Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Ppomiar światła.

Domyślnie Ppomiar światła.

Witam wszystkich.

Posiadam aparat 350D i nurtuje mnie pewien problem. Czy normalnym zjawiskiem jest, że w trybie M jest brak możliwości wyboru rodzaju pomiaru światła? W pozostałych trybach wszystko działa jak należy. Ostatnio bawiłem się ''hack firmware'' i mam obawy, że coś popsułem lub o czymś nie wiem.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

U mnie w modelu 50D w trybie M działa normalnie,
    tzn. mogę wybierać tryb pomiaru.
    Myślę że 350D powinien mieć tak samo.
    Może spróbuj powrócić do oryginalnego firmware.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

W moim 350d z hakiem wszystko działa jak trzeba, nawet spot w manualu...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Domyślnie

Wgrałem ponownie Firmware Version 1.0.3 i nadal bez zmian, mimo zmian rodzaju pomiaru światła każde zdjęcie tego samego ujęcia jest identyczne. Nie mam pojęcia gdzie leży problem.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

W niektórych przypadkach pomiar, niezależnie od trybu, może dawać bardzo podobne efekty. Co i jak fotografujesz?
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Domyślnie

Zgadzam się, że może dawać podobne efekty, lecz podczas testów robiłem zdjęcia próbne w pomieszczenie oddalonego okna przez które wpada dość dużo światła. W trybie M niczym się nie różniły poszczególne pomiary światła, lecz po przestawieniu na tryb TV, Av itd. zdjęcia tego samego ujęcia różniły się i to bardzo - analogicznie do zmienionego rodzaju pomiaru.

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

w 350D w M jest pomiar Czy w menu masz mozliwosc wyboru, czy nie ma tej opcji calkowicie? To samo pyt. dotyczy nacisniecia strzalki w lewo na krzyzyku przy SET. Tu powinno byc to dostepne zarowno z hackiem jak i bez.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Domyślnie

Wymienione przez |Ciebie opcje istnieją, zarówno dostęp jest poprzez menu, jak i strzałkę. Niestety w trybie M zmiana na którykolwiek z nich i tak konczy się pozostaniem przy pomiarze wielosegmentowym.

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cortega Zobacz posta
    Wymienione przez |Ciebie opcje istnieją, zarówno dostęp jest poprzez menu, jak i strzałkę. Niestety w trybie M zmiana na którykolwiek z nich i tak konczy się pozostaniem przy pomiarze wielosegmentowym.
    hmm.. i widzisz namacalnie roznice pomiedzy tym samym pomiarem w AV lub TV?
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Domyślnie

W AV czy TV pomiar działa prawidłowo. Jeśli zrobie to samo ujęcie (w tym wypadku okna z oddali) w pomiarze wielosegmentowym i skupionym to różnica jaj najbardziej jest zauważalna. Przypuszcam, że usterka występuje na poziomie oprogramowania, chociaż wgrałem je ponownie, ściągniet ze strony Canona. Nic mi nie przychodzi do głowy, może jest jakiś szczegół o którym nie wiem, a ma wpływ na tą usterkę.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów