Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Komu można wierzyć?

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotos
    A czy ktos wie jak ten rozrzut w jakosci L-ek ma sie do dopuszczalnych tolerancji ? Kupujac ruski obiektyw za 200 zeta, wiem ze moge trafic prawie bubel, bo taki jest proces, ale kupujac szkla klasy Canona L oczekiwalbym rygorystycznej kontroli. Czyzby japonska precyzja rownala do ruskiej ? :-)
    Bylo, bylo, bylo...
    Juz tyle razy o tym bylo na forum i... wniosek jeden. Wazne zebys Ty byl zadowolony z tego egzemplarza i fotek.

Początki nałogu

Domyślnie

Niby gdzie bylo ? A moje zadowolenie to zbyt subiektywna ocena :-) A ja pytam o obiektywna. Kazdy obiektyw ma swoje parametry - rozdzielczosc, przepuszczalnosc. itp. To wszystko daje sie mierzyc. Jesli w danych mam 100 lpm+/-10% to mam szanse wiedziec kiedy moj obiektyw miesci sie w tolerancji, a kiedy jest niedoroba. Jakosc szkiel na oko to ocenialo sie w czasach soczewek lupanych :-)

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Tak czytam, czytam nasze wypowiedzi i pragnę przypomnieć wam, że jaja, lament i Bóg wie co jeszcze to będą jak wskoczymy na pełną klatkę! Te winiety, ostre narożniki... ;-)
    the silence is deafening

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN
    Witajcie,
    (...) Zresztą dotyczy to nie tylko tego jednego modelu ale właściwie wszystkich - powiem więcej niektóre fotki z droższych szkiełek wydają mi się mniej ostre, mniej kontrastowe i z gorszym oddaniem kolorów niż te, które pochodzą z mojego obiektywu podstawowego (18-55). (...)
    Parafrazując to co jakiś czas temu zdaje się kolega Akustyk miał w stopce:
    Żeby zrobić dobre (również technicznie) zdjęcie nie wystarczy dobra puszka i obiektyw, trzeba jeszcze fotografa podpiąć
    Zatem fakt istnienia mydlanych sampli z danego obiektywu, tak samo jak fakt istnienia dobrych, niewiele jeszcze mowi o samym obiektywie

Inna sprawa jeśli którychś z nich jest zdecydowanie więcej

Ale mimo to, procedura zakupu którą opisałaś jest chyba (niestety!) jak najbardziej właściwa.
    Ostatnio edytowane przez ukasz ; 28-10-2005 o 19:17

Początki nałogu

Domyślnie

Odpowiem sam sobie - ostatnie przyznania sie Canona do wad fabrycznych w niektorych obiektywach ( patrz np. inne watki na tym forum ) swiadcza o tym, ze parametry obiektywow daja sie ciagle mierzyc i maja swoja tolerancje, ktora wystarcza do ustalenia czy obiektyw jest wadliwy.
    Na tej samej zasadzie musi dac sie odroznic klase L od wszelkich amatorskich obiektywow. I oto sie pytalem.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów