Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Analogowy eos z duuzym wizjerem.

Mieszany widok

Domyślnie

Jeżeli chodzi o duży wizjer i pokrycie całego kadru to polecam 1n(ostatnio rozglądam się właśnie za takim, żeby kupić), ale za 350PLN...to nie widziałem...Jedynka ma pancerną obudowę i spawdzi sie w każdych warunkach, ale znalezienie niezmordowanego egzemplarza nie jest łatwe. Ceny oscylują od 900 do 1500PLN.
    Jeżeli chodzi o współpracę eos-m42 to osobiście sprawdzałem na 5, 50, 50e, 300, 300v. Miałem też 30, ale nie mogłem nigdy "trafić" z ekspozycją. Widocznie miałem ten egz nie współpracujący z m42.
    Najbardziej chwale sobie pracę na 50 i 5. Piękne body, Bardzo wygodne przy pracy, nawet z ciężkimi obiekywami i lampą

Domyślnie

Zgadzam się z powyższymi opiniami. Jeżeli chodzi o wielkość i jasność wizjera to sklasyfikował bym je w następującej kolejności (modele,które mam i używam lub używałem):
    1. seria 600 tzn. : 650, 630/600, 620 - piękne jasne wizjery, choć wg. mnie sprawiają wrażenie "gruboziarnistych". Na marginesie dodam, że problem z migawką nie dotyczy modelu najwyżej sygnowanego czyli: 620. Poza tym wszystkie pozostałe mają ten problem (nie spotkałem jeszcze żadnego egzemplarza pozbawionego charakterystycznych tłustych śladów).
    2. 1, 1n - według mojej subiektywnej opinii wizjery sprawiają wrażenie mniejszych od tych zastosowanych w serii 600
    3. 50e, 5/a2, 100 - wyraźnie ciemniejsze i trochę mniejsze w porównaniu z powyższymi modelami (różnica jest naprawdę duża), ale mimo to ostrzenie ręczne nie sprawia problemu
    4. 300 - mały wizjer, trudno ustawić prawidłową ostrość patrząc weń, ale póki niestaniały modele wyższe zupełnie mi to nie przeszkadzało tzn. nie czułem dyskomfortu próbując ręcznie ustawić ostrość.

Na wszystkich wyżej wymienionych modelach stosowałem obiektywy m42 poprzez przejściówkę i nie było żadnego problemu. Co do modeli 30/33 to pierwsze serie wskazywały czas naświetlania kilka razy za długi, ale w serwisie mozna było wgrać odpowiedni soft i po problemie, tylko w tej chwili przy obecnych cenach mija się to z celem (nawet jeśli to robią) przy obecnych cenach.:-D

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skura Zobacz posta
    Jeżeli chodzi o duży wizjer i pokrycie całego kadru to polecam 1n(ostatnio rozglądam się właśnie za takim, żeby kupić), ale za 350PLN...to nie widziałem...Jedynka ma pancerną obudowę i spawdzi sie w każdych warunkach, ale znalezienie niezmordowanego egzemplarza nie jest łatwe. Ceny oscylują od 900 do 1500PLN.
    Jeżeli chodzi o współpracę eos-m42 to osobiście sprawdzałem na 5, 50, 50e, 300, 300v. Miałem też 30, ale nie mogłem nigdy "trafić" z ekspozycją. Widocznie miałem ten egz nie współpracujący z m42.
    Najbardziej chwale sobie pracę na 50 i 5. Piękne body, Bardzo wygodne przy pracy, nawet z ciężkimi obiekywami i lampą
    W stodole facet miał 1N za 450. Wizjer sporo większy, niż w mojej piątce-dwójce, która ma zresztą wizjer całkiem pokaźny. Jak będę sobie kupować analoga, to tylko ten aparat. Wizjer jest prze-cudowny, podobnie jak budowa i chwyt aparatu - czemu 5D nie może być tak wygodne?
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Uprawnienia umieszczania postów