Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Wątek: rozmycie tła w eLi 70-200 f/4.0

Mieszany widok

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Przy 70mm i 4.0 szaleństwa nie będzie. Na długim końcu będzie dużo lepiej, choć w kwestii rozmycia to 50 1.4 albo 85 1.8 byłyby jeszcze lepsze. Jasne stałki nie mają w tym temacie konkurencji.
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radmro Zobacz posta
    Przy 70mm i 4.0 szaleństwa nie będzie. Na długim końcu będzie dużo lepiej, choć w kwestii rozmycia to 50 1.4 albo 85 1.8 byłyby jeszcze lepsze. Jasne stałki nie mają w tym temacie konkurencji.
    no raz tysieczny pisze ze GO przy 70mm i 200mm przy tej samej przyslonie bedzie taka sama przy takim samym kadrze

do portretow jak tanio to 85 1.8, do cropa 1.6 nada sie tez dobrze 50 1.4
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    no raz tysieczny pisze ze GO przy 70mm i 200mm przy tej samej przyslonie bedzie taka sama przy takim samym kadrze
    GO tak, ale subiektywne rozmycie już nie. Przecież nie da się zrobić identycznego kadru na 70mm i 200mm. W drugim przypadku będzie znacznie mniej tła w kadrze, przez co będzie subiektywnie bardziej rozmyte.

Co do samej eLi 70-200 F4, to raczej do portretu słabe będzie. OK, wiadomo, że przy ciasnym portrecie tło się rozmaże, ale spróbuj złapać całą postać - już tak dobrze nie będzie.
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    GO tak, ale subiektywne rozmycie już nie. Przecież nie da się zrobić identycznego kadru na 70mm i 200mm. W drugim przypadku będzie znacznie mniej tła w kadrze, przez co będzie subiektywnie bardziej rozmyte.
    Wszystko się zmieni.
    Cała dynamika kadru, Kompresja planów itp.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta

sebcio80 potrafisz to jakoś udowodnić matematycznie?

ostatnio nad tym myślałem i ni cholery nie mogę znaleźć logicznego wyjaśnienia, choć na chłopski rozum teza jak najbardziej wydaje mi się prawdopodobna

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez model Zobacz posta
    sebcio80 potrafisz to jakoś udowodnić matematycznie?

ostatnio nad tym myślałem i ni cholery nie mogę znaleźć logicznego wyjaśnienia, choć na chłopski rozum teza jak najbardziej wydaje mi się prawdopodobna
    Polecam
    http://www.fotografuj.pl/Article/Kal...ostrosci/id/41
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Ale to też dowodzi że sebcio80 nie ma racji.
    Bo skracając ogniskową i zmniejszając odległość dalsza krawędź głębi ostrości się wydłuża.

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Bo skracając ogniskową i zmniejszając odległość dalsza krawędź głębi ostrości się wydłuża.
    Wiele czynników ma wpływ na GO i rozmycie tła. Myślałem, że dyskusja dotyczy wpływu samej ogniskowej. Podchodzenie w celu zacieśnienia kadru ograniczy oczywiście zakres GO, ale też wpłynie na pokazanie samego tematu, a przy portrecie może wręcz "zmasakrować" modela
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Wiele czynników ma wpływ na GO i rozmycie tła. Myślałem, że dyskusja dotyczy wpływu samej ogniskowej. Podchodzenie w celu zacieśnienia kadru ograniczy oczywiście zakres GO, ale też wpłynie na pokazanie samego tematu, a przy portrecie może wręcz "zmasakrować" modela
    To też*takie teoretyzowanie. Nawet w przypadku 50mm na FF można podejść*co nieco i zniekształcenia nie niszczą ci zdjęcia. Przykładem może być porównanie moje wyżej. W 50mm jest rozciągnięta postać, w 70-200 spłaszczona. MZ z 50mm wygląda to ciekawiej, ale kto co lubi. Do zbliżeń twarzy tylko coś powyżej 85mm. Widziałem masę*dobrych portretów z 85mm, takich bliskich i to w dodatku na FF. Bardzo elegancko wychodziły.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    no jak nie licze to wychodzi ze nic sie nie zmienia,

matryca 36x24mm

ogniskowa 100mm, przyslona 2.8, odleglosc 5 metrów, GO = 0,35 metra
    ogniskowa 200mm, przyslona 2.8, odleglosc 10 metrów, GO = 0,35 metra

przy szerokich katach moga byc male roznice ale w rzeczywostosci nie dostrzegalne wlasciwie
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uprawnienia umieszczania postów