Cytat Zamieszczone przez Viqy Zobacz posta
A może koledzy pochwaliliby się, co takiego w systemie Pentaxa wam przeszakdzało ? Strasznie mnie to ciekawi ...
mój powód zmiany systemu był prozaiczny... kupiłem najwyższy model pentaxa 2 lata temu czyli 20D i nie podobało mi się że niedoświetlał zdjęć... ponoć ten typ tak miał... a że nie było innej opcji to zamieniłem go na to co w danym momencie było na topie w podobnej cenie czyli 40D z canona... to był zupełny strzał w ciemno bo canona wczesniej nie miałem i nie znałem... wziąłem z obiektywem 17-85... trochę nie potrzebnie bo z typowym kitem byłoby taniej i wystarczająco a i tak sprzedałem tamto szkło bo mnie nie urządzało.

Wcześniej jeszcze za czasów pentaxa zrobiłem doświadczenie przy jakiejś promocji cash back i kupiłem 40x nikona.... ten aparat skutecznie zniechęcił mnie do tej marki więc od razu odrzuciłem pomysł pakowania się w jakiekolwiek nikony. Olympus odpadł za niestandardowość systemu a sony za jakość zdjęć :P więc chyba nie miałem wyboru... ale z perspektywy czasu nie żałuję.

Podsumowując ... największe wady pentaxa to mała popularność i mało rozbudowany system. Teraz jest wyższa półka w postaci jednocyfrowej ale wtedy były tylko XXD. Szkła pentaxowe są świetne naet kitowych się nie pozbyłem do końca ale z kolei problem jest z akcesoriami typu tańsze lampy z pełną automatyką czy choćby gripy... do nowszych modeli jest lepiej znacznie niż bylo jeszcze 3/4 lata temu jak startowałem w tym systemie.