Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Przeprowadzka, Pentaxjan w świecie Canona

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie Przeprowadzka, Pentaxjan w świecie Canona

Witam wszystkich forumowiczów,

Przeszedłem sporą drogę z aparatami, teraz jestem w nie małym dylemacie. Jestem w systemie Pentaxa od przeszło roku, od dnia zakupu doszedł zaledwie helios za 30 złociszy. Tak więc nie mam za dużo do stracenia przy odsprzedaży.

Udało mi się załapać do pracy, gdzie w większości robi się zdjęcia przedmiotów Canonem, z tego co widzę jest to 40D. Od chwili kiedy złapałem go w ręce poczułem, że to co mnie wcześniej od niego odrzucało się proste i jest dla mnie odpowiednim sprzętem.

Za kilka miesięcy fundusz na aparat będzie większy. Z tego co się na razie orientuje, to chciałbym wybrać puszkę z ISO wystarczalnym powyżej 1600 na pewno.

Według tego co jest dostępne na rynku zdecyduję się na 50D. Gdyż 7d jest zbyt drogie, a na pełna klatkę nie jestem jeszcze gotów.

Z obiektywów na pewno potrzebuję jakiś zoom, zdecydowałem się, że będzie to L-ka 70-200/4. (sam nie mogłem uwierzyć, że jej cena jest taka niska)
    Na kicie Pentaxowym nie schodzę poniżej 24, tak więc sporo myślałem o Tamronie 28-75. Potem ktoś mi doradził 17-85 is,
    Z tych jeszcze mam czas wybrać.

Do tego dojdzie grip i kilka innych pierdółek.

Interesują mnie wasze sugestie odnośnie takiego zestawu?
    A odnośnie Canona chciałbym się dowiedzieć od was forumowiczów na temat:
    - mitów, bajek i innych sprawek tyczących się Canonów
    - czego mam się przestrzegać, obawiać, na co mam zwracać uwagę
    - czy powinienem tym pomocnym wysłać 4-o pak wybranego piwo za pozostałą sume?

No i oczywiście witam serdecznie wszystkich

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Potem ktoś mi doradził 17-85 is
    To nie doradził za dobrze

:
    - mitów, bajek i innych sprawek tyczących się Canonów
    - czego mam się przestrzegać, obawiać, na co mam zwracać uwagę
    Od tego jest forum - ale użyj najpierw funkcji CZYTANIE i po jej wykorzystaniu jeszcze raz zacznij zadawać pytania :-D
    Cześć
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Przeszedłem sporą drogę z aparatami, teraz jestem w nie małym dylemacie. Jestem w systemie Pentaxa od przeszło roku,

jakaś plaga ostatnio

jest to 40D. Od chwili kiedy złapałem go w ręce poczułem, że to co mnie wcześniej od niego odrzucało się proste i jest dla mnie odpowiednim sprzętem.

jakbym czytał o sobie

Z obiektywów na pewno potrzebuję jakiś zoom, zdecydowałem się, że będzie to L-ka 70-200/4. (sam nie mogłem uwierzyć, że jej cena jest taka niska)

zazdroszczę... mnie niestety jeszcze nie stać... ale czeka na liście zakupów.... dobry wybór

sporo myślałem o Tamronie 28-75.

myślenie w dobrym kierunku /światełko 2,8 dla zooma wystarczające w całym zakresie/

Potem ktoś mi doradził 17-85 is,

to raczej go nie słuchaj

Do tego dojdzie grip i kilka innych pierdółek.

jeżeli focisz w domu to jeszcze lampka pewnie się przyda... i tu nie radzę oszczędzać na zabawki za 300/500 zł nie ma sensu i tak sprzedasz i kupisz coś mocniejszego

Interesują mnie wasze sugestie odnośnie takiego zestawu?
    A odnośnie Canona chciałbym się dowiedzieć od was forumowiczów na temat:

