Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Canon 20d IR a 550d proszę o radę

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja mam takie pytanie, bo nadal nie do konca ogarniam. Na miejsce dolnoprzepustowego filtra wklada sie Cokina, ale jakiego, IR? Jakim cudem nie zmniejsza to ekspozycji, skoro filtr nakrecany na obiektyw potrafi zjesc okolo 10EV swiatelka?

I czy z takim przerobionym body, na obiektyw rowniez trzeba nakrecac filrty?
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Ja mam takie pytanie, bo nadal nie do konca ogarniam. Na miejsce dolnoprzepustowego filtra wklada sie Cokina, ale jakiego, IR? Jakim cudem nie zmniejsza to ekspozycji, skoro filtr nakrecany na obiektyw potrafi zjesc okolo 10EV swiatelka?

I czy z takim przerobionym body, na obiektyw rowniez trzeba nakrecac filrty?
    Oczywiscie, ze cokina IR. To nie do konca jest tak, ze nie zmienia to zupelnie czasu ekspozycji. Sa one bliskie czasom przy zwyklej fotografii, ale korekt nie da sie uniknac.
    Filtrow nakrecac juz nie musisz. Oczywiste.
    Przed modyfikacja masz filtr wycinajacy IR, na ktore to promieniowanie matryce sa BARDZO czule. Po usunieciu filtra IR (zwany takze 'hot mirror') odcinasz cokinem IR tylko swiatlo widzialne, a IR w calosci trafia do matrycy. Przed tym zabiegiem tylko 'niedobitki' fotonow IR docieraly do matrycy, dlatego az tyle wydluzal sie czas.
    Pogoogluj i sam sie przekonaj.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie jestem pewien tego, że szkła apochomatyczne nie wymagają korekty autofokusu... bo niby czemu nie?
    do focenia w IR są całkiem niezłe manualne stałki bez powłok (bo powłoki mogą tłumić IR)
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Większość obiektywów ze skalą odległości ma jednak zaznaczony punkt korekcji AF dla IR zaraz obok kreski wyznaczającej odległość. Trochę zabawy z przeostrzaniem, ale fotografia IR do najłatwiejszych nie należy...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja sie tak zastanawiam, bo z jednej strony calkiem realne jest zrobienie sobie takiego 350D IR, z drugiej jednak, czy nie lepiej pobawic sie na zwyklym kliszaku, z filmem IR? Sprzedalem swoje wszystkie obiektywy EF-S, a te, ktore mam sa dosyc srednie jak na crop'a.

Interesuje mnie tylko i wylacznie BW... A moze da sie kupic ta czesc z filtrem gdzies, wtedy pokusilbym sie o zamiane raz na jakis czas tego w swoim 40D... Bo sama operacja jakas koszmarnie trudna nie jest, z tego co widzialem na stronie podanej wyzej
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Szkla APO nie musza byc przeostrzane do IR (na tym polega dzialanie szkla apochromatycznego). Jak ktos nie wierzy to nie zmusze, zeby uwierzyl. Inna bajka, ze do widoczkow uzywa sie szerokich i tam mamy duuuuza glebie ostrosci.

O ile pamietam, kliszaki canona srednio nadaja sie do IR, poniewaz maja czujnik przesuwu filmu na IR. Nie wiem, czy wszystkie. Zwykly film nie reaguje na IR.

Niestety ingerencja polegajaca na zamianie 'hot mirrora' na r72 zabiera troche czasu i raczej zalecana jest w przypadku wielkich fanow takiej fotografii. Do okazjonalnego focenia lepiej nabyc nikona d70s lub minimalistycznie d40. Czasy sa wzglednie krotkie i przy dobrej pogodzie mozna focic 'z reki'. Nowsze modele maja duzo sprawniejsze filtry.
    Niestety, nie orientuje sie w cyfrowych canonach.
    Slabe filtry maja tez kompakty...

Domyślnie

Witam. Dziękuję za fachowe sprostowanie. Jest jeszcze jedna rzecz, o którą chciałbym spytać. Mianowicie gdy wymontuje ten filtr - szybkę - czyli to jest filtr dolnoprzepustowy jeśli się nie mylę i następnie skręcę aparat canon 20D i zamontuje na różnych obiektywach filtr Hoya IR72 uzyskam taki bajeczny efekt i krótkie czasy na niskich czułościach?? czy moje rozumowanie jest błędne?? Wiem, że profesjonalne firmy montują zamiast oryginalnego filtru przed matrycą filtr podczerwieni... ale po co to robić skoro mam hoyaR72 i jeśli chciałbym wrócić do robienia normalnych zdjęć już po operacji wymontowania filtru z przed matrycy wystarczy że założę ten sam rodzaj filtru który był przed matrycą ... NA obiektyw zgadza się?? proszę o odpowiedź i z góry dziękuję. Leszek

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foto-leon.pl Zobacz posta
    Witam. Dziękuję za fachowe sprostowanie. Jest jeszcze jedna rzecz, o którą chciałbym spytać. Mianowicie gdy wymontuje ten filtr - szybkę - czyli to jest filtr dolnoprzepustowy jeśli się nie mylę i następnie skręcę aparat canon 20D i zamontuje na różnych obiektywach filtr Hoya IR72 uzyskam taki bajeczny efekt i krótkie czasy na niskich czułościach?? czy moje rozumowanie jest błędne?? Wiem, że profesjonalne firmy montują zamiast oryginalnego filtru przed matrycą filtr podczerwieni... ale po co to robić skoro mam hoyaR72 i jeśli chciałbym wrócić do robienia normalnych zdjęć już po operacji wymontowania filtru z przed matrycy wystarczy że założę ten sam rodzaj filtru który był przed matrycą ... NA obiektyw zgadza się?? proszę o odpowiedź i z góry dziękuję. Leszek
    Leszku,
    Jak wywalisz filtr z matrycy (hot mirror), to musisz cos wlozyc zamiast niego, bo lipa z ostroscia bedzie. Czasy z filtrem na obiektywie oczywiscie beda krotkie.
    Aparat nie bedzie robil dobrych fot (w normalnym swietle) bez filtra 'hot mirror'. Musialbys taki dokrecac na obiektyw, a to jest naprawde droga impreza.
    Pogoogluj, to nie boli. Zajrzyj tez do nikoniarzy, tam jest sporo na ten temat.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z tego co pamiętam, to widziałem gdzieś kiedyś, że jakaś firma wsadza tam zwykły kawałek szkła i wtedy w zależności od tego co założymy na swój obiektyw - takie pasmo odcinamy.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Rozbebeszyłem dzisiaj stare 400D z rozwaloną matówką, nie wygląda to tak źle w środku, poza tym że parę śrubek się zapiekło i trzeba było piłować im główki.

Na próbę wsadziłem tam poćwiartowanego Cokin'a czerwonego, wchodzi elegancko. W tygodniu pójdę po Cokina IR i zobaczymy co z tego wyniknie.

Muszę tylko znaleźć schemat do tej matówki, bo to to to jest masakra jakaś, a modyfikowanego aparatu nie będę przecież oddawać do serwisu.

BTW, ktoś wie, gdzie można znaleźć czarny silikon? Albo w ogóle, jakikolwiek silikon?

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów