mam 3 sztuki 580EX II i mam 5D1 i 1D3 i nie ma mowy aby taki zestaw przeswietlil zdjecie, wrecz aby bylo normalnie to standardowo lampy zawsze mam +2/3EV,
jezeli jakas lampa w trybie E-TTL przeswietla to cos jest nie tak, albo z body, albo z lampa
mam 3 sztuki 580EX II i mam 5D1 i 1D3 i nie ma mowy aby taki zestaw przeswietlil zdjecie, wrecz aby bylo normalnie to standardowo lampy zawsze mam +2/3EV,
jezeli jakas lampa w trybie E-TTL przeswietla to cos jest nie tak, albo z body, albo z lampa
Witam wszystkich jako że śledzę forum od dawna postanowiłem wreszcie coś napisać
Ja też miałem podobny problem raz na kilkaset zdjęć lampa prześwietlała na 5D, przechodziła nie wiedzieć czemu z trybu E-TTL na TTL.(myślałem też że coś ze stykami ale to nie było to)
Miałem ją na gwarancji i wysłałem do serwisu.Wymienili mi płytę główną (napisali że przy takiej ustrece profilaktycznie wymieniają) i więc odpukać nie zdarzyło się do tej pory żeby lampka prześwietlała-więc chyba pomogło.
U mnie winą były styki - brak kontaktu. Przy poziomych ujęciach to się nie zdarzało, natomiast przy robieniu pionu nie było właściwego kontaktu na stykach i lampa strzelała pełną mocą. (580EX II + 5D II)
Miałem wczoraj podobny problem z przejsciem lampy z E-TTL w TTL .Lampa 580EXII pod 5D. Zdarzyło mi się to pierwszy raz, nie wiem czy to było przyczyną, ale wyłącznik w aparacie przestawił mi się na srodkową pozycję, dałem do góry i wskoczyło na lampie E-TTL.
U siebie mam podobny problem. Canon 650D + 580EX II. Brak trybu E-TTL tylko TTL i brak możliwości zmiany ustawień lampy z poziomu aparatu. Po którymś tam razie udało się tak podpiąć lampę by w końcu zaskoczyła. W samym trybie TTL wyzwala błyski na pełnej mocy i prześwietla zdjęcia.
Zauważyłem że podczas zapinania lampy trzeba ją maksymalnie odchylić. Tak jakby byłby jakiś luz na sankach i następował brak kontaktu na stykach. Często aparat przenosiłem trzymając ją za samą lampę, może to powoduje wygięcie sanek i delikatny luz na nich.