Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Zakup Canona 50D

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Wydaj kasę raczej na okulistę... 50D obrazek daje przeciętny, szumi wyraźnie nawet przy ISO200 a jakby co to już lepiej kupić 40D...
    nie no bez jajuf.. troszkę chyba poleciałeś.. ja jestem zadowolony ze zmiany 40@50.. wszak kosmetyczna, ale dla mnie jakość jest bardzo dobra. Nie narzekam nawet na ISO 800 w ciemniejszych kościołach, a w połączeniu z f/1.8 ewentualnie doświetleniu lampą jest bardzo dobrze.. wiem wiem.. to nie FF, ale nie przesadzajmy.

ps. kolejny temat na forum, który zmierza do stwierdzenia - "panaceum na zdjęcia, to FF i eLki" - już mnie mdli.. to po co kupujecie te badziewiaste 30, 40 i 50? darujcie sobie i kiście kapuchę na jeDynkę.

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

wydanie na uzywanego 5D 3500pln to jest jak kupowanie kota w worku sorry, choby nie wiem jak blyszczal sie na aukcji lub u znajomego kolegi to jest to wydatek nietrafiony. Ktos tam porownywal do 20D i 30D, bez przesady takbym to ujal. Potrzebuje sredniej klasy body, ale 550D i 50D to ta sama puszka tu jestem troche w szoku, moglby ktos troche rozwinac ten watek?

Dzienks

Początki nałogu

Domyślnie

Ja kilka dni temu zmieniłem 20D na 50D i jestem pod wrażeniem - zwłaszcza ilość detali na fotkach wzrosła zauważalnie. AF też w moim odczuciu dużo lepszy niż w 20D. Może nie tyle szybszy ile bardziej pewny. I wreszcie porządny LCD. LiveView z siatką do kompozycji też mi się już zdążył bardzo przydać podczas focenia herbaty do katalogu. Ogólnie jestem zadowolony z przesiadki.
    Jedyny minus jest taki, że muszę dokupić nieco kart pamięci i wymienić wreszcie omputer na szybszy

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

bardzo by pomogly przyklady, rozmowa jest mila i pelna wrazen, a czy moglby ktos zrobic zdjecia 40D i 50D skoro macie te puszki, mnie zakup czeka w next week czyli dokładnie po wtorku, dobrze byloby jak najwiecej wiedziec.
    Sampli na Dpreview juz sie naogladalem... Ogolnie 50D wydaje mi sie ze ma miekki obraz i dobrze sobie radzi z oswietleniem, jesli nie mam racji, to proszę mnie poprawcie, ale z przykladami.

Pozdrawiam serdecznie, zaraz lece na pociag, a potem wieczorkiem jeszcze tutaj zajrze.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mk307 Zobacz posta
    To chyba bardziej dozbieraj jeszcze na 5D stare dobre poczciwe body.
    Cytat Zamieszczone przez ekrowa Zobacz posta
    5D mogę nabyc w podobnej cenie ale uzywany, wiec jesli o mnie chodzi... to wole 50D nowy niz 5D uzywany...
    ...wydanie na uzywanego 5D 3500pln to jest jak kupowanie kota w worku sorry, choby nie wiem jak blyszczal sie na aukcji lub u znajomego kolegi to jest to wydatek nietrafiony.

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Wydaj kasę raczej na okulistę... 50D obrazek daje przeciętny, szumi wyraźnie nawet przy ISO200 a jakby co to już lepiej kupić 40D...
    ROTFL

Ktos tam porownywal do 20D i 30D, bez przesady takbym to ujal. Potrzebuje sredniej klasy body, ale 550D i 50D to ta sama puszka tu jestem troche w szoku...
    Nie, to nie ta sama puszka.
    Wizjer - 550D dziurka od klucza, 50D - duże jasne okno.
    Dla jednych to nie ma znaczenia, inni nie mają wyjścia (finansowo)
    Reszta OK!

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Coś już napisał

Domyślnie

Nie wiem na ile przyda się link w końcu to tylko zdjęcia w internecie, ale autor tych zdjęć robi 50d, w dobrym zaplanowanym oświetleniu puszka pokazuje pazurki a chyba bardziej fotograf http://www.flickr.com/photos/tomcelarek/

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

http://www.fmix.pl/album/55828/1/zalew-zemborzycki.html - 50D i 55-250 IS
    http://www.fmix.pl/album/53334/lubelskie-koscioly/1 - 40D i 17-55/2.8 IS
    http://www.fmix.pl/album/52601/1/majdanek.html - 40D i 100-400 L
    na całej mojej stronie są głównie fotki 40D i część 50D z rożnymi obiektywami, wołane z RAW w DPP.

Dla mnie z 40 na 50 poprawa jest widoczna. zwłaszcza na podstawie tych z kościoła. Dzisiaj robiłem chrzest tym 17-55/2.8 - w DPP zaznaczam większości i CTRL+D (do jpg) bez korekcji i odszumiania. Nie powiem, że jest zbędne pomachać suwakami, ale nie tak konieczne jak przy poprzedniej imprezie z 40D.

ps. wracając do AF - nie ma co ukrywać, że jest lepszy w 50D niż 20, 30. Owszem to nie 7D, ale jest lepiej. Natomiast zakup 5D bym sobie odpuścił - lepiej poczekać na przyjazną cenę MKII.

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Wizjer - 550D dziurka od klucza, 50D - duże jasne okno.
    HAH! zgadzam się 550d ma mały wizjer, nawet okrutnie mały. Ale 'duże jasne okna' to były kominy w hasselbladach, a nie 50d.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

wydanie na uzywanego 5D 3500pln to jest jak kupowanie kota w worku sorry, choby nie wiem jak blyszczal sie na aukcji lub u znajomego kolegi to jest to wydatek nietrafiony. Ktos tam porownywal do 20D i 30D, bez przesady takbym to ujal. Potrzebuje sredniej klasy body, ale 550D i 50D to ta sama puszka tu jestem troche w szoku, moglby ktos troche rozwinac ten watek?
    Nie, to nie jest ta sama puszka.

Jeżeli już, to można porównywać 500d z 50d, a 550d z 7d. Czy to oznacza, że twierdzę że Ci co kupują 50d i 7d to naiwniacy, którzy kupują droższe puszki dla lansu? Nigdzie tego nie powiedziałem. Są różnice między 2 i 3-cyfrowymi odpowiednikami, różnice warte dopłacenia lub nie, ale - na miły Bóg - różnice nie w obrazku który generują... ekrowa, wyraziłeś sądy które są po prostu ewidentnie nieprawdziwe, wprowadzające w błąd, riposta była niezbędna. Analizujesz nam tu sample z dpreview, analizując takie sample można dojść do takich wniosków jak tylko chcesz - jak dobrze poszukasz to i wyjdzie że frajerami są Ci co używają 5d ze stałkami bo z LX3 wychodzą porównywalne zdjęcia (testy jeszcze bardziej ekstremalne były robione, wystarczy poszukać w internecie).

Różnice istotne dla jakości zdjęć są, ale nie w obrazku - są w pewności AF, FPS i cała mechanika migawki, są w ergonomii użytkowania (uchwyt, wizjer na lustrach, manipulatory), są w dodatkowych funkcjonalnościach (microadjustment, sraw, wymienne matówki).

Dlaczego zdjęcia z 50d różnią się statystycznie od tych z 1000d na Flikrze? Chyba potrafisz sobie odpowiedzieć na to pytanie, bez uciekania się do formułowania oczywistych nieprawd. To po prostu inne głowy przyklejone do wizjera.

Co do różnicy między 40d a 50d, abstrahując od LCD i microadjustmentu: między matrycami 40d a 50d jest różnica taka, że Canonowi nie udało się wtedy osiągnąć tego, co udało się później, przy zmianie z 15mpxowej 500d/50d na 18mpxową 550d/7d - zmniejszenia szumu per pixel przy jednoczesnym wzroście gęstości matrycy. Stąd też cropy z obrazków z 40d są milsze w odbiorze niż te z 50d, jednakże po ich zreskalowaniu do obrazu docelowego, różnice się zacierają. Ponieważ się zacierają, jest wielu (tu Krzychu) którzy uważają 50d za krok w bok względem 40d. Przy dobrym świetle 50d jest jednak trochę lepszy - i też - bez przesady, to żadna przepaść, na Boga...

Co do problemu 5d. Pawcio, to nie tak że 5d jest panaceum na wszelkie problemy. Tak jest w TEJ KONKRETNEJ sytuacji. Kolega ma pokaźny zaczątek PEŁNOKLATKOWEGO zestawu obiektywów i chce kupować gównianego cropa żeby zapukać do nieba bram? Widzisz tę różnicę?
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Zmiana z 20D na 40D też była zauważalna ale dopiero zmiana na 5D jest dopiero jak dla mnie mocno zauważalna. Z moich doświadczeń też mogę stwierdzić że obróbka fotek z FF jest szybsza w CS i ACR.
    Canon FF i słoików kilka

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów