Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Speedlite 580 EX II znowu prześwietla

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

mam 3 sztuki 580EX II i mam 5D1 i 1D3 i nie ma mowy aby taki zestaw przeswietlil zdjecie, wrecz aby bylo normalnie to standardowo lampy zawsze mam +2/3EV,
    jezeli jakas lampa w trybie E-TTL przeswietla to cos jest nie tak, albo z body, albo z lampa
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Dopiero zaczyna
    Miasto
    lubelskie

Domyślnie

Witam wszystkich jako że śledzę forum od dawna postanowiłem wreszcie coś napisać
    Ja też miałem podobny problem raz na kilkaset zdjęć lampa prześwietlała na 5D, przechodziła nie wiedzieć czemu z trybu E-TTL na TTL.(myślałem też że coś ze stykami ale to nie było to)
    Miałem ją na gwarancji i wysłałem do serwisu.Wymienili mi płytę główną (napisali że przy takiej ustrece profilaktycznie wymieniają) i więc odpukać nie zdarzyło się do tej pory żeby lampka prześwietlała-więc chyba pomogło.

Początki nałogu
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław

Domyślnie

U mnie winą były styki - brak kontaktu. Przy poziomych ujęciach to się nie zdarzało, natomiast przy robieniu pionu nie było właściwego kontaktu na stykach i lampa strzelała pełną mocą. (580EX II + 5D II)

Dopiero zaczyna Awatar canonierman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Miałem wczoraj podobny problem z przejsciem lampy z E-TTL w TTL .Lampa 580EXII pod 5D. Zdarzyło mi się to pierwszy raz, nie wiem czy to było przyczyną, ale wyłącznik w aparacie przestawił mi się na srodkową pozycję, dałem do góry i wskoczyło na lampie E-TTL.

Domyślnie Odp: Speedlite 580 EX II znowu prześwietla

U siebie mam podobny problem. Canon 650D + 580EX II. Brak trybu E-TTL tylko TTL i brak możliwości zmiany ustawień lampy z poziomu aparatu. Po którymś tam razie udało się tak podpiąć lampę by w końcu zaskoczyła. W samym trybie TTL wyzwala błyski na pełnej mocy i prześwietla zdjęcia.

Zauważyłem że podczas zapinania lampy trzeba ją maksymalnie odchylić. Tak jakby byłby jakiś luz na sankach i następował brak kontaktu na stykach. Często aparat przenosiłem trzymając ją za samą lampę, może to powoduje wygięcie sanek i delikatny luz na nich.
    Canon 650D | Sigma 50mm 1.4F | C 16-35mm L II | S 17-70mm F2.8-4.5 | Canon 580ex II

Flickr

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów