Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: Canon 20d IR a 550d proszę o radę

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To muszę poszukać kogoś chętnego na kupno filtra na spółkę.

...Chętnych zapraszam na PW.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przy okazji, wymiary filtra to 30mm na 23mm. Z jednego filtra IR Cokin - mój był kołowy, bezsens da się wyciąć trzy takie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    BTW, to, co dla mnie jest najzabawniejsze, to to, że koszt 350D/400D jest nawet parokrotnie tańszy, od zestawu filtrów Hoya IR. U mnie musiałbym zainwestować ponad 1000 zł na filtry pod 77mm, 72mm i 67mm. Do tego dochodzi fakt, że nie da się lustra używać normalnie, trzeba wcześniej zakomponować fotę, nakręcić filtr i odczekać parę minut ekspozycji.
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 13-05-2010 o 20:33 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Aha, we wszystkich poradnikach piszą o filtrach 72B bodajże, u mnie jest 89B, czyli ten mocniejszy. O ile nic nie pokręciłem
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    BTW, o ile dobrze pamiętam, w Poznaniu macie sklep gdzie sprzedają takie filtry, możesz tam trafić przez Ceneo bodajże. W stówce się zamkniesz, za 72 na Cokin.
    89b i R72 to to samo. Innych cokinow IR nie widzialem.
    Mocniejsze filtry zabijaja cale widzialne pasmo i nie powinno byc tych rozow. Czasy sa za to dluzsze.

Jak robilem IR z d70s (nie przerobionym), to foty wychodzily w brazach. Trzeba bylo zamienic kanaly czerwony z niebieskim i zmienialo sie tonacje na indygo. Przerobione aparaty zachowuja sie jednak inaczej.

Pomiar nie zawsze bedzie OK. W naprawde sloneczny i cieply dzien moze przeswietlac.

Jak wklejasz linki z flicra, to badz laskaw pamietac, ze nie kazdy ma tam konto.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez P_M_ Zobacz posta
    89b i R72 to to samo. Innych cokinow IR nie widzialem.
    Mocniejsze filtry zabijaja cale widzialne pasmo i nie powinno byc tych rozow. Czasy sa za to dluzsze.

Jak robilem IR z d70s (nie przerobionym), to foty wychodzily w brazach. Trzeba bylo zamienic kanaly czerwony z niebieskim i zmienialo sie tonacje na indygo. Przerobione aparaty zachowuja sie jednak inaczej.

Pomiar nie zawsze bedzie OK. W naprawde sloneczny i cieply dzien moze przeswietlac.

Jak wklejasz linki z flicra, to badz laskaw pamietac, ze nie kazdy ma tam konto.
    Do oglądania fot na flikrze nie trzeba mieć konta - wszystkim znajomym w ten sposób wysyłam i nie ma problemów, stąd moje zdziwienie.

Przerobiony 400D miał tendencję do niedoświetlania, nawet na korekcie +2EV, w bardzo słoneczny dzień.

Pozdrawiam.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

witam. widzę że kolega zgłębił temat 400d fotografia ir super. Ja kupiłem Canona 20D i jutro lub w poniedziałek dam znać co z tego wyszło. Ja mam zamiar nie wstawiać narazie filtra ir przed samą matrycę... ponieważ myślę nad zakupem filtra o właściwościach oryginalnego filtru z przed matrycy ... na obiektyw. Wtedy aparat będzie i do IR i do zwykłych zdjęć... Tylko jeśli założę filtr Ir 72 Hoya na obiekty to nie będę nic widział w wizjerze... to duży minus a jak założę pociętego cokina to będę widział normalnie w wizjerze... ale aparat nie będzie już robił zwykłych zdjęć. Co myślicie która opcja lepsza?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wiesz, do fotografii IR lepsza jest opcja z pociachanym Cokinem, do fotografowania ogólnie, opcja z normalną, nieprzerobioną lujstrzajką.

Jeśli ten 20D to twój jedyny aparat, dokup sobie jakieś 300D czy coś w ten deseń i tam wrzuć ten filtr przed matrycę. Koszt podobny do dobrych filtrów nakręcanych na obiektywy, a komfort używania o wiele większy.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów