Witam wszystkich forumowiczów,
Przeszedłem sporą drogę z aparatami, teraz jestem w nie małym dylemacie. Jestem w systemie Pentaxa od przeszło roku, od dnia zakupu doszedł zaledwie helios za 30 złociszy. Tak więc nie mam za dużo do stracenia przy odsprzedaży.
Udało mi się załapać do pracy, gdzie w większości robi się zdjęcia przedmiotów Canonem, z tego co widzę jest to 40D. Od chwili kiedy złapałem go w ręce poczułem, że to co mnie wcześniej od niego odrzucało się proste i jest dla mnie odpowiednim sprzętem.
Za kilka miesięcy fundusz na aparat będzie większy. Z tego co się na razie orientuje, to chciałbym wybrać puszkę z ISO wystarczalnym powyżej 1600 na pewno.
Według tego co jest dostępne na rynku zdecyduję się na 50D. Gdyż 7d jest zbyt drogie, a na pełna klatkę nie jestem jeszcze gotów.
Z obiektywów na pewno potrzebuję jakiś zoom, zdecydowałem się, że będzie to L-ka 70-200/4. (sam nie mogłem uwierzyć, że jej cena jest taka niska)
Na kicie Pentaxowym nie schodzę poniżej 24, tak więc sporo myślałem o Tamronie 28-75. Potem ktoś mi doradził 17-85 is,
Z tych jeszcze mam czas wybrać.
Do tego dojdzie grip i kilka innych pierdółek.
Interesują mnie wasze sugestie odnośnie takiego zestawu?
A odnośnie Canona chciałbym się dowiedzieć od was forumowiczów na temat:
- mitów, bajek i innych sprawek tyczących się Canonów
- czego mam się przestrzegać, obawiać, na co mam zwracać uwagę
- czy powinienem tym pomocnym wysłać 4-o pak wybranego piwo za pozostałą sume?
No i oczywiście witam serdecznie wszystkich![]()