- mitów, bajek i innych sprawek tyczących się Canonów Ja zwasze uważałem że Canon to ta firma od drukarek :P ale po zawodzie na pentaxie K20D przekonałem się do jakosci zdjeć z C. 40D
    - czego mam się przestrzegać, obawiać, na co mam zwracać uwagę przy tamronie jak będziesz w sklepie wybierał to kupuj raczej przebierając sztuki.... to już czasami lepiej kupić od kogoś używkę sprawdzoną niż w ciemno w sklepie... no i my tu mamy takiego sprzedawcę Guru - CICHEGO - sprawdza sprzęt jaki sprzedaje... więc takie chyba można brac w ciemno z fakturką on Niego.
    - czy powinienem tym pomocnym wysłać 4-o pak wybranego piwo za pozostałą sume? temu od 17-85 bym nie posyłał

i ja witam kolejnego ziomka z Pentaxowego grona
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Domyślnie

Witaj. 50D, 70-200/4- piękny zestaw, chętnie poprę. 17-85 IS jest mocno taki sobie- większość użytkowników raczej mało go chwali. Tamron 28-75 lepiej się człowiekowi nada, o ile nie potrzebuje szerokiego kąta, zwłaszcza że na długim końcu przelatuje przezeń 6x więcej światła niż pzrez 17-85.
    Skoro zamierzasz dostać się między wrony, zatem wkrótce zaczniesz krakać jak one- zatem wszelkie mity staną się i Twoimi mitami....
    Co do ostrzeżeń- Canony czasem mają problemy z optyką firm niezależnych- przede wszystkim z Sigmą, mniej z Tamronami- objawia się to ostrzeniem niedokłanie w ten punkt co trzeba- dobrze jest zrobić trochę prób przy zakupie. No i w ostateczności pozostaje gwarancja (Sigma ma dobry serwis, a Tamron słaby).
    Poza tym- co tu gadać- trzeba robić zdjęcia i tyle.
    Odwagi!
    Pozdrowienia
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Co jo godom, co jo godom- 40D, a nie 50D- tyz pjiknie! Mam takosi i fajny jest.
    Ostatnio edytowane przez fabrykant ; 29-04-2010 o 22:25 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał

Domyślnie

17-85 Is jest bardzo slaby, robilem kiedys jego test pogladowy i jak zobaczylem winete i mydlo na 17mm f/4 to ... dziekuje (test na 350D)

eLka napewno jest bardzo dobrym wyborem, godnym polecenia
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://canon-board.info/showthread.php?t=41479

jest i link
    Ostatnio edytowane przez Cordant ; 29-04-2010 o 22:49 Powód: Automerged Doublepost
    dwie puszki, dwa m42, s 70-300

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Też przeszedłem z P na C...
    Mity? że będziesz robił lepsze fotki :-D:-D:-D
    Bajki? że tylko szkła Canona (np. Tamron 28-75 - bdb szkło, w przeciwieństwie do np. C 17-85)
    Na co uważać? na szkła Sigmy. Ale jak już znajdziesz dobrze działające, (np. S 30/1,4, S 50/1,4), to może być pięknie...
    Wystrzegać się? Rad, że tylko FF da się robić zdjęcia :-D
    powodzenia.
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Zamiast C17-85 lepiej zerknij w stronę Tamrona 17-50 f/2,8.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

Widzę , że Pentaxiarzy coraz więcej na forum. Sam po kilkuletnie walce z Pentaxem zmieniłem system na rzecz Canona.
    Wprawdzie używam 50D od miesiąca i szczerze powiem, że nie żałuje. To co mnie irytowało na początku to brak blokady ekspozycji po wciśnięciu do połowy przycisku migawki (przyzwyczajenie z Pentaxa) tzn. jest ale tylko przy matrycowym, poza tym to miodzio.

Jeśli nie potrzebujesz szerokiego to myślę że 50D + T28-75/2.8 + C70-200/4L to świetny wybór. Obydwa szkiełka w stosunku do tego co oferują można teraz wyrwać w rozsądnych cenach. Na C17-85 is moim zdaniem szkoda pieniędzy lepiej zainwestować w coś innego.
    Pozdrawiam.
    EOS

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Początkowo myślałem, o natychmiastowej zmianie z Pentaxa na jakiś starszy model Canona. Niestety przeanalizowałem od 20d do 40d, ten ostatni jeszcze by mi pasował gdyby nie fakt, że nie jest już produkowany. Co do pozostałych ISO 1600 to dla mnie za mało.

Tak więc 50D - padło na niego, wcześniej nawet rozmyślałem nad 550d, ale te niższe modele nie ciekawią mnie i nie jest to to samo co modele 2u cyfrowe. Tak więc na pewno będzie to 50D.

Co do 70-200/4 - bardzo sobie chwalę to szkiełko - może nie miałem okazji do testowania go przez długi okres czasu, ale z tego co widziałem to jest to doskonałe szkiełko.
    Z tego zakresu mam jeszcze okazję wybrać Tamrona lub sigme ze światłem /2.8 - z tego co dobrze pamiętam to 70-200/4 C, jest ostrzejsza od pełnej dziury niżeli Tamron lub Sigma - jeżeli jestem w błędzie - to proszę poprawcie mnie

No i jednak skuszę się na 28-75/2.8 T. Sam uważam, że jeśli ma być szeroki kąt, to lepiej będzie mi w przyszłości zakupić manualnego Samyanga fisha (wtedy będę go korygował w programie graficznym) lub 14 tej samej firmy.

Co do błyskotki, sam nie jestem pewien czy poradzę sobie. Musiałbym sporo się nauczyć - jak korzystać z błyskotki

Także, wielkie dzięki, czy jest coś jeszcze czego się mam obawiać? Może jest ktoś z Torunia co mnie wesprze?

Co do 4o paka - mówiłem serio

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Początkowo myślałem, o natychmiastowej zmianie z Pentaxa na jakiś starszy model Canona. Niestety przeanalizowałem od 20d do 40d, ten ostatni jeszcze by mi pasował gdyby nie fakt, że nie jest już produkowany. Co do pozostałych ISO 1600 to dla mnie za mało.

Wiesz... to nie samochód żeby musiał być produkowany żeby czuć się bezpiecznie :P zresztą pewnie jeszcze pół roku i 50tka też zejdzie z taśmy - to już nie te czasy żeby produkować jeden model 5 lat. Co do ISO to nie wiem jakiego miałeś pentaxa ale 1600 w canonie nie równa się 1600 w pentaxie... przynajmniej w modelach pokroju kasetka czy kadyszka... zdecydowanie k20d ma dużo gorsze ziarno na 1600 niż 40D - oczywiscie jak Cię stać na 50D to czemu nie... chociaż w porównaniu do 40D ma też pewne wady... poczytaj na forum

wcześniej nawet rozmyślałem nad 550d, ale te niższe modele nie ciekawią mnie i nie jest to to samo co modele 2u cyfrowe. Tak więc na pewno będzie to 50D.

są plusy i minusy tych maluchów... sam mam i mam pewne porównanie... chociaż oczywiście XXD to inna ergonomia :P

Co do 70-200/4 - bardzo sobie chwalę to szkiełko - może nie miałem okazji do testowania go przez długi okres czasu, ale z tego co widziałem to jest to doskonałe szkiełko.
    Z tego zakresu mam jeszcze okazję wybrać Tamrona lub sigme ze światłem /2.8 - z tego co dobrze pamiętam to 70-200/4 C, jest ostrzejsza od pełnej dziury niżeli Tamron lub Sigma - jeżeli jestem w błędzie - to proszę poprawcie mnie

ja bym chyba poświęcił to światło 2,8 dla tego magicznego czerwonego paska na słoiku canona... ta eLka jednak ma magię i to nie tylko mity...

Co do błyskotki, sam nie jestem pewien czy poradzę sobie. Musiałbym sporo się nauczyć - jak korzystać z błyskotki

ja pierwszy raz kupiłem lampę dedykowaną... z pentaxem bawiłem się lampami manualnymi... i powiem tak... o ile w pentaxie trzeba było myśleć jak zareaguje aparat to w lampach z pełną automatyką jest świetnie... no i zaczęły się eksperymenty teraz ze światłem z wielu źródeł... to wciąga

Co do 4o paka - mówiłem serio

niestety nie jestem z Torunia bo bym chętnie wpadł jak zapraszasz :P
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów