Zostawiam go na potem, bo jak mi się toto spodoba, zamierzam przerobić w ten sposób 5D. Tylko nie wiem, co zrobić, żeby puszka miała "któryś focus", żeby trafiała na tym punkcie ostrości IR.
Aha, we wszystkich poradnikach piszą o filtrach 72B bodajże, u mnie jest 89B, czyli ten mocniejszy. O ile nic nie pokręciłem
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
BTW, o ile dobrze pamiętam, w Poznaniu macie sklep gdzie sprzedają takie filtry, możesz tam trafić przez Ceneo bodajże. W stówce się zamkniesz, za 72 na Cokin.
Co do modyfikacji, potrzebne narzędzia, do samej podmiany filtra, to nożyk do tapety - polecam firmę Olfa, najostrzejsze i najbardziej wytrzymałe. Do tego taśma malarska i taka srebrna, szeroka, żeby przykleić cały filtr do płaszczyzny na której będziemy kroić. Obowiązkowo metalowa linijka. Przycinamy, niestety filtr jest bardzo łamliwy, więc musimy zostawić margines, który potem spiłujemy papierem ściernym drobnoziarnistym.
Co do wyjmowania filtra - w tym opisie podlinkowanym wyżej nie było napisane, generalnie, w 400D są dwa filtry przed matrycą, ten niebieski jest bardzo łamliwy, mój popękał od wyjmowania przykładowo. Dalej można po prostu złożyć, specjalnie szukałem czarnego silikonu, jak napisali tam - nawet go nie użyłem. Po prostu zamykamy kłapkę i z bani.
A, no i jeszcze - trzeba BARDZO uważać na to, żeby nie pozostawić syfków na matrycy i na filtrze, no i odcisków paluchów. Ciężko się, cholerstwo, zmywa. No i, trza uważać coby prawidłowo przykręcić matrycę, bo będziemy mieli tilt-shift, nie do końca przydatny.