Początkowo myślałem, o natychmiastowej zmianie z Pentaxa na jakiś starszy model Canona. Niestety przeanalizowałem od 20d do 40d, ten ostatni jeszcze by mi pasował gdyby nie fakt, że nie jest już produkowany. Co do pozostałych ISO 1600 to dla mnie za mało.
Tak więc 50D - padło na niego, wcześniej nawet rozmyślałem nad 550d, ale te niższe modele nie ciekawią mnie i nie jest to to samo co modele 2u cyfrowe. Tak więc na pewno będzie to 50D.
Co do 70-200/4 - bardzo sobie chwalę to szkiełko - może nie miałem okazji do testowania go przez długi okres czasu, ale z tego co widziałem to jest to doskonałe szkiełko.
Z tego zakresu mam jeszcze okazję wybrać Tamrona lub sigme ze światłem /2.8 - z tego co dobrze pamiętam to 70-200/4 C, jest ostrzejsza od pełnej dziury niżeli Tamron lub Sigma - jeżeli jestem w błędzie - to proszę poprawcie mnie
No i jednak skuszę się na 28-75/2.8 T. Sam uważam, że jeśli ma być szeroki kąt, to lepiej będzie mi w przyszłości zakupić manualnego Samyanga fisha (wtedy będę go korygował w programie graficznym) lub 14 tej samej firmy.
Co do błyskotki, sam nie jestem pewien czy poradzę sobie. Musiałbym sporo się nauczyć - jak korzystać z błyskotki![]()
Także, wielkie dzięki, czy jest coś jeszcze czego się mam obawiać? Może jest ktoś z Torunia co mnie wesprze?
Co do 4o paka - mówiłem serio![]()