TOKIN, jakby to powiedziec... zdjecie jest ostre, ale co z tego wynika ? Przy takij wielkosci to chyba ogromna wiekszosc zdjec jest ostra (nie mowie tu o zdjeciach z telefonow).
TOKIN, jakby to powiedziec... zdjecie jest ostre, ale co z tego wynika ? Przy takij wielkosci to chyba ogromna wiekszosc zdjec jest ostra (nie mowie tu o zdjeciach z telefonow).
Polaco,
tylko chciałam zbadać, bo jak piszę w innym wątku niejednokrotnie to co zdarza mi się oglądać np na pbase jest w moich subiektywnych i absolutnie amatorskich oczach w ogóle nieostre. Nie wiem na ile tam wstawiane fotki są zmniejszane ale chyba jednak nie są dodawane w oryginalnym rozmiarze? Poza tym chyba zmierzamy w stronę obłędu ogladając foty w skali 1:1 na monitorze - przecież wydruki w tym rozmiarze powieszone na ścianie były oglądane z dużo większej odległości niż te 40-50cm. Wiem, że taka analiza jest wielu specom do czegoś potrzebna ale na ogół wystarcza satysfakcja z fotki w rozmiarze sporo mniejszym... ja najwieksze odbitki robiłam 20x30cm i to zaledwie parę razy.
TOKIN(ka)
ech ... no to poniżej masz zdjęcia z kita które prezentowałem
już na tym forum w podobnych wątkach
http://www.jac0m.netlook.pl/wfoto/di...e.php?pos=-119
http://www.jac0m.netlook.pl/wfoto/di...e.php?pos=-301
na mojej stronie większość fotek w wydarzeniach była robiona kitem, są to zwykłe pamiątkowe fotki.
Jeśli chodzi o Twoje zdjęcia, to wydaje mi się że masz ustawione ma maksa wszystkie parametry, kontrast, saturacje i ostrość, a to dobrze nie wpływa na zdjęcia, szczególnie przy dużych kontrastach.
Dodatkowo przy pomniejszaniu zdjęcia na monitorze tracimy ostrość, niektóre przeglądarki plików graficznych same stosują algorytmy wyostrzające takie zdjęcia inne nie.
Wywołaj zdjęcia, zobacz jak wyglądają na papierze. Przy prezentowaniu zdjęć na monitorze skaluj i wyostrzaj zdjęcia.
Nie wiem jakie jest twoje doświadczenie fotograficzne, ale zanim zaczniesz zmieniać systemy, kupować drogie obiektywy, kup książkę o fotografii oraz obróbce zdjęć, uważam że wraz z nastaniem fotografii cyfrowej trzeba choć w minimalnym stopniu poznać podstawy fotografii i cyfrowej edycji.
Polecam książki:
Nauka o Fotografii - Andreas Feininger
Fotografia cyfrowa edycja zdjęć - Scott Kelby
canon | tylko zdjęcia pamiątkowe
Kupiłem Canona bo Nikona nie było w sklepie, a pentax była za drogi.
Mam 350d i szkła 75-300, kita, 28-135, 50 - co do ostrości zdjęć:
-Nikon robi bardziej nasycone i minimalnie z większym kontrastem - nieco ciemniejsze - wizualnie ostrzejsze.
-Canon -bardziej mekkie i jasniejsze ale za to sa lepsze przejścia tonalne, Canon ma jeszcze jeden element który nie wiem czym jest spowodowany - jego głębia ostrości jest mniejsza od nikona - byłbym wdzieczny jeśli by mi ktoś to wyjaśnił -(porównania tych samych obiektywów na canonie i nikonie)
Szkła w Canonie to wielka loteria nawet wsród L -co można przeczytać na forum. Mój kit jest pod względem ostrosci porównywalny do L -srawdzałem z kilkoma L - to nie reguła - mialem kilka kitow i tamte były mydlane i robiły kolorowe obrecze wokół lamp - ten nie - jedyne co ma lepsze L to rysowanie w pełnym kadrze, uszczelnienia i oczywiście nie kiwajacy sie i krecący ryjek - ale czy warto dawać tyle kasy?
CD
Zanim zmienisz system To:
-Wywoąłaj w kilku labach pliki testowe - róznice są ogromne (bez korekcji)/jak nie masz moge ci przesłać/
-Zrób zdjecia na różnychmodelach tego samego obiektywu- pożycz od znajomych - oczywiscie przy tych samych ustawieniach.
-Zrób zdjęcia na róznych body.
-Wywołaj w najlepszych labach (po tescie) zdjęcia w formacie A4
Pamietaj że w zdjeciu liczy sie ujecie bardziej od ostrości -sprawdż na wystawach.
Co do wymagań wzgledem ostrości:
Robiąc zdjęcia od 25 lat porownywalem ich ostrość - duze odbitki a4, 30x45 z cyfry i analogu- z ostrościa 350d - nie mam zastrzeżeń są nawet ostrzejsze (szkoda tylko, że nie ma takiej rozpietosci tonalnej jak wtraycyjnej fotografi
Jeśli wiesz czego chcesz i trafisz na dobry egzeplarz ( i w nikonie, pentaxe minolcie... sa knoty) nie wazna jest firma.
Szkoda tylko ze na forum jest tak mało kultury i rzeczowości - to bardziej mnie przekonywało za wybraniem innej firmy nirz wszystkie opinie o Canonie.
fot.n.a. Michał
jeśli rozważać zmianę systemu, warto zaznaczyc ze NiCon, jako jeden z nielicznych na rynku, zrobił PROfesjonalne jasne szkła do małej klatki APS -
np. Nikkor 17-55DX f2,8 - rewelacyjna optyka, której próżno szukac w stajni Canona na tym zakresie. Jeśli juz myslec o nowym systemie, moze warto wkalkulowac w to dobre szkiełko, i mieć komplet na lata. Oraz szkło które możesz podpiąc zarówno do serii D2 jaki i Dxx . 17-55DX to naprawde LuX glass - ostre jak brzytfa od 2,8
pozdro
Ostatnio edytowane przez bodzio ; 29-10-2005 o 09:40
ja mam dziadowego canona 90-300 f/4,5-5,6 i kita z 300D i muszę przyznać że mam znacznie lepszą ostrość. wydaje mi się że to wina AF w aparacie. Znajdz kogoś kto ci udostępni jakieś lepsze szkiełko albo inne body do twoich obiektywów – przetestuj i wtedy wszystko powinno być jasne.