiego znalazłem z używek:
    http://www.allegro.pl/item1013054946...gwarancji.html

Można by się pokusić o poszukanie Samyanga 14mm pod C:P

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Używki spoko. Swoją sprzedałem jakoś za 1200 chyba, bo zależało mi na czasie
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Fish jest niby fajny, ale efekt szybko się nudzi i po np. tygodniu, góra miesiącu już będzie siedział w torbie tylko.

A co do gripa - głównie przydatny jest właśnie do fotografowania z lampą błyskową, bez tego, zestaw robi się baaardzo niewygodny. Nawet z puszkami pokroju 40D.
    Heh, no fish ma tą zaletę, że w tym przypadku jest tani i w razie czego można sprzedać właściwie bezstratnie. Daje jednak możliwość zrobienia kilku "innych" ujęć i w razie czego, dobrze kadrując, z tego co wiem, da się nawet krajobraz zrobić bez widocznych dużych zniekształceń.

Lampa to raczej będzie niewiele używana, więc chyba się obejdzie bez gripa. Póki co przynajmniej.

Cokin to faktycznie dobry pomysł, przyda się. Wziąłbym coś z Hitecha (dosyć tani i dobry jak na tę cenę) pewnie 0.6, mam 0.9 hard i jak jest pochmurno to niebo jest za ciemne.
    No właśnie, z tym filtrem mam cały czas wątpliwości, czy 0.6, czy 0.9. Mówimy raczej o wersjach soft. Jak testowo patrzyłem na różnicę w oświetleniu między niebem a ziemią w pochmurne dni to 0.9 wydaje się być "na granicy". W razie czego mogę kupić jeden i drugi, ale to dodatkowe 100zł na filtry.

Samyang 14mm raczej bez sensu mi się wydaje. Wiem, że jakość obrazu nie do końca ta, ale w razie czego LX3 daje mi "cropowe" 15mm.

Sigma 10-20... samo szkiełko nie do końca mi się podoba z 2 powodów.
    1) Jest mocno ciemno, szczególnie, że 10mm to od 5.6 jest faktycznie używalne. W związku z tym użycie we wnętrzach raczej odpada.
    2) Generalna jakość obrazu na brzegu. Jest zwyczajnie źle. Można by się pokusić o stwierdzenie, że zawsze jest mniej lub bardziej nieostro. Nie wiem, czy da się to jakoś sensownie poprawić potem.

Fakt faktem, jeśli UWA to i tak prędzej, czy później bym kupił Canon'a albo Tokinę, bo mi bardziej pasują niż Sigma. Stąd trochę bez sensu kupować obiektyw na chwilę.

Hmmm, no mieszacie mi z tą sigmą 10-20, ale to dobrze. Nie wiem po prostu, czy faktycznie będę z niej miał aż tyle pożytku w tym przypadku. Inaczej, nie wiem, czy 17-55 nie wchodził by za bardzo w jej zakres. Zakres 17-20 ma raczej lepszy niż ta Sigma i nie trzeba zmieniać obiektywu.

Co do Cokin'a to jestem pewny, tylko pozostaje kwestia, czy 0.6, czy 0.9.

Maks. do wydania poza Cokin'em zostaje te 1500zł.

Czyli na daną chwilę widzę 3 opcje:

1) Sigma 10-20 4-5,6
    2) Samyang 8mm + monopod ( albo monopod full wypas albo kasa na jakieś drobiazgi zostaje )
    3) Samyang 8mm + Nissin di622

Był ktoś może na wakacjach głównie w jakimś mieście i używał UWA sporo? Jakieś zdjęcia może do pokazania? Może się dam przekonać.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sigma 10-20... samo szkiełko nie do końca mi się podoba z 2 powodów.
    1) Jest mocno ciemno, szczególnie, że 10mm to od 5.6 jest faktycznie używalne. W związku z tym użycie we wnętrzach raczej odpada.
    2) Generalna jakość obrazu na brzegu. Jest zwyczajnie źle. Można by się pokusić o stwierdzenie, że zawsze jest mniej lub bardziej nieostro. Nie wiem, czy da się to jakoś sensownie poprawić potem.

Fakt faktem, jeśli UWA to i tak prędzej, czy później bym kupił Canon'a albo Tokinę, bo mi bardziej pasują niż Sigma. Stąd trochę bez sensu kupować obiektyw na chwilę.

Hmmm, no mieszacie mi z tą sigmą 10-20, ale to dobrze. Nie wiem po prostu, czy faktycznie będę z niej miał aż tyle pożytku w tym przypadku. Inaczej, nie wiem, czy 17-55 nie wchodził by za bardzo w jej zakres. Zakres 17-20 ma raczej lepszy niż ta Sigma i nie trzeba zmieniać obiektywu.
    Co do pierwszego, miałem to szkło długo, używałem z 40D w praktycznie wszystkich warunkach, głównie jak było ciemno. Większość czasu na f/4. To oczywiste, że przymknięta będzie lepiej wyglądać, ale od pełnej dziury naprawdę jest spoko. A co do jakości obrazu na brzegu, ja o tym tylko opinie w internecie słyszę. Zresztą, w niemalże każdym obiektywie tego typu rogi będą zmasakrowane i nieostre, taka ogniskowa po prostu.

A co do drugiego, to już nieco zabawne - 10mm (ekw. 16mm) dzieli kosmos od 17mm (ekw. 28?mm).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Był ktoś może na wakacjach głównie w jakimś mieście i używał UWA sporo? Jakieś zdjęcia może do pokazania? Może się dam przekonać.
    Wystarczy poszukać:
    http://www.pixel-peeper.com/
    http://www.juzaphoto.com/eng/article...ron_tokina.htm
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 03-05-2010 o 19:40 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów