Przeszedłem sporą drogę z aparatami, teraz jestem w nie małym dylemacie. Jestem w systemie Pentaxa od przeszło roku,

jakaś plaga ostatnio

jest to 40D. Od chwili kiedy złapałem go w ręce poczułem, że to co mnie wcześniej od niego odrzucało się proste i jest dla mnie odpowiednim sprzętem.

jakbym czytał o sobie

Z obiektywów na pewno potrzebuję jakiś zoom, zdecydowałem się, że będzie to L-ka 70-200/4. (sam nie mogłem uwierzyć, że jej cena jest taka niska)

zazdroszczę... mnie niestety jeszcze nie stać... ale czeka na liście zakupów.... dobry wybór

sporo myślałem o Tamronie 28-75.

myślenie w dobrym kierunku /światełko 2,8 dla zooma wystarczające w całym zakresie/

Potem ktoś mi doradził 17-85 is,

to raczej go nie słuchaj

Do tego dojdzie grip i kilka innych pierdółek.

jeżeli focisz w domu to jeszcze lampka pewnie się przyda... i tu nie radzę oszczędzać na zabawki za 300/500 zł nie ma sensu i tak sprzedasz i kupisz coś mocniejszego

Interesują mnie wasze sugestie odnośnie takiego zestawu?
A odnośnie Canona chciałbym się dowiedzieć od was forumowiczów na temat:

- mitów, bajek i innych sprawek tyczących się Canonów Ja zwasze uważałem że Canon to ta firma od drukarek :P ale po zawodzie na pentaxie K20D przekonałem się do jakosci zdjeć z C. 40D
- czego mam się przestrzegać, obawiać, na co mam zwracać uwagę przy tamronie jak będziesz w sklepie wybierał to kupuj raczej przebierając sztuki.... to już czasami lepiej kupić od kogoś używkę sprawdzoną niż w ciemno w sklepie... no i my tu mamy takiego sprzedawcę Guru - CICHEGO - sprawdza sprzęt jaki sprzedaje... więc takie chyba można brac w ciemno z fakturką on Niego.
- czy powinienem tym pomocnym wysłać 4-o pak wybranego piwo za pozostałą sume? temu od 17-85 bym nie posyłał

No i oczywiście witam serdecznie wszystkich

i ja witam kolejnego ziomka z Pentaxowego grona