Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: Poprosze o rade: Canon 85mm 1.8 AF czy Falcon 85mm 1.4 M

Coś już napisał

Domyślnie

sweetek: nie przeczytales uwaznie wątku : mam 5o-tke 1.8, ale zalezy mi zeby moc "blizej" i nie byc hamowana przez deski sceny (czasem przeciez nie mozna wejsc na scene)
    Cykam na jpegach przede wszystkim, - wiem ze sa Rawy i zdaje sobie sprawe z ich potencjalnych mozliwosci (pracy na nich), ale niekiedy tych zdjec jest tak duzo, ze nie mam ochoty sie w to bawić.
    Mieszkam w niewielkim miescie i pozyczanie tu szkiel od fotografow ktorych znam to jest
    duze nieporozumienie; jedna wielka niechęć do tego typu zabiegów ("no nie wiem, raczej nie.." - i co z tego, ze obce rzeczy traktuje z wieksza uwaga.)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Prosze zauwazyc, ze nie wszyscy dzialaja na RAW-ach, a i tak sa w stanie osiagnac zadowalajace efekty. Wiem tez, ze na forum sa swietne zdjecia koncertowe (podziwiam), ale obserwuje tez czym są takie zdjęcia robione. Najchetniej poszlabym z takim profesjonalistą na ten sam koncert z tym samym sprzetem i powiedziala "Rob. Ja tez porobie - pozniej porownamy." To bylaby perfekcyjna lekcja dla mnie. I powiem Wam, ze zaluje iz nie mam kogos kto moglby powytykac moje bledy techniczne - ktos kto naprawde zna sie na rzeczy i nie puszy sie nadmiernie. Wiem ze mam braki i nie chodzi o problemy z kadrem czy cos. Kreatywnosc i pomyslowosc u mnie rozwijaja sie w miare oswojenia z tematem... ale czuje pewne braki. Zaluje, ze skonczylam malarstwo, a pasja do fotografowania nie pojawila sie wczesniej zeby na czas moc zmienic kierunek i ksztalcic sie w tym co polubilam "po czasie". Wiecej przyjemnosci ze studiowania foto niz malarstwa - w to akurat wierze i nie pisze tu o tym ze "studiowanie fotografii nie czyni odrazu nikogo mistrzem" Znow napisalam esej!
    Ostatnio edytowane przez tymczasowa ; 01-05-2010 o 21:28 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymczasowa Zobacz posta
    sweetek: nie przeczytales uwaznie wątku : mam 5o-tke 1.8, ale zalezy mi zeby moc "blizej" i nie byc hamowana przez deski sceny (czasem przeciez nie mozna wejsc na scene)
    Możesz kadrować na komputerze. Dobry optycznie obiektyw (a takim jest Tamron) + gęsta matryca - daje Ci spore możliwości.

Cykam na jpegach przede wszystkim, - wiem ze sa Rawy i zdaje sobie sprawe z ich potencjalnych mozliwosci (pracy na nich), ale niekiedy tych zdjec jest tak duzo, ze nie mam ochoty sie w to bawić.
    To, że jest z tym dużo roboty to mit. A obróbka w DPP to sama przyjemność. Przecież i tak oglądasz te swoje zdjęcia, pooglądaj je w DPP. Zrzucasz do jpegów i tak hurtem - prawie jak aparat
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A tak w ogóle - to Twoje zdjęcia, mimo pewnej nieostrości - są lepsze niż to jedno, tego "profi". O co więc chodzi?
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 01-05-2010 o 21:33 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Coś już napisał

Domyślnie

MariuszJ: No, jak kto do czego przyzwyczajony - ja sobie 'suwakami' jezdze w ACDsee, ot i po prostu, fakt ze nie na RAWach ale to inna sprawa hieh. Obiecuje, ze pobawie sie troche w tym DPP, choc kiedys od niechcenia go przejrzalam i pomyslalam "to wszystko ma tez ACDsee". Thx za opinie na temat moich zdjec, milo slyszec cos pozytywnego - bo tak naprawde niewiele osob zajmujacych sie fotografia ocenialo moje foty. Jak bede miala swoja strone to nie obraz sie, ale zapewne podesle Ci do przegladu zebys mogl zbesztac lub pochwalic - w zaleznosci od ochoty oczywiscie.

A ta nieszczesna ostrosc zawsze bedzie mnie gryzla - ze wszystkim sobie poradze, ale nie z ta szmatą:/

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

tymczasowa: kup 85/1.8 i zapomnij o manualnym ostrzeniu na koncertach.
    co prawda t 17-50/2.8 nie ma tak precyzyjnego pierscienia recznego ustawienia ostrosci jak samyang 85/1.4 ale w aparacie ktory posiadasz wizjer jest ciemny i maly - nie ma absolutnie zadnej mozliwosci skutecznego manualnego ostrzenia.
    nie wierzysz? - sprawdz jutro na czymkolwiek.
    sprobuj recznie ustawic ostrosc na jakims przedmiocie.
    watpie, czy jakiekolwiek zdjecie na przyslonie 2.8 bedzie mialo dobrze ustawiona ostrosc.
    na koncertach muzycy ruszaja sie i jest na maxa ciemno, wiec sa to b. ciezkie warunki i w gre wchodzi wylacznie af.
    nie wiem tez, jak mozna isc na koncert z zoomem 2.8
    przeciez ta przyslona to ciemnosc.
    zaloz ef 85/1.8, w aparacie tryb m, czas 1/160 (wedle zasady odwortnosci ogniskowej) i koryguj ekspozycje sama przeslona.
    przy takim zastosowaniu kazde zdjecie bedzie super, zapewniam.
    zapomnij tez o fleszu - poza doswietlaniem ultraszerokich katow blysk flesza zawsze zabije specyficzne, sceniczne oswietlenie.
    ciasne kadry beda mialy klimat wylacznie, jezeli beda naswietlone swiatlem zastanym - koniec, kropka.
    zeby nie byc goloslownym, w moim watku sa przyklady moich zdjec koncertowych z zastosowaniem w/w technik.
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    nie wiem tez, jak mozna isc na koncert z zoomem 2.8
    przeciez ta przyslona to ciemnosc.
    Kolego, nie mieszaj w głowie dziewczynie. Koncert to nie ślub w starym kościele. Dobrze oświetlone koncerty da się robić na przysłonie 4 i iso 400 z czasami rzędu 1/200.
    Skasowali mi ;(

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Oj, wiem co to glebia ostrosci, po prostu nie skojarzylam skrotu. Kazdy obiektyw bedzie mial jakis problem eh. Ciasne jednak maja swoj urok bo widac mnostwo detali tak istotnych; mimike twarzy, oczy ..dlonie, szczegoly instrumentow; im blizej tym niekiedy lepiej; - przyznajmy - koncert na scenie to jednak nie panorama gór Trzeba sie na czyms skupić.
    ta? ja robie koncerty na 16mm (FF) i 10mm (APS-C) i nie uwazam, zeby nie bylo na nich detali.

nie robie tez koncertow z przypadku. jak ide na koncert to wiem ze ide robic zdjecia i nie zapominam lampy. jak sie robi zdjecia na zasadzie "z przypadku" to i zdjecia wychodza niestety z przypadku..

ten koles od 1D wcale super zdjecia nie zrobil, chociaz i tak niezle zszedl z iso..

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez suchyHc Zobacz posta
    Kolego, nie mieszaj w głowie dziewczynie. Koncert to nie ślub w starym kościele. Dobrze oświetlone koncerty da się robić na przysłonie 4 i iso 400 z czasami rzędu 1/200.
    nie chodzi o ksztalt budynku, jego zastosowanie badz rodzaj/zrodlo oswietlenia panujace wewnatrz tegoz budynku.
    chodzi o ilosc tego swiatla.
    z mojego doswiadczenia wynika, ze jezeli chodzi o ekspozycje to ciemny kosciol wymaga mniej wiecej takich samych kombinacji przeslona/czas co skromnie oswietlony koncert.
    lepiej oswietlony kosciol - podobne kombinacje przeslona/czas co lepiej oswietlony koncert.
    itp.
    i wiem tez, ze z zoomem 2.8 da sie zrobic koncert - ale do okreslonych warunkow.
    jak scene beda oswietlaly wylacznie np. dwa reflektory ~ 300Wat to z zoomem 2.8 mozna robic wylacznie szerokie kadry ;] (pomijam kwestie is)
    o ciasnych ujeciach mozna zapomniec..
    .. no chyba, ze mamy w plecaku przynajmniej 50/1.4 lub 85/1.8 albo 135L (niewazne, czy podpiete do aps-c, czy ff)
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez suchyHc Zobacz posta
    85/1,2 ?
    No masz rację to jest jeszcze lepsze :-) ale to już zupełnie nie ta półka cenowa :-(
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

85/1.2 jest za wolne na koncerty. proponuje podpiac zanim sie cos napisze ;-)

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    85/1.2 jest za wolne na koncerty. proponuje podpiac zanim sie cos napisze ;-)
    To był taki offtop, bo kolega tam wyżej stwierdził, że na nic by nie wymienił 85/1,2 Podpinałem i działało bardzo szybko na 5d.
    Skasowali mi ;(

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów