Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: Poziomowanie kadru

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ok, widzę zatem, że to nie tylko mi się tak zdarza. To dobrze, myśałem że to ze mną coś nie tak.

Kreski na matówce by się przydały... Nie tylko do architektury. Fotka przekrzywionego morza głupio wygląda. Zwróciłem też uwagę na to, że takie przekrzywienie bardziej jest dla mnie widoczne na monitorze niż na odbitce.

Na spust migawki naciskam normalnie. Nie jestem jakiś narwaniec. Ale to faktycznie może być sprawa poruszenia aparatem przy naciskaniu. Zobaczę czy zdjęcia robione z monopodu są ok.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

gdyby przyczyną było przesunięcie aparatu podczas naciskania spustu migawki, to sporo zdjęć byłoby poruszonych..

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

ewentualnie rob zdjecia z wężyka
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ja mam ten sam problem. Im bardziej się staram zrobić coś poziomo, tym częściej wychodzi przekrzywione, najczęściej w lewo.
    Dokładnie to samo mam :-o . W lewo leci mi spora ilość kadrów. Czyli teza o dociskaniu spustu (w prawo) nie ma tutaj potwierdzenia. Zwalam winę na mały wizjer, bo w EOS 50 zdarzało mi się to dużo rzadziej.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Dokładnie to samo mam :-o . W lewo leci mi spora ilość kadrów. Czyli teza o dociskaniu spustu (w prawo) nie ma tutaj potwierdzenia. Zwalam winę na mały wizjer, bo w EOS 50 zdarzało mi się to dużo rzadziej.
    Rozwiązaniem problemu byłby wg mnie choć taka matówka jak w D70 (jeszcze jedna rzecz, której w Canonanch nie można się doczekać). Natomiast zawsze pomaga przymocowanie aparatu do statywu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No i w tej właśnie kwestii Nikon jest akurat lepszy
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W sumie można by umieścić obok matówki, na przykład po przeciwnej stronie niż wyświetlacz czasu, przesłony itd, małą libelkę ułatwiającą zadanie. Patrząc w dziurę byłoby widać jak aparat jest ustawiony.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec Awatar kwiatas
    Miasto
    Gdansk

Domyślnie

Jak robie modelki w plenerze to zawsze mam krzywy horyzont (chyba sie za bardzo podniecam pierwszym planem) ale jest jeszcze wygiecie horyzntu (chyba nazywa sie to dysorsja) i to zalezy od obietywu jesli masz kita i uzywasz 18mm to horyzony moze sie wyginac i tu juz nie masz na to wplywu pozostaje korekta na kompie

Początki nałogu

Domyślnie

hej, a nie jest tak, że w cropach mamy krótsze ogniskowe niż normalnie, a jak krótsze to przecież bardziej deformują perspektywę....? Ja też mam wiele zdjęć lecących na prawo albo na lewo....

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Teo Zobacz posta
    hej, a nie jest tak, że w cropach mamy krótsze ogniskowe niż normalnie
    Raczej dłuższe

Cytat Zamieszczone przez Teo Zobacz posta
    a jak krótsze to przecież bardziej deformują perspektywę....? Ja też mam wiele zdjęć lecących na prawo albo na lewo....
    Nie. Pozatym to że ci lecą na prawo i lewo to trzeba się przykładać do zdjęć bo mi tam nic nie leci :wink:

Obraz deformuje soczewka a nie crop.
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów