Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: Poprosze o rade: Canon 85mm 1.8 AF czy Falcon 85mm 1.4 M

Coś już napisał

Question Poprosze o rade: Canon 85mm 1.8 AF czy Falcon 85mm 1.4 M

Witam.

Roznica cenowa jest miedzy dwoma obiektywami jest wystarczajaco duza ( ok 500 zl ) i wlasciwie Ogromnie pozytywnym aspektem jest przyslona w stos. doceny. Manualny Falcon (lub inna podobna firma) ma f1.4 (co za atrakcja!) ...i trzeba ten manualnosc przebolec... lub wybrac ów Canona 1.8, drozszego, z nizsza przyslona, ale AF.

Mam pytanie do posiadaczy ktoregos z wymienionych obiektywow zeby poradzil mi co w tym wypadku wypadaloby zrobic. Obiektyw chcialabym stosowac przede wszystkim do fotografii koncertowej, a jak wiadomo czesc muzykow nie da rady ustac w miejscu (i bardzo dobrze!) - czy jestem w tym wypadku zmuszona do AF?

Ost. mialam wyjatkowo paskudne oswietlenie i tamron 2.8 po prostu stwierdzil, ze odmowi pomyslnej wspolpracy i robil "tak sobie."

Tak wiec poprosze o spostrzezenia i podsumowanie KTORY byscie wybrali, bo ja doprawdy... mam pieprzony dylemat :(

Z gory thx.

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Do tych celow o ktorych piszecz to oczywiscie C. 85/1.8, bo bardzo wazny bedzie sprawny i szybki AF.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymczasowa Zobacz posta
    Obiektyw chcialabym stosowac przede wszystkim do fotografii koncertowej, a jak wiadomo czesc muzykow nie da rady ustac w miejscu (i bardzo dobrze!) - czy jestem w tym wypadku zmuszona do AF?
    Sama sobie odpowiadasz :-) do fotografowania postaci w ruchu AF przyda się zdecydowanie bardziej niż f1,4.

Domyślnie

mam obydwa. Bardzo ostrego samayanga z potwierdzeniem ostrości (mocowanie nikon + przejściówka z dendalionem) i canon 85 1,4. Samayanga daje się używać tylko w studio i to do rzeczy w miarę statycznych.., canona używam do portrecików i do natury... choć lepsza jest do tego 50 f 1,4.
    gg: 6096145

Coś już napisał

Domyślnie

eh, dzieki. Mialam kupic canona 85mm 1.8, i to tanio na allegro, bo po 1090 zl.. ale nie mialam mozliwosci brania udzialu w aukcji.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Do fotografii koncertowej af jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż ostrzenie ręczne; do tych zastosowań canon 85/1,8 jest bardzo dobrym wyborem.

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tymczasowa: Co znaczy, że Tamron robił tak sobie?? - brakowało Ci światła przy przysłonie 2,8 ?? Jesteś zdecydowana na ogniskową 85mm?? Jakie masz body??

Fajnie, że wszyscy dają dobre rady, jak tak na prawdę nie wiemy jaki jest problem
    Skasowali mi ;(

Coś już napisał

Domyślnie

suchyHc: Canon 450d, oswietlenie bylo kiepskie - parametry mialam ustawione na granicy dobrego smaku. Z czesci zdjec oczywiscie bylam zadowolona, ale mimo tego iz bylam pod scena brakowalo mi odpowiedniego szkla. Porownalam pozniej zdjecia innego fotografa ze swoimi; wprawdzie mial on lepsze body, ale to nie jest glowny wyznacznik.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    suchyHc: czy daja dobre rady? Po prostu odpowiadaja na moje pytanie: jaki obiektyw jest lepszy do fotografii koncertowej. Nie wiem czy przy koncertach niektorzy nie radza sobie z manualem - jesli sa do niego przyzwyczajeni i potrafia sprostac sytuacji to czemu nie? Ja sie chcialam tylko upewnic - to chyba nic tragicznie zlego, prawda (?)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    sh.. nie dopisalam jeszcze @suchyHc: czy jestem zdecydowana: na razie sobie spokojnie ukladam. Bedac pod scena mysle ze ta ogniskowa jest calkiem sensowna. Tamron jest Ok, strasznie bylam zawiedziona tym oswietleniem, bo 2.8 to nie tragedia: plus byl taki ze moglam dowolnie zoomowac, tyle ze ... BRAKOWALO jeszcze 1 obiektywu "za pazucha". No, teraz to sie wypowiedzialam Czemu ew. decydowalabym sie na 85-tke? jest stosunkowo tania, jesli masz ochote polecic mi cos podobnego w tej cenie to smialo - jestem otwarta na tego typu uwagi (tylko bez "doloz jeszcze 2-5 stówek i masz jescze lepszy )
    Ostatnio edytowane przez tymczasowa ; 01-05-2010 o 19:16 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Możesz pokazać nam te zdjęcia, które wyszły Ci słabo?? - podaj też ich parametry. Często jest tak, że na początku przygody z fotografią, wydaje się że jak kupisz nowe świetne szkło, to zdjęcia zaczną się same robić.

Sam nie mam olbrzymiej szklarni, a jakoś sobie zawsze radzę. Dlatego też drążę Twój wątek, bo może nie o szkło tu chodzi.
    Skasowali mi ;(

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

mam 85/1,8 i uważam że jest to jedno z najlepszych szkieł z canona, nie kupiłbym niczego innego zamiast tego szkła
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów