Cytat Zamieszczone przez LordYoghurt Zobacz posta
Dziękuję za odpowiedź.

Ceny odpowiadających sobie obiektywów i lamp bardzo zbliżone. A jak z ich właściwościami optycznymi? Czy dla poszczególnych modeli przewaga jest po stronie Canona lub Nikona, czy w tym segmencie takich różnic brak? No i czy menażeria słoików Canona i Nikona dla tego segmentu (zaawansowany amator) jest porównywalna, czy któraś marka ma przewagę?
Sprawa różnic jest na tyle subiektywna, że nie uzyskasz sensownej obiektywnej odpowiedzi. Canon i Nikon rozwijają swoje systemy na zasadzie sprzężenia zwrotnego i po prostu - mają w tej chwili właściwie analogiczne oferty. To trochę tak, jak w wyborze operatora telefonii komórkowej.

A pytając na tym czy żółtym forum bacz na to, że odpowiedź inna niż spodziewana będzie rzadka z prostego powodu - nikt nie przyzna się pośrednio że jest frajerem i kupił coś gorszego za większe pieniądze.

I na koniec pytanie o korpusy (wiem, temat o szkłach, ale nie chcę mnożyć bytów). 550D kosztuje w zasadzie tyle samo, jak nie więcej, jak D90. Między body jest różnica klasy (no, może pół klasy, bo z tego co widzę Nikon i Canon mają sprzęt niejako na zakładkę i wprost porównać się ich nie daje), z drugiej strony model Nikona jest o niemal dwa lata starszy. Co więc byłoby lepszym wyborem dla mnie? Mimo że to forum Canona, to liczę na Wasz obiektywizm .
Różnica klasy czego? Solidności wykonania? Przewagę można rzeczywiście dać D90, ale nie przesadzajmy. Bo co do reszty przewag, w tym tych które stanowią o jakości zdjęć, sprawa jest bardziej złożona.

OT: Znów klasy, przepaście, o Chystusku gumowy...

Dokładanie 800zł do 50D względem 550D czy D90 wydaje mi się zbytkiem na moim poziomie – różnica chyba (poprawcie mnie, jeśli się mylę)
50d kosztuje w tej chwili mniej niż 3000 zł, ceny 50d i 550d są porównywalne.

Metalowe body i uszczelnienia nie w moim przypadku zaletą, a już na pewno uzasadniającą wydatek 800zł!
No to weź 550d. Zyskujesz obrazek niegorszy niż z 50d, lepsze wyższe ISO, filmowanie i SD zamiast CF. Tracisz microadjustment i lepszy AF, no i ewentualnie lans z posiadania winkszego Panie aparatu.