Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Canon 20d IR a 550d proszę o radę

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foto-leon.pl Zobacz posta
    Witam. Dziękuję za fachowe sprostowanie. Jest jeszcze jedna rzecz, o którą chciałbym spytać. Mianowicie gdy wymontuje ten filtr - szybkę - czyli to jest filtr dolnoprzepustowy jeśli się nie mylę i następnie skręcę aparat canon 20D i zamontuje na różnych obiektywach filtr Hoya IR72 uzyskam taki bajeczny efekt i krótkie czasy na niskich czułościach?? czy moje rozumowanie jest błędne?? Wiem, że profesjonalne firmy montują zamiast oryginalnego filtru przed matrycą filtr podczerwieni... ale po co to robić skoro mam hoyaR72 i jeśli chciałbym wrócić do robienia normalnych zdjęć już po operacji wymontowania filtru z przed matrycy wystarczy że założę ten sam rodzaj filtru który był przed matrycą ... NA obiektyw zgadza się?? proszę o odpowiedź i z góry dziękuję. Leszek
    Leszku,
    Jak wywalisz filtr z matrycy (hot mirror), to musisz cos wlozyc zamiast niego, bo lipa z ostroscia bedzie. Czasy z filtrem na obiektywie oczywiscie beda krotkie.
    Aparat nie bedzie robil dobrych fot (w normalnym swietle) bez filtra 'hot mirror'. Musialbys taki dokrecac na obiektyw, a to jest naprawde droga impreza.
    Pogoogluj, to nie boli. Zajrzyj tez do nikoniarzy, tam jest sporo na ten temat.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z tego co pamiętam, to widziałem gdzieś kiedyś, że jakaś firma wsadza tam zwykły kawałek szkła i wtedy w zależności od tego co założymy na swój obiektyw - takie pasmo odcinamy.

Uprawnienia umieszczania postów