Wydaje mi się że racje ma tomasb.... chyba z niektorymi aparatami te lampy dostają świra.. u mnie w Ds jest ten sam cyrk... lampa lubi walnąć full błysk... zauważyłem że czasem zamiast ETTL pojawia sie na niej TTL ..i gdyby tylko wtedy waliła pełnym błyskiem to jeszcze miałoby sens.. ale często błyska na full w ETTL... moich 2 współpracowników ma takie same przypadłości jeden z nich w Ds a drugi w 1DmkIII ... coś tu chyba nie gra.. dodam jeszcze że testowana z 20D lampa błyska jak trzeba...
ma ktoś może jakiś dobry pomysł co z tym zrobić ??? może jakis restart softu aparatu.. już sam nie wiem
ps. moim zdaniem akumulatorki, jeśli tylko są w miare nowe, nie mają tu znaczenia
i don' leave my home without my Canon
czy ktoś jeszcze ma takie kłopoty ?? potrzebuję drugiej lampy chcialem znów kupic EX II, ale teraz poważnie się zastanawiam czy to ma sens... moze zaczekać na coś nowego![]()
Mam 580ExII. Używałem na 40D, 50D i teraz na 5DMKII. Nigdy nie miałem z nią żadnego problemu. Żeby nie było, że to taka tandeta![]()
EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...
ja swoją sprawdzałem z 20d i 40d i śmiga dobrze __ testowana z 5d MK1 ... 1dMKIII i 1Ds MKIII są problemy... jak dla mnie tragedia.. nie mogę na nią liczyć... w trybie M jest lepiej, ale w ETTL to czysta loteria... jak już wspominałem znam kilka osób które mają baaardzo podobne problemy. W przypadku seriwisowania często pojawia sie termin synchronizowania.. tu dodam że zabiegi serwisantów niewiele pomagają.... tu znowu sprawa nie dotyczy tylko mnie... tak więc moja subiektywna ocena 580EX II pod kątem niezawodności to BADZIEW...
coraz więcej jwskazuje na to że to jakas często powtarzająca się przypadłość na linii 580ek i 5d mkI, 1dmkIII i 1Ds MkIII... obawiam się że nawet kupno nowej lampy może nic tu nie pomóc![]()
Mam 508EXII od jakiegos czasu(chyba 2,5roku) używałem jej z 350d , 40d , 5d "kilka"zdjęc zrobiła (śluby) i w końcu padła. Ale nie pamiętam żebym miał podobne problemy które opisujecie. Wróciła z Żytniej po wymianie palnika i naprawie jakiejś tam bramki. Była sugestia wymiany całej elektroniki wtedy całkowity koszt only 900pln. Te lampy cierpią na dosyć dziwny rodzaj usterek, w serwisie nie maja One dobrej opinii, uważają je wręcz za niedopracowane. Szerzej usterka jest opisana w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=62080
Witam ponownie. Lampa wróciła z serwisu. Serwisant powiedział mi, że była testowana na kilku aparatach i działa poprawnie. Zasugerował, iż przyczyną prześwietlania/niedoświetlania mogą być zabrudzone sanki na aparacie. To może powodować częste przełączanie między ttl i ttl II. Inne przyczyny raczej wykluczył. Starsze akumulatorki podobno mogą powodować jedynie dłuższe ładowanie się lampy.
U mnie brud na stykach powodował misfire. Ale takie rzeczy to się chyba sprawdza w pierwszej kolejności![]()