witam
W przyszlym roku w sierpniu planuje kupno canona eos-a 550D i chcialbym prosic o rade z jakim obiektywem byscie radzili kupic zestaw ? pozdrawiam karol :-D
witam
W przyszlym roku w sierpniu planuje kupno canona eos-a 550D i chcialbym prosic o rade z jakim obiektywem byscie radzili kupic zestaw ? pozdrawiam karol :-D
5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
witam
juz niedlugo planuje kupic canona eos-550D i wlasnie przegladam skep fotoplanet i natrafilem na zestaw z dwoma obiektywami ,pierwszy obiektyw to 18-55 mm is a drugi obiektyw to sigma 70-300 mm f/4-5.6 makro dg canon ,a moje pytanie jest nastepujace czy ten obiektyw jest dobry oczywiscie chodzi tu o sigme a ogolnie czy taki zestaw jest wart kupienia i swojej ceny ? pozdrawiam karol
Generalnie ta sigma wg mnie to nic specjalnego, lepiej sobie ja odpuscic. Zdecydowanie lepszym wyborem jest kit 18-55. Generalnie i tak musisz miec jakies szklo w zakresie tego kita. Ta sigma do makro sie nie nadaje jakos wybitnie, jako tele tez glowy nie urywa - sporo mozna o nim na forum poczytac. Kup kita a potem jak sie zorientujesz co Cie kreci najbardziej dokupisz reszte. Acha, pamietaj, ze jak planujesz jakis budzet na zakupy i w miedzyczasie pytasz o rade na forum, to zawsze trzeba bedzie ten budzet powiekszyc bo taki tu zwyczaj, ze radzi sie zakupy "na bogato"koniec koncow jednak zakup czegos lepszego ma jednak sens.
Powtarzany dylemat połączyłem i przeniosłem do właściwego działu.
Najlepsza rada już była:
http://canon-board.info/showthread.php?t=12049kupić aparat z jednym obiektywem podstawowym (w tym przypadku 18-55 IS), robić nim zdjęcia i w miarę zdobywania doświadczenia zorientować się jakich dodatkowych parametrow nam brakuje.
hmm to chyba jakas prowokacjajak myslisz co Ci mozna pradzic w kwesti zakupow za 15 miesiecy, moze wtedy juz nie bedzie euro albo dolara zastapi inna waluta, radzic mozna na dzisiejszy dzien bo sa znane zaleznosci cena/jakosc inaczej to lepiej czytac Nostradamusa
Pozdrawiam
Eeee tam... pomylił przyszły rok z bieżącym i tyle :-)
toć przy drugim podejściu napisał, ze "już niedługo" :-)
a co ma piernik do wiatraka ;-) jakieś waluty, kursy,... co my tu mamy TVNCNBCBiznes czy co? ;-)
Moim zdaniem za 15 miesięcy 550D z obiektywem 18-55mm będzie robić takie same zdjęcia jak dziś, a może nawet lepsze, bo użyszkodnik już coś się w tym czasie powinien nauczyć :-)
Do tego uczenia nie byłbym tak pozytywnie nastawiony. Chłopak na rozgarniętego nie wygląda. Same pytania są na poziomie chłopaka z gimnazjum. Niestety czasem trafiają się tacy.
Jedyna porada to zapytać o BUDŻET, najlepszym wyjściem będzie wskazanie mu obiektywu o długiej ogniskowej takiego spacer zooma. Tak czy siak nie zobaczy różnicy pomiędzy jakością kita, a takiego zooma.
Dowie się czego oczekuje od szkła i sprzeda zamieniając na coś innego.
Z resztą pytanie jest o obiektyw + EOS 550D. Czyli można mu podać wszystko. Niech poszuka zestawu 550D + Tamron 18-200/3.5-6,3 czy z Canonowskim 18-200.
Na pewno bardziej będzie zadowolony niż bieganiem za obiektem![]